Mladi na jugoistoku Srbije u najvećem riziku od siromaštva

Najnovija istraživanja dokazuju da su mladi u Srbiji u najvećem riziku od siromaštva. Šezdeset odsto mladih nema nikakvu zaradu. Svaka druga mlada osoba želi da napusti zemlju. Srbija nema Strategiju socijalne zaštite, ni Strategiju za borbu protiv siromaštva. Mladi su starosna kategorija u najvećem riziku od siromaštva, zaključak je dva nova istraživanja o socijalnom statusu građana Srbije.

Prema Beogradskom centru za ljudska prava, mladi u Srbiji između 15 i 29 godina imaju prosečno za 16 odsto nižu platu od svojih starijih kolega. Većina ispitanika je odgovorila da jedva sastavlja kraj s krajem. Najčešće su zaposleni na povremenim ili privremenim poslovima, pa su im u tom smislu uskraćena mnoga prava zagarantovana zakonom. Takođe, oni su se prošle godine suočavali i sa problemima prava na rad, obrazovanje i na zdravlje.

Rezultati istraživanja Krovne organizacije mladih ukazuju da 60 odsto mladih u Srbiji ništa ne zarađuje. Tačno je da među njima ima i onih koji se još uvek školuju, ali većina niti rade niti su u obrazovnom sistemu.

U ovoj organizaciji kažu da svaka druga mlada osoba želi da napusti zemlju. Razlog je – zato što ovde ne vide preduslove za dostojanstven život.

„Srbija nema zakon koji bi regulisao radne prakse na otvorenom tržištu što je veliki problem, jer ne mogu da steknu prvo radno iskustvo jer ga nemaju. Bilo bi što poželjnije da se tržište rada uskladi sa obrazovnim sistemom, pa da imamo manje problema kada mladi izađu na tržište“, rekla je Mirjana Pejić iz Krovne organizacije mladih za Euronews.

Mladima u Srbiji je znatno teže da se osamostale, pre svega zbog visokih cena nekretnina i kirija, i manjka stanova koji se grade za jeftino stanovanje.

U Srbiji, 17,3 odsto stanovništva su deca ispod 18 godina. Podaci o njihovom socijalnom statusu takođe su zabrinjavajući. Iz Unicefa upozoravaju da 8,3 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a 24,2 odsto njih je u riziku od siromaštva.

Posebno su ugrožena deca na jugoistoku Srbije, i deca u ruralnim oblastima, posebno u domaćinstva gde je majka nezaposlena ili je završila samo osnovnu školu. U Unicefu podsećaju da siromaštvo dece ima velike posledice po njihov dalji život ali i društvo.

Međutim, uprkos ovakvom stanju, Srbija nema ni Strategiju socijalne zaštite, ni Strategiju za borbu protiv siromaštva, a izmene Zakona o socijalnoj zaštiti koje su najavljene pre šest godina još nisu usvojene.

Napomenimo da oko 400.000 građana u Srbiji živi od minimalne zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.