Optužnica protiv predsednice opštine Preševo zbog zloupotrebe položaja

Foto: Ardita Sinani / Fejsbuk

Protiv predsednice opštine Preševo Ardite Sinani Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele subvencija za razvoj lokalnog preduzetništva. Sinani i dva člana Komisije za razvoj preduzetništva se terete da su oštetili Opštinu Preševo za ukupno 2,58 miliona dinara, jer su omogućili preduzetnicima koji ne ispunjavaju uslove da dobiju subvencije.

U optužnici podignutoj 27. decembra prošle godine, do koje su došle Bujanovačke, navodi se da je okrivljena Ardita Sinani 5. septembra 2017. godine kao predsednica Opštine i Opštinskog veća „nevršenjem službene dužnosti pribavila korist I.G. iz Preševa i M.Š. iz Oraovice od ukupno 360.000 dinara, iako nisu ispunjavali uslove predviđene javnim konkursom“.

Oni su naime podneli zahteve za subvencije nakon isteka roka, a Opštinsko veće je donelo odluku da im se dodeli po 180.000 dinara, što je Sinani overila svojim potpisom.

„Pri čemu je bila svesna svog dela i zabranjenosti nevršenja službene dužnosti radi pribavljanja imovinske koristi drugom licu, pa je izvršenje dela htela, čime je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359 st. 1 KZ“, navodi se u optužnici.

Predsednik komisije Ruždi Junuzi i član Blerim Mehemti se terete da su na istom konkursu 2017. godine „po dogovoru, pribavili imovinsku korist dobitnicima subvencija u iznosu od ukupno 2,2 miliona dinara iako dobitnici nisu ispunjavali uslove konkursa“.

Oni su sačinili spisak kandidata, koji su kasnije predali Opštinskom veću sa predlogom da se isplate subvencije, a Junuzi je i falsifikovao potpis trećeg člana komisije koji u sačinjavanju spiska uopšte nije učestvovao.

Tako je novac iz budžeta opštine dobilo 11 preduzetnika koji nisu ispunjavali uslove konkursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.