Poražavajući rezultati PISA testa – Svaki deseti učenik u Srbiji funkcionalno je nepismen

Učenici u Srbiji daleko su ispod proseka i lošiji su od svojih vršnjaka iz zemalja OECD, kako u čitanju, tako i u matematici i nauci, pokazalo je poslednje PISA testiranje, rađeno pre dve godine.

Prosečni rezultati srpskih đaka iznose 440 bodova za matematičku i čitalačku pismenost, a 447 bodova za naučnu pismenost. U poređenju sa tinejdžerima iz 38 zemalja članica Organizacije za evropsku saradnju i razvoj, kojoj pripadaju sve evropske države, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Meksiko, Južna Koreja, Čile, Izrael i Kolumbija, srpski učenici zaostaju sa 32 boda u matematici, 36 bodova u čitanju i 38 bodova u nauci.

OECD članice predstavljaju razvijene i neke zemlje u razvoju, koje zajedno pokrivaju oko 80 procenata svetske trgovine i investicija. Organizacija „radi na postavljanju međunarodnih standarda i pruža platformu za razmenu politika i najboljih praksi među svojim članicama”, prenosi Politika.

Prema nacionalnom izveštaju PISA 2022, procenjuje se da bi srpski školarci morali da provedu dodatnih godinu i po dana u obrazovnom sistemu neke od OECD zemalja, kako bi se ova razlika izjednačila.

Zabrinjavajući su podaci koji pokazuju da je 11 odsto učenika gimnazija funkcionalno nepismeno u čitanju, a 16 odsto u matematici. Još gori rezultati zabeleženi su u trogodišnjim stručnim školama, gde stopa funkcionalne nepismenosti dostiže i do 95 procenata.

Na PISA 2022 testiranju učestvovalo je više od 80 zemalja, sa ciljem praćenja nivoa funkcionalne pismenosti  petnaestogodišnjaka.

U Srbiji je testirano 6.413 učenika iz 183 škole. Iz svake škole je nasumično odabrano 42 učenika.

Iako većina petnaestogodišnjih đaka u Srbiji (98%) pohađa srednju školu, 83 odsto njih su u vreme testiranja bili u prvom razredu, 15 odsto u drugom, a oko 2 odsto su još bili učenici osnovnih škola.

U matematici je samo oko 4 odsto učenika iz Srbije imalo najbolje rezultate iz ove oblasti, što znači da su dostigli nivo 5 ili 6 na PISA testu. To je upola manji procenat đaka u odnosu na učenike iz OECD zemalja (9 odsto). Na nivou proseka OECD-a nalaze se Slovenija (9%) i Mađarska (8%). Hrvatska ima ukupno 6% učenika, dok Crna Gora i Severna Makedonija beleže 1% ili manje učenika koji su uspeli da dostignu PISA nivoe 5 ili 6.

Što se tiče čitanja, samo 2 procenta srpskih učenika postiglo je nivo 5 ili 6, dok je OECD prosek 7%. Estonija i Poljska su iznad proseka, dok su Mađarska, Slovenija i Hrvatska ispod. Crna Gora i Severna Makedonija imaju manje od 1 odsto učenika na ovim nivoima.

U naučnoj pismenosti, takođe je samo 2 odsto srpskih učenika dostiglo nivo 5 ili 6, što je niže od OECD proseka od 7%. Oko 65% srpskih učenika dostiglo je osnovni nivo 2 ili više u naukama, dok je prosek u OECD zemljama 76%.

Postoji značajna razlika u postignućima između dečaka i devojčica, gde su devojčice uspešnije u čitanju za 26 bodova, a dečaci u matematici za 11 bodova. U nauci su, devojčice , takođe, bile uspešnije za 4 boda.

Učenici trogodišnjih stručnih škola imaju znatno lošije rezultate od gimnazijalaca, sa razlikom u rezultatima i do 150 bodova. Najmanje funkcionalno nepismenih je među gimnazijalcima, dok su trogodišnje stručne škole zabeležile između 79 i 95 procenata funkcionalno nepismenih učenika.

Izveštaj sa PISA testiranja, takođe, ukazuje na to da učenici iz Srbije nisu ni napredovali ni nazadovali u periodu između 2012. i 2022. godine. Najviši rezultat u matematičkoj pismenosti zabeležen je 2012. godine sa 449 bodova, dok je najniži u čitalačkoj pismenosti bio 2006. godine sa 401 bodom. U svim ciklusima, rezultati su bili značajno ispod OECD proseka, koji iznosi oko 500 bodova.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare