Dosta je tišine! Čak 75% devojčica između 13 i 19 godina koje su doživele nasilje to nisu ni sa kim podelile

Foto: Pixabay.com/Tumisu

Čak 75% devojčica između 13 i 19 godina, koje su doživele neki oblik nasilja, to nisu ni sa kim podelile. U svojoj traumi – ostale su same, alarmantno upozoravaju na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama iz Udruženja samohranih roditelja Leskovca “Tate i Mame U-Tim”.

Kako objašnjavaju, ovi podaci su rezultati istraživanja Udruženja Mame su zakon i Putevi edukacije iz juna 2021. godine u kojem je učestvovalo 970 ispitanica uzrasta 13 do 19 godina.

Čak 69,56% ispitanica se izjasnilo da je doživelo seksualno uznemiravanje, 63,77% psihičko/fizičko nasilje od strane partnera ili drugih osoba, 52,66% da je bilo uhođeno, 15,45% je doživelo seksualno nasilje od strane partnera ili druge osobe.

“U takvoj društvenoj klimi, ove devojčice postaju žene koje nastavljaju sa ćutanjem bilo zato što kontinuirano izostaju otvoreni kanali komunikacije i adekvatna podrška, bilo zato što određena ponašanja nisu ni percipirale kao nasilje. Podsetimo se stoga danas koje sve vrste nasilja postoje i edukujmo o njima svoje ćerke, sinove, braću, sestre, drugarice, partnere, koleginice – sebe. Samo “nazivanjem stvari pravim imenom” nasilje možemo najpre osvestiti, zatim o njemu razgovarati, edukovati, formirati sisteme podrške, kreirati društvenu klimu i strategije njegovog preveniranja, prijavljivanja i sankcionisanja (bilo unutar porodica ili drugih sistema), te izvršiti pritisak na nadležne institucije i organe da savesno reaguju i procesuiraju svaku vrstu nasilja”, navode iz U-Tima.

Vrste nasilja koje žene, devojčice i majke trpe su : emocionalno nasilje, psiihološko nasilje, fizičko nasilje seksualno uznemiravanje, seksualno nasilje, ekonomsko nasilje  ,sajber nasilje, akušersko nasilje.

“Dosta je tišine – kao pojedinci, porodice i zajednice apsolutno možemo podneti privremenu neprijatnost otvaranja i teških tema, u zamenu za hronično ignorisanje i „guranje pod tepih“ gorućeg društvenog problema. Pričajmo o vrstama nasilja svojom decom – naučimo ih kako da ga prepoznaju i verujmo im kad nam se provere”, dodaju u saopštenju I prenose sledeću poruku:

„Nije ljubav ako boli , ako ti ne dozvoljava da budeš ono što jesi, ako te bije, zlostavlja i nanosi psihičke i fizičke povrede , ako ti ne dozvoljava da se oblačiš na način koji ti se sviđa, ako te ponižava , ako sumnja u tvoje intelektualne sposobnosti , ako ne poštuje tvoju volju, ako te prisiljava na seks , ako stalno sumnja da ga lažeš , ako ti ne veruje , ako te sprečava da učiš i radiš , ako te vara , ako te naziva glupom i ludom , ako plačeš više nego što se smeješ , ako maltretira decu , ako maltretira kućne ljubimce , ako te stalno laže , ako stalno traži da odstupiš, ako te upoređuje s drugim i ako te omaložava .

Ljubav se lako prepoznaje po toplini ruke i pogledu, po zaštitničkom stavu, po sigurnosti koju osećamo kada smo zajedno, brizi i osmehu koji se uvek iskrade kada nam voljena osoba prilazi. Pravi muškarac voli i štiti a oni koji koriste svoju fizičku snagu nad ženom zauvek su ubili muškarca u sebi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

2 komentara na “Dosta je tišine! Čak 75% devojčica između 13 i 19 godina koje su doživele nasilje to nisu ni sa kim podelile

  1. Ipak je nasilje na internetu od poznatih lica kao i anoninimnolazna lica koja se predstavljaju laznim imenima nadmasila svaki drugi vid nasilja kao i ona od poslodavaca .

  2. Ovakve se stvari desavaju nazalost I Svajcarskoj….. Devojcice I zene su diskriminisane… cak su ugorem stanju nego u srbiji…. nego oni su najpoznatiji da sakriju bilo sta…. Dok je amerika susta suprotnost…. njima je rodna ravnopravnost na prvom mestu…. I videcete kaznice instagram zbog loseg utucaja na decu pogotovu na uzrast do 19 god…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.