Tata na porodiljskom: Koliko očeva u Srbiji koristi ovu zakonsku mogućnost

Foto: Pixabay.com / blankita_ua

Tate u Srbiji mogu da koriste odsustvo sa posla radi nege deteta, ali je tu zakonsku mogućnost prošle godine iskoristilo samo 373 očeva. To je za nijansu više nego u godini koja joj je prethodila kada je 318 tata odlučilo da ostanu kod kuće i brinu o bebama – hrane ih, menjaju pelene, uspavljuju, bore se sa grčevima, prvim zubićima.

Bolovanje radi nege deteta najviše su koristili očevi u Beogradu – 127, zatim u Novom Sadu – 34, Nišu – 18, Novom Pazaru – 12, Кragujevcu – 9.

„Kada je u pitanju starosna struktura, najviše očeva koji su tokom 2022. godine koristili ova prava bilo je u dobu od 36 do 40 godina i od 31 do 35. godine“, kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Inače, kada stigne prinova u kuću majke imaju pravo da koriste porodiljsko bolovanje koje traje tri meseca i na njega se nadovezuje bolovanje radi nege deteta. Oba zajedno traju godinu dana, a pošto se samo za prvo bolovanje prikuplja dokumentacija uglavnom se zbirno nazivaju „porodiljsko odsustvo „.

Zakonom je omogućeno da očevi mogu da „preuzmu “ od majki porodiljsko odsustvo, ali tek kada beba napuni tri meseca. Majka tada može da se vrati na posao, a brigu o bebi preuzima otac i koristi odsustvo radi nege deteta. U situacijama kada otac preuzima bolovanje od majke prilažu se skoro ista dokumenta koja prilaže i majka za otvaranje porodiljskog. Jedini izuzetak je sporazum u pisanoj formi između njega i supruga o tome da majka prenosite bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta.

Broj očeva koji koriste „porodiljsko odsustvo“ povećava se svake godine, ali je to povećanje neznatno. Nekoliko je razloga za to – očevi nisu upoznati da im je ta mogućnost dostupna, ali i oni koji su upoznati ne koriste to pravo često iz zbog kulturološkim obrascima koji u našoj zemlji preovlađuju, a po kojima je majka ta koja je odgovorna za brigu o detetu.

Istraživanje „Brinimo o deci zajedno“, koje je sprovela SeConS grupa za razvojnu inicijativu, u kome je učestvovalo 305 zaposlenih žena i muškaraca iz javnog i privatnog sektora, pokazalo je da većina ispitanika (79,4 odsto) smatra da je ipak majka ta koja treba da koristi čitavo odsustvo, ili bar njegov veći deo. Interesantno, da je tog mišljenja čak 47 odsto žena. Tek jedna petina ispitanika (20,3 odsto) smatra da oba roditelja treba da ga koriste podjednako.

Kao jedan od glavnih razloga zašto majka treba da koristi čitavo odsustvo, u 46,6 odsto slučajeva navodi se dojenje, a potom sledi tradicija. Trećina ispitanika smatra da majke tradicionalno imaju glavnu odgovornost za podizanje dece. Nešto više od petine učesnika u istraživanju (21,5 odsto) veruje da majke bolje vaspitavaju decu nego očevi, petina smatra da je razlog fiziološka i emotivna povezanost majke i deteta, a svaki deseti ispitanika da je bolje da majke ostaju sa decom jer očevi više zarađuju.

Zaposleni u državnom sektoru češće nego zaposleni u privatnom sektoru opisuju svoje preduzeće kao nepodsticajno za korišćenje roditeljskog odsustva od strane očeva (93 odsto u državnom, naspram 82 odsto u privatnom sektoru).

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare