Jer se prva klasa paprika ajvarke ili “kurtovke”, kako je nazivaju južnjaci, u ovom trenutku na leskovačkim pijacama kreće od 100 do 130 dinara. Sitnija paprika se može naći i po ceni od 80 dinara.
To znači da vam za deset tegli pravog leskovačkog ajvara u ovom trenutku treba oko 4.000 dinara.
“Ako se držimo recepta za pravi leskovački ajvar, isključivo od pečene paprika, dobro upržene. Tu je razmera tri na jedan. To znači da vam je za deset tegli ajvara potrebno 30 kilograma paprika”, objašnjava domaćica Bojana Simić.
Leskovčani se užurbano pripremaju za predstojeću zimu, kada je o zimnici reč, a na leskovačkim zelenim pijacama cene su nešto više od prošlogodišnjih.
Ipak, od domaće zimnice se ne odustaje.
“Gunđaju ljudi, ali kupuju. Njima je skupo, nama je jeftino, ali ipak se prodaje”, komentarišu pijačari.
Dakle,za desetak tegli ovog popularnog namaza potrebno je oko 30 kilograma paprike, a četvoročlana porodica tokom jeseni i zime utroši i do 25-30 tegli. Tako jedna četvoročlana porodica mora da izdvoji više od 15.000 dinara samo za ajvar, jer bi za 30-ak tegli morali da kupe oko 100 kilograma paprike.