Koja je veza između Severne Koreje i Leskovca? – Ovaj spomenik u centru grada

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan spomenika i spomeničkih Celina, a na teritoriji grada Leskovca postoje brojni spomenici koji su nepomični svedoci prošlih vremena. Oni gotovo na neprimetan način ukazuju na žrtve naših predaka u borbi za slobodu, svedoče o burnim prošlim vremenima, govore o ljudima koji su živeli i stvarali u Leskovcu.

“U 21. veku kultura sećanja je izuzetno važna u očuvanju identiteta jednog naroda. Spomenici su svojevrsni beleg, karakteristično obeležje prošlih vremena. Oni predstavljaju važan deo materijalnog kulturnog nasleđa našeg grada, a u duhovnom smislu nevidljivom niti povezuju prošlost i sadašnjost ostavljajući prostor za lekcije koje će učiniti budućnost lepšom i bezbrižnijom”, navodi se na zvaničnom gradskom sajtu.

A mi vas podsećamo na spomenik kraj kojeg sigurno prođete bar dva puta u nedelji, a ne znate odakle on tu, šta zapravo predstavlja i čiji je poklon našem gradu.

Naime, nakon završetka Drugog Svetskog rata 1945. godine, Leskovac je, u vidu poklona, dobio jedan izuzetan spomenik izrađen od belog mermera koji je simbolizovao mir i harmoniju. Kako pojašnjava autor bloga Moj grad Leskovac, pravi naziv spomenika je „Ptica bez krila“ i na njemu je prikazana devojka korejske nacionalnosti, koja je obučena u tradicionalnu narodnu nošnju Narodne Republike Koreje.

Devojka na otvorenom dlanu drži pticu – goluba sa raširenim krilima. Ovaj pokret krilima predstavlja čin puštanja goluba na slobodu.

“Golub čistobele boje je često prisutan u mnogobrojnim kulturama širom sveta, i sva verovanja koja su povezana sa ovim simbolom imaju pozitivna značenja. Beli golubovi su simboli novih početaka, mira, vernosti, ljubavi, sreće i prosperiteta, a njihovo puštanje je tradicija koja se više vekova vezuje uz ceremonije, rituale i proslave”, objašnjava se na ovoj internet stranici.

Na strani spomenika stoji natpis DR Korea, što označava donatora spomenika, Narodnu Republiku Koreju koja je, kao privremena država formirana u avgustu 1945. godine, nakon završetka rata. Tadašnji predsednik bio je Jeo Un Hjeong.

Spomenik je u Leskovac stigao upravo u vreme kada je Josip Broz Tito obilazio zemlje širom sveta, te je na ovaj način udomio poklon predsednika Jeo Un Hjeonga. Spomenik je na početku stajao ispred Doma Jugoslovenske Narodne Armije (JNA), kod Glavne Pošte, da bi kasnije bio premešten na današnje mesto, u Gradskom parku ispred nekadašnje zgrade Vojnog Garnizona.

Inače, pre nekoliko dana u Leskovcu su očišćena četiri spomenika, od kojih su tri od mermera i jedan od granita.

Njihjovo uređenje obuhvatalo jenjihovo čišćenje, skidanje naslaga rđe, ulja, masnoće i katrana, pranje, kao i naknadu impregnacije, i zaštitu očišćenih spomenika adekvatnim sredstvima.

Izvođač radova je bilo preduzeće „Granit-Liješće“ iz Sremske Mitrovice, a vrednost ugovorenih radova iznosila je 295.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare