Al Jazeera: Dragana Sotirovski kao buduća “gospođa ministarka”

Fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta grada Niša / ni.rs

Dragana Sotirovski je ambiciozna kada su njeni ciljevi u pitanju, pa oni koji je poznaju tvrde da je aktuelna funkcija samo stepenik u političkoj karijeri nekadašnje novinarke. Sledeća stanica je njena kandidatura za “gospođu ministarku”, piše Al Jazeera Balkans.

Novinar ove ugledne medijske kuće se osvrće na karijerni put gradonačelnice Niša nazivajući je “bivšom novinarkom protiv medija i kolega”, a posebno se osvrće na njen način ophođenja prema nezavisnim novinarima, koji je uvela kao standard.

Delove teksta Nikole Lazića pročitajte ispod:


Dragana Sotirovski dugo je važila za omiljenu ličnost u renomiranom Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), gde su joj često tepali “naša Gaga”. U odbranu “naše Gage” ustale su svojevremeno i brojne kolege zbog problema koje je imala posle izveštavanja o korupciji u jednoj bolnici na jugu Srbije.

A onda se “naša Gaga” 2017. godine pojavila na stepeništu Narodne skupštine Srbije u Beogradu u elegantnoj haljini, držeći pod ruku supruga, na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izjavila je tada da se poziv predsednika države ne odbija, a malo ko je uopšte tada i znao da je postala članica njegove Srpske napredne stranke (SNS). Ostavila je posao šefa niškog dopisništva Javnog servisa Radio-televizije Srbije (RTS) i prešla u politiku, na mesto načelnice Nišavskog okruga.

Ispostaviće se da joj je to bila samo odskočna daska za mesto prve žene na čelu Niša, trećeg po veličini grada u Srbiji (posle Beograda i Novog Sada) nakon izbora 2020. godine.

Kolege koje su je branile nisu mogle da poveruju u ovu metamorfozu, a posebno na način ophođenja prema nezavisnim novinarima, koji je uvela kao standard. Kao da se sveti bivšim kolegama, pa ne odgovara na njihova pitanja, svaku priliku koristi da ih uvredi, objavljuje nedolične postove na svom zvaničnom Facebook profilu i, ukratko, čini sve ono što ne priliči javnom diskursu osobe na tako važnoj funkciji.

Ukratko, “naša Gaga” postala je “njihova Gaga”, verni partijski vojnik, osiona i ohola, a za nešto više od godinu dana na čelu Niša uspela je da iza sebe ostavi nekoliko ozbiljnih afera, o kojima je danima brujala javnost.

Krenućemo od poslednje, kada se njen zet, suprug njene kćeri, našao na listi za dobijanje socijalnih stanova namenjenih građanima koji ne mogu da stambeno pitanje reše po tržišnim cenama.

Rečima da ona ni na koji način nije uticala na ovu odluku, a zbog činjenice da se zet nikako ne može svrstati u socijalno ugroženu osobu, s obzirom da je zaposlen na rukovodećem položaju u jednoj javnoj ustanovi, Sotirovski je sablaznila javnost opravdanjem da se uopšte i ne radi o konkursu za socijalne stanove, iako se taj termin koristi u zvaničnoj dokumentaciji.

Kao neko ko je na televiziji proveo dve i po decenije, odgovarajući na pitanja o svom zetu, pred novinarima i kamerama pojavila se u beloj košulji i crvenom blejzeru, sa crnom raspuštenom kosom preko, znajući da će tako skrenuti pažnju sa onoga što priča. Naravno, nije imala dilemu da je u ovom slučaju sve po zakonskim, ali i moralnim normama. Potvrdila je da je zet na listi jer “na to ima puno pravo kao i svaki građanin Niša”.

Sudeći prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovska se može smatrati kolekcionarom nekretnina, a prema istom izvoru, imućnija je od svojih kolega u Beogradu i Novom Sadu.

Prema podacima koje je dostavila Agenciji, gradonačelnica Niša poseduje četiri stana ukupne površine od 317,57 kvadratnih metara. Prijavila je jedan četvorosobni stan od 167 kvadrata, dva dvosobna stana od 67 i 53 kvadrata i jedan apartman od 30,57 kvadrata. Navela je da je dva stana stekla kupovinom, jedan adaptacijom, a jedan nasledstvom. Prema prijavi iz januara 2019. godine, kada je bila načelnica Nišavskog okruga, nije imala apartman.

Brojni novinari ustali su protiv ovakvog javnog govora. Željko Bodržić, predsednik NUNS-a, ocenio je da su javni funkcioneri plaćeni da budu dostupni građanima, a tu vezu najbolje ostvaruju preko medija. Ponašanje i vokabular niške gradonačelnice ocenio je kao nedopustive, potvrdivši da je u toku postupak za njeno isključenje iz članstva te esnafske organizacije.

“Pre oko 10 godina sadašnja gradonačelnica Niša, a nekada novinarka, primljena je u NUNS, ali je, pri stupanju na funkciju načelnice Nišavskog okruga, sama zamrzla članstvo u Udruženju. Iako tada, zbog njenog staža i preporuka, nije bilo sporno da postane deo Udruženja, situacija je promenjena nakon serijala izjava u kojima Sotirovski potcenjuje novinarsku profesiju, novinarima drži lekcije i vređa ih, pa je i podnet zahtev za njeno isključenje. Zato će o njenom daljem članstvu odlučivati Sud časti”, kazao je Bodrožić.

Lokalna novinarka Vesna Torović dodala je da je dodatni problem to što se Sotirovski godinama bavila ovim poslom.

“Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je, nažalost, zaboravila da je nekada bila novinar. Sada stalno pokazuje bahatost i kao da želi da se sveti svojim ‘kolegama’. Meni lično je neshvatljivo da kao političarka pokazuje toliku neprofesionalnost, jer ne može zbog lične sujete da prihvati da je kritikuju”, kaže Torović.

Biće u krivu svako ko pomisli da su ove reči izazvale bilo kakvu reakciju ili makar izvinjenje Dragane Sotirovski. Naprotiv, pojedine medije optužuje i da joj namerno stavljaju slike na kojima ne izgleda lepo, kako bi je i na taj način diskreditovali.

Niška gradonačelnica važi za osobu koja voli da istakne svoju novinarsku karijeru, a ako bismo citirali njenu zvaničnu biografiju sa sajta Gradske uprave bio bi nam potreban poseban tekst, jer u njoj jedino nedostaju detalji tipa koju boju najviše voli ili koji joj je omiljeni cvet.

Odbor vladajućeg SNS-a u Nišu već nekoliko godina funkcioniše kao povereništvo, a Sotirovski je uspela da u trci za gradonačelnika iza sebe ostavi partijske kadrove koju su tu mnogo duže od nje.

Ambiciozna kada su njeni ciljevi u pitanju, pa oni koji je poznaju tvrde da je aktuelna funkcija samo stepenik u političkoj karijeri nekadašnje novinarke. Sledeća stanica je njena kandidatura za “gospođu ministarku”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 komentar na “Al Jazeera: Dragana Sotirovski kao buduća “gospođa ministarka”

  1. Daj čoveku vlast onda ćeš videti kakav je nečovek.Ukapirala žena da se od novinarstva neće leba najesti pa otišla u politiku a danas je politika sve i brzo se uklopila.Bahatost ne manjka nijednom iz vladajuće klike pa ako hoćeš da plivaš pokaži se.Samo mi nije jasno da su ove žene u SNS-u gore od muškaraca ako se to uopšte može porediti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.