Troje Vlasotinčana preko stotine napisanih žalbi od države naplatili skoro 2,5 miliona dinara, sada to isto pokušava i jedan Leskovčanin

Foto: STOCK

U Srbiji cveta novi, legalan, ali nečastan „biznis“, na kome je zarada više nego laka, a do sada je na ime tih poslova iz budžeta isplaćeno više od devet miliona dinara! Za to je potreban advokat i pisanje stotina zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, a nakon toga i žalbi povereniku, pa i tužbi Upravnom sudu. Meta mora da bude ranjivi organ javne vlasti, poput škole ili mesne zajednice u manjem i siromašnijem mestu, koje treba zatrpati zahtevima tako da ne mogu da odgovore.

Rekorder je Beograđanin koji preko advokata naplaćuje 1.749.000 dinara advokatskih troškova, a dvoje njih iz Vlasotinca 2.219.250, piše Kurir.

“Dušici Dimitrijević i Blagoju Dimitrijeviću iz Vlasotinca, preko advokata Dunje Nikolić, 2.219.250 din. (podneli 362 žalbe od 1. marta 2022. do 30. maja 2023, a 125 za samo dva dana, od 22. do 24. februara 2022). Takođe, Elizabeti Stojković iz Vlasotinca 363.000 din. (podnela je samostalno ili preko advokata iz Vlasotinca Dušana Peškića i Radeta Mitrovića 143 žalbe od 1. marta 2022. do 30. maja 2023, od kojih 77 samo od 17. januara do 19. maja 2023)”, saopštio je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

“Tražila sam informacije radi sudskih postupaka koje vodim, a moji zahtevi su ili odbijani, ili na njih nije odgovarano u zakonskom roku, zbog čega sam gubila sporove. Zato sam i pisala žalbe, a pred Upravnim sudom sam dobila spor”, kaže za Kurir Stojkovićeva.

PRIMER IZ LESKOVCA

Kako navodi, to isto je uradilo i Udruženju “Pravilo – PraviLaw” iz Niša, kojem je preko advokata Dragana Vukića isplaćeno 866.250 din. (podnelo 231 žalbu od 1. marta 2022. do 30. maja 2023, od kojih 177 od 26. januara do 29. maja 2023).

Marinović navodi primer kad je Udruženje Pravilo – PraviLaw iz Niša preko advokata Dragana Vukića podnelo zahtev nepostojećem organu javne vlasti – zdravstvenom centru Leskovac.

“Međutim, na toj adresi je Opšta bolnica Leskovac, koja je, iako nije imala obavezu, obavestila tražioca da ZC Leskovac kao pravno lice ne postoji, te da precizira da li informacije traži od doma zdravlja ili opšte bolnice, pa će mu ih dostaviti. Vukić nije odgovorio bolnici, već je automatski izjavio žalbu povereniku, što dokazuje da im nije cilj dobijanje informacija, već drugi nečasni i nepošteni motivi”, ističe Marinović.

Rešetka je došla do podatka da to isto pokušava da uradi jedan Leskovčanin, šalčjeći zahtev desetinama škola na celoj teritoriji Srbije za uvid u dokumentaciju oko isplate putnih troškova zaposlenima u tim prosvetnim ustanovama.

“Vrlo jasno se da zaključiti da im cilj nije pribavljanje informacija, već da koristeći zakonita sredstva – zahtev za pristup informacijama i žalbu povereniku – iz nečasnih i nepoštenih motiva izdejstvuju naplatu troškova postupka po žalbi pred poverenikom, odnosno po tužbi pred Upravnim sudom”, objašnjava Marinović.

Preduslovi za ovu legalnu zloupotrebu zakona stvoreni su od 2021, kada je izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja izbrisana zloupotreba slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja. Na to je došao novi stav Upravnog suda juna 2022, po kome su organi javne vlasti dužni da nadoknade advokatske troškove kada poverenik utvrdi da je žalba osnovana. Te troškove je poverenik uvek odbijao kao neosnovane, što je Upravni sud do juna 2022. i potvrđivao, jer svako sam može da se žali, bez pomoći advokata.

“Posle novog stava Upravnog suda znatno je porasla zloupotreba prava na pristup informacijama i pred prvostepenim organima javne vlasti i u postupcima pred poverenikom”, navodi Marinović.

Samo od početka ove godine broj žalbi je više nego dupliran u odnos na isti period lane (3.313 spram 1.458). Iz budžeta poverenika, navodi Marinović, na ime izgubljenih upravnih sporova isplaćeno je 796.860 dinara, od čega 372.234 od početka godine do 30. maja.

ŠEMA RADA NEČASNIH TRAŽILACA I ŽALILACA:

– zahteve podnose na identičnom obrascu, s identičnim formulacijama i šalju brojnim organima po Srbiji

– na udaru su im organi vlasti u najtežoj materijalnoj situaciji i imaju najmanje ljudskih i materijalnih kapaciteta – osnovne škole, domovi zdravlja, predškolske ustanove, centri za socijalni rad, mesne zajednice, lovačka udruženja, i to uglavnom u manjim i siromašnijim mestima

– žalbe šalju na istovrsnim obrascima i s identičnim formulacijama, i to zbog tzv. ćutanja organa javne vlasti ili protiv odluke organa javne vlasti

– šalju i neosnovane žalbe – i kada im organi javne vlasti dostave tražene informacije/obaveste ih da ih ne poseduju

– mnogi izjavili žalbi zbog ćutanja organa javne vlasti iako su im blagovremeno dostavili tražene informacije

– izbegavaju prijem pismena organa vlasti – ne preuzimaju pošiljke u pošti ili ih preuzmu nakon isteka zakonskog roka od 15 dana za odgovor na zahtev

– zatrpavaju organe javne vlasti i poverenika ogromnim brojem zahteva i žalbi

– podnose besmislene zahteve povereniku koji opterećuju rad – urgencija na urgenciju, zahteva na zahtev… i do 50 dnevno


* Poverenik nalazi da su ispunjeni uslovi za izuzetak od prava na privatnost, propisani članom 14. st. 1. i 3. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

17 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mavashi
16.09.2023. 14:46

Utužiti žalioce za ometanje rada državnih organa.

Realan
Odgovor za  Mavashi
16.09.2023. 19:28

A lica iz državnih organa? Šta sa njima zbog neradan i ne poštovanja rokova?

Organ javne vlasti
Odgovor za  Realan
18.09.2023. 06:21

U pravu ste!
Treba pustiti ovim zlonamernicima da ih kaznjavaju ovim „legalnim potkradanjem“ i tako ih ucine jos neefikasnijim.
Ako vec niste skontali-sarkastican sam. P.S.Mora da ste ponosni sto niste „lice iz drzavnih organa“.

Dina
16.09.2023. 17:09

U pitanju je klasična zamena teza.Kada bi organi javne vlasti postupali po zakonu ne bi bilo povoda za pisanje žalbi.Piverenik je taj koji usvaja ili odbija žalbe ,pa bi valjda on trebalo najbolje da zna da li je žalba osnovana ili ne.Tako da bi bilo dobro da edukuje organe javne vlasti da postupaju po zakonu i time smanje troškove.Sa druge strane neprimereno je da poverenik targetira ljude kojima bi trebao da pomogne a ne da iznosi lične podatke tražilaca informacija ,a da istovremeno štiti organe javne vlasti od građana.

Organ javne vlasti
Odgovor za  Dina
18.09.2023. 06:23

Vi bas niste razumeli vest ili nemate stida ili ste iz grupe ovih „prevaranata“ sto perfidno sticu korist.

Kad bi se zezali
16.09.2023. 19:19

Zreba ih pohapsiti,to je legalan kriminal

Drganace
17.09.2023. 07:45

Po ko zna koji put Poverenik place zbog nerada organa javne vlasti i stiti ih od prikrivanja nacina trosenja novca, najverovatnije.Umesto da organi vlasti budu odgovorni sto ne dostavljaju trazene informacije, etiketiraju se trazioci informacija i predstavljaju kao krivci za nesto sto je u stvari drzava kriva.Nije to prvi put, gradjani su krivi za sve i to je to.S druge strane, Poverenik je trebao u ranijem periodu da predlozi izmenu zakona, koliko se secam izmene zakone su relativno skoro islr, ali to nije uradio i zbog toga ne treba da place pred kamerama. Trece, iznosi troskova koji su navedeni su potpuno mizerni a ujedno i legalni, za razliku od miliona evra koji ti isti organi vlasti kradu i trpaju u svoje dzepove i sada im je verovatno teze da placaju troskove svog nerada, jer taj novac ne ide u njihove dzepove. Mislim da ovakvo prozivanje ljudi i stavljanje mete na njihova imena najpre nije zakonito, ali koga briga za to.Bitno je da se spreci primena zakona i odvrate gradjani da pitaju lokalne samouprave gde si i na koji nacin trosi njihov novac.

Milan
17.09.2023. 08:05

Svasta nesto cu da vidim.Drzava uzela od sveta na zajam preko 30 milijardi evra i ko zna gde je taj novac zavrsio a ovde neko kuka za 20 tak hilkada evra i to na ime legalnih troskova zastupanja zbog nerada drzave. Dokle cete vise da zamajavate narod i vrsite zamenu teza i prozivate gradjane.Pa nije narod doneo taj zakon nego drzava.Sto ga jednostavno ne ukinete i da narod, koji inace nema nikakvih prava, ne moze da pita drzavu ono sto ga zanima. Umesto da se utvrdi zasto drzava ne radi svoj posao, prozivaju ze gradjani za neke sitne pare. Predlazem da drzava objavi spisak svig gradjana Srbije koji su drzavu tuzili za bilo sta, mozda gradjani odustanu od tuzbe.Ocigledno je da je cilj ovog teksta da se gradjani zaustave od postavljanja ,,nezgodnih,,pitanja.

Ma sto mi naprica
17.09.2023. 08:22

2.5 miliona.Toliko pojedinci zaradjuju na nedeljnom nivou, a mozda i dnevnom.Velika stvar se desila bas.Koliko vidim organi vlasti placaju za svoj nerad ili ne zele da gradjanima odgovore na postavljena pitanja.Ko je tu u stvari kriv i zasto ne zele organi vlasti da pruzaju informacije gradjanima?Kao nebrojeno puta do sada uvek ce gradjani da budu krivi a ne drzava.Trebaju ovi cija su imena objavljena da podnesu prijave zbog uznemiravanja i za zastitu podataka o licnosti.Targetirate ljude za neku sitnu paru.Tako cete sutra dan da objavite spisak lkudi koji su tuzili opstine za npr.zauzece puteva gde se milioni dinara, da ne kazem milijarde isplacuju odstete.Sramota sta se sve objavljuje a za sta se cuti.

Maja
17.09.2023. 12:48

Izmena Zakona je jedino rešenje. Zakon je mamac za laku zaradu, sada još sa stavom Upravnog suda da se plaćaju advokati, jedino možemo da očekujemo porast zahteva, a zatim i žalbi. Ustanova u kojoj radim, u ovom trenutku , se bavi više ovakvim zahtevima, nego redovnim poslovima. U slučaju da odbijete rešenjem zahteve zbog mnogobrojnosti i očigledne zloupotrebe, Poverenik će vam poništiti Rešenje i onda plaćate advokatske troškove i opet morate da se većinu radnog vremena bavite zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Zameram povereniku što usvaja zahteve i poništava rešenja iako je zloupotreba očigledna. Pravni osnov da se odbiju ovakvi zahtevi postoji, ali treba malo hrabrosti i integriteta za to

Goran
17.09.2023. 15:47

Hahaha, uplasila se drzava da govori o svojim ,,mutnim,, poslovima pa proziva gradjane za bednih 2.5 miliona dinara, govoreci o tome kao da su 2.5 milijardi evra. I sto je najgore, krivi gradjane i ujedno govori o necemu sto je zakonito. Slusate li se sta pricate.

Vlado
18.09.2023. 00:30

Alo, pa žena lepo kaže:
„“Tražila sam informacije radi sudskih postupaka koje vodim, a moji zahtevi su ili odbijani, ili na njih nije odgovarano u zakonskom roku, zbog čega sam gubila sporove. Zato sam i pisala žalbe, a pred Upravnim sudom sam dobila spor”, kaže za Kurir Stojkovićeva“
Da sam ja, ili da je bilo ko drugi gubio sporove, zbog sporosti onih koji zaduženi za izdavanje dokumentacije, ja bih ih isto sudski i po zakonu odrao. Zamislite da je vrednost spora nekretnina od 100.000 evra, a oni kukaju zbog dva i po miliona. Dobro ste prošli. Uostalom, vi nama pravite štetu, jer vašu nesposobnost, javašluk i nerad zapravo svi mi plaćamo.

Potop
18.09.2023. 10:04

Kada nepismeni koji po direktivi donose zakone a slabo pismeni odozgo im ih plasiraju ovakve stvari se i dešavaju,ali naravno kod nas to nema veze jer se sve isplaćuje iz budžeta i niko ne odgovara ni za šta.SNS da sada ode sa vlasti trebaće 10 godina da se samo isprave njihove brljotina(ako ne i više).Tako isto i gore je bilo posle SPS-a i totalnog uništenja države i infrastrukture nakon ratova 90-tih.Ovde je bog rekao doviđenja.

ELIZABETA STOJKOVIĆ
18.09.2023. 11:45

– DA JE SLUŽBA POVERENIKA RADILA SVOJ POSAO (POVERENIK OSTVARUJE MESEČNU NETO ZARADU OD PREKO 300.000,00 DINARA, A 21 ZAPOSLENIH U SEKTORU ZA ŽALBE U PROSEKU OD OKO 135.000,00 POJEDINAČNU MESEČNU NETO ZARADU I TO BEZ PREKOVREMENOG RADA),NAKON PRVE PODNETE ŽALBE ZA NEDOBIJANJE INFORMACIJA BIO BI KAŽNJEN ORGAN VLASTI ILI PODNET PREDLOG ZA POKRETANJE PREKRŠAJNOG POSTUPKA – I NE BI DOŠLO DO GOMILANJA ŽALBI, NITI DO ISISAVANJA NOVCA IZ BUDŽETA.

ELIZABETA STOJKOVIĆ
18.09.2023. 11:46

NA OSNOVU SAMO PO JEDNO ANGAŽOVANOG LICA GODIŠNJE JE TOKOM 2021., 2022. I 6 MESECI 2023. GODINE ISISANO IZ BUDŽETA OKO 1MILION I 800.000,00 DINARA, A NA OSNOVU PREKOVREMENOG RADA ZAPOSLENI KOD POVERENIKA SU TOKOM 2021., 2022. I 6 MESECI U 2023. GODINI ISISALI IZ BUDŽETA OKO 5 MILIONA DINARA. SVEUKUPNO ZA DVE I PO GODINE JE ISISANO DODATNIH SKORO 7 MILIONA DINARA , BEZ OBZIRA ŠTO JE 22 LICA BILO ZAPOSLENO NA NEODREĐENO I ZA ISTI PERIOD PRIMALO BRUTO ZARADU OD SKORO 100 MILIONA DINARA.

ELIZABETA STOJKOVIĆ
18.09.2023. 11:47

Nečasni su oni koji krše zakon, a ne oni koji rade po Zakonu!!!

Vera
18.09.2023. 16:59

Smešno mi je da se oni koji NE urade svoj posao blagovremeno ( pa građani trpe śtetu) źale śto su građani iskoristili svoje zakonsko pravo i tu śtetu naplatitili? Pa gospodo radite Vaš posao!!! A kada ga NE uradite trebalo bi da ovu kaznu platite iz svog dzepa a ne iz budžeta, jer Vaš nerad onda svi mi plaćamo! Pa biste onda nauĉili da se samo rad plaća kao na svakom drugom.poslu a nerad kažnjava ili ne bi sedeli tu gde jeste! Vi ste naši sluźbenici, mi Vas plaćamo i oçekujemo da radite. Drugi problem je śto služba koja bi trebalo da građanima pruži informacije od javnog znaĉaja i koja zbog nas, navodno, postoji, u stvarnosti te informacije ĉuva od građana koji ne mogu da je dobiju. Tako liĉi.