Politika privatnosti

Ova Politika privatnosti služi da vam objasni koje podatke prikupljamo o vama i kako koristimo te podatke, kao i da vam pružimo sve druge bitne informacije u vezi sa vašim podacima a u vezi pretraživanja i ostavljanja komentara na sajtu Rešetka portala. Ova Politika privatnosti dopunjuje Pravila korišćenja na ovom sajtu u delu koji se odnosi na zaštitu ličnih podataka.

Mi smo Regionalni centar za edukaciju i informisanje – REШETKA, izdavač medija Rešetka portal (u daljem tekstu: Rešetka).

Na Rešetka portalu u okviru funkcije ostavljanja komentara na vesti na sajtu, Rešetka omogućava korisnicima da ostave komentare na vesti na sajtu sa sadržajem koji sami definišu kao i pod imenom-pseudonimom koji sami određuju. Stoga u vezi ostavljanja komentara, u skladu sa vašim pravom na slobodu istraživanja, vi sami birate koje ćete i da li ćete vaše lične podatke učiniti dostupnim javnosti i da li ćemo mi uopšte imati vaše lične podatke. Pored tih informacija u vezi sa komentarima koje vi učinite javnim na našem portalu, mi prikupljamo i vreme i datum komentara, E-mail adresu, kao i IP adresu sa koje je komentar postavljen. E-mail adresa se ne objavljuje javno i služi prevashodno za povratne informacije o razvoju diskusije.

Sve navedene podatke o vama prikupljamo isključivo u svrhu omogućavanja pretraživanja našeg sajta i ostavljanja komentara na vesti. Samim pristupom sajtu i ostavljanjem komentara vi prihvatate Pravila korišćenja kao i ovu Politiku privatnosti, koji su istaknuti na samom sajtu. Pored toga, vaše podatke obrađujemo na osnovu našeg Legitimnog interesa da bismo otkrili i uklonili greške i tehničke probleme koji se mogu javiti u vezi sa pretraživanjem sajta. Takođe vaše podatke po istom osnovu možemo obrađivati i u slučaju eventualnih zloupotreba naloga kao i sprečavanja istih na komentarima. Ovo uključuje i blokiranje komentara koji krše naše Pravila korišćenja i relevantne zakonske propise. Na kraju vaše podatke možemo otkriti ili podeliti sa određenim državnim organima ako se to od nas zahteva na osnovu zakona. Takođe iste možemo otkriti i na osnovu na zakonu utemeljene, pisane, sudske ili druge odluke državnog organa kojom se na osnovu relevantnih propisa može omogućiti uvid u Lične podatke.

U vezi sa vašim komentarima čuvamo samo određene informacije, koje smo dužni da čuvamo na osnovu zakona tokom perioda koji je istim propisan kao minimalan period zadržavanja. S tim što tekst komentara ostaje sačuvan u online arhivi vesti zajedno sa tekstom vesti. Komentari se proveravaju kroz automatsku zaštitu od nepoželjnih komentara (Akismet).

Na našem sajtu nalaze se naši kolačići kao i trećih strana koji vam omogućavaju da na lakši način koristite sajt. Neki od tih kolačića se koriste i u svrhu analitike, plasiranja određenih reklama ili predlaganja određenih vesti. Prilikom prve posete sajtu, pojaviće vam se obaveštenje o kolačićima koje koristimo. Ako ne prihvatite da koristite kolačiće to vas neće onemogućiti da koristite sajt, ali može uticati na funkcionalnost njegovog korišćenja.

Rešetka zadržava pravo da promeni ili modifikuje ovu Politiku. O važnim promenama i dopunama Rešetka portal obavestiće korisnike objavljivanjem na portalu i/ili objavljivanjem na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama. Korišćenjem bilo kog sadržaja na Rešetka portalu smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima korišćenja, kao i politici privatnosti.

Ova politika privatnosti stupa na snagu 01.03.2021.