Odobren kredit od 28 miliona za gasovod od Leskovca do Vranja

Fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta grada Leskovca / gradleskovac.org

Skupština Srbije usvojila je Zakon o davanju garancije Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje u vrednosti od 28 miliona evra.

Podsetimo, stručni tim javnog preduzeća Srbijagas na čelu sa direktorom Dušanom Bajatovićem juče je boravio u Leskovcu gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem i njegovim saradnicima na temu produženja magistralnog gasovoda za snabdevanje Leskovca, Vladičinog Hana i Vranja.

“Imajući u vidu da je do Leskovca već doveden čelični gasovod visokog pritiska stvoreni su uslovi za gasifikaciju samog grada i okolnih mesta. Deo posla je započela kompanija Jugorosgas, ali je danas, budući da se zahteva brža kompletna gasifikacija Leskovca, okolnih mesta i industrijskih zona, detaljno razmotrena ideja da rad na gasifikaciji obavlja Srbijagas kroz projekat strateškog partnerstva”, saopšteno je na zvaničnom sajtu grada Leskovca.

Narodni poslanik iz Leskovca Nenad Filipović (JS), kazao je prilikom rasprave o ovom zakonu da će pravac razvodnog gasovoda od Leskovca ka Vranju imati veoma veliki pozitivan uticaj za razvoj dela juga Srbije.

“Grad Leskovac je skoro završio dva pravca gasifikacije u samom gradu, a najavljuju se i gasifiakcije industrijske zone koja se kod nas zove zelena zona, koja će na taj način postati još atraktivnija za nove investicije. Napomenuo bih da je samo pre par meseci leskovačka toplana dobila 18 miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine za rekonstrukciju kotlarnice koja prelazi na gas, tako da to u Leskovcu ide u dobrom pravcu”, napomenuo je Filipović.

Kako je dodao, jedan od uslova je da bi ovi krediti bili ekonomski isplativi jeste da se što veći broj domaćinstva priključi na ovaj sistem.

“Zato treba izvršiti dobru edukaciju građana kako bi dobili što podrobnije informacije o gasu kao energentu. Ne samo edukacija, već i uslovi moraju biti takvi koji će biti i ekonomski prihvatljivi za većinu domaćinstva, jer ako imate domaćinstvo koje je priključeno na gas bez adekvatne izolacije samog objekta, sa neefikasnom stolarijom, sa pećima koje imaju niski stepen iskorišćenje energije, dakle, domaćinstvo tj. objekat koji veoma gubi toplotnu energiju koji god energent da koristi on će mu biti skup. Ali, to će biti antikampanja protiv koje se posle teško boriti. Zato treba vršiti edukaciju da ulaganje u infrastrukturu na duže vreme donosi siguran dobitak da se daju određene povlastice domaćinstvima, smanje cene priključka i sl. Jer, ako pogledamo ekološku situaciju u gradovima, zagađenje životne sredine u gradovima u velikoj meri zavisi od individualnih ložišta pojedinačnih kuća. Na ovaj način kada bi ta ložišta bila na gas i ekološka situacija, tj. zagađenost vazduha u gradovima, bi se smanjila. Lokalne samouprave će takođe imati velike benefite od gasifikacije, jer prelaskom lokalnih toplana na gas rešavaju se mnogi energetski i ekološki problem”, zaključio je Filipović.


Kako smo već pisali, govoreći o novom zaduživanju preduzeća “Srbijagas”, predsednik resornog odbora za ekonomiju Stranke slobode i pravde, Dušan Nikezić, koji inače prati poslovanja državnih firmi, navodi da će novi kredit samo uvećati javni dug države.

Problem je što se jedina preostala ozbiljna državna banka koristi za kreditiranje javnog preduzeća koje nema finansijski kapacitet da ovaj kredit servisira. Na ovaj način se suštinski uvećava javni dug Srbije, jer je izvesno da će država na kraju morati da isplati i ovaj kredit ‘Srbijagasa’, kao što je isplatili i prethodna garantovana zaduženja u iznosu 1,2 milijarde evra”, objašnja naš sagovornik.

Tokom ocenjivanja poslovanja kompanije “Srbijagas” za tekuću godinu, Ministarstvo rudarstva i energetike je dalo negativno mišljenje u svom izveštaju, napominjući da postoji više od 30 zamerki koje se odnose na funkcionisanje ovog državnog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare