Kako nastali, tako i nestali, a sa njima i milioni

Udruženje “Grad Jelica”, koje je preko konkursa za sufinansiranje projekata socijalne zaštite u Leskovcu za šest godina dobilo 13 miliona dinara iz gradskog budžeta, izbrisano je iz registra APRa krajem aprila 2024.

Ovo udruženje po prvi put nije apliciralo za sredstva na konkursu grada za 2024. godinu.

“Udruženje Grad Jelica je od svog osnivanja od grada Leskovca dobijalo milionske iznose za pružanje usluga iz oblasti socijalne zaštite. Naš tim je više puta pokušavao da stupi u kontakt sa ovom organizacijom, ali je doći do njihovog kontakta bila nemoguća misija. Ostaje nejasno kako su do usluga dolazili korisnici. Nema ni javno dostupnih podataka o radu udruženja sa korisnicima”, podsećaju iz Udruženja građana “Tim 42”.

Da je “Grad Jelica” jedno od udruženja koji sun a ovim konkursima dobijali milione, a ne ispunjavaju uslove konkursa, nema informacija o rezultatima njihovog rada, ili ih vode lica povezana sa gradskom upravom i članovima komisije, upozorila je prošle godine i Koalicija “Otvoreno o konkursima – OKO”.

Oni su tada pozvali Grad Leskovac da ne dozvoli da javna sredstva namenjena socijalnoj zaštiti i ovog puta budu zloupotrebljena raspodelom suprotno javnom interesu.

“Jedna od dve organizacije koje su dobile najviši iznos sredstava u 2023. godini, ‘Grad Jelica’, je udruženje koje godinama unazad od Grada dobija značajne sume novca za sprovođenje projekta sa istim nazivom. Ni ovo udruženje, ni njihov projekat ‘Od nas za vas’, koji je na ovogodišnjem konkursu dobio 2.500.000,00 dinara, nisu ni na koji način vidljivi javnosti”, upozorila je Koalicija “Otvoreno o konkursima – OKO”.

Kako su nastali, tako su i nestali, a sa njima i milioni iz budžeta koji pune građani Leskovca.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

15 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Robija ih čeka, džabe se kriju. Dužnost im je da čuvaju dokumenta 10 godina, a Grad trajno. U slučaju da ipak zastari kači ih Zakon o poreklu imovine, kao i Kradonačelnika.

Udruzenje Grad Jelica je isto sto i leskovacki Faraon. Pare je on uzeo. Moja osnovana sumnja.

Nešto malo je uzeo i njegov pulen. Nekih 10-20%, ne verujem da je više. Ali Faraon nije potpisao da je primio novac, nego pulenče.

Kako da ne. Ići će pravac u Guantanamo kad ih navata PU, i to tačno na kukovo leto. Navedi mi jednog u Leskovcu i Srbiji a koji je iz NVO ili udruženja građana robijao? Molim? Ne znaš ni jednog? Hoćeš da ti kažem zašto ne znaš? Zato što svaka vlast štiti svoje NVO. Sapouprava: daću vam 50.000 evra, a vi ćete mi vratiti na ruke 20.000 evra, a tu razliku pokrijte fiktivnim računima. Kao i svoje „razlike“ koje ste nabili u svoje …ice, umesto na realne projektne aktivnosti Slično rade i strani donatori, a tek tu im ništa ne možeš.
Hoćeš li da nastaviš da pišeš, ili ćeš da posramljeno ućutiš?

Rade sada kao APEL i to sve konkurse …

Jelica Grdelica radi i zastitu zivotne sredine …

Kontakt podaci moraju da budu poznati licima iz Odeljenje za društvene delatnosti i konkursnoj komisiji za dodelu projekta. Pod hitno prozvati na odgovornost jer 13.000.000 treba opravdati ili kazniti nadležne.

Ali komisija je tu i oni mogu u zatvor. Grad mora imati komisiju koja prati utrošak sredstava, da ne bude da su za te pare koje imaju namenu za socjalna pitanja, sebi kupili automobil ili ženi vikendicu. Po zakonu je sve predviđeno. Uvek mora postojati komisija za praćenje utroška sredstava. Da budu NAMENSKI UTROŠENA, a komisija mora da poseduje dokaze pre odluke da to udruženje i postoji, ima dokumentaciju o delatnosti, kao i da su dostupni korisnicima. I pitajte se kako kabinet , koji sve zna, kao nema pojma ko to uvek dobija najveća sredstva, koji ljudi su na čelu tih organizacija sigurno je obavešten kabinet. Nego čim je nešto nezakonito, oni se prvo kunu u majku ko ciganče, podnose ostavke, a onda kažu da će pred zakonom svako odgovarati i tako se operu i od kuma i pobratima i vozača i rođene majke u koju su se kleli da nemaju ništa s tem.

Gde vi źivite? Za NVO takve komisije ne postoje. One su van zakona. Dovoljno je da samo donatoru podnesu finasijski izveštaj sa gomilom fiktivnih računa. A ko će da ih proverava da li su fiktivni ili ne. Vi kao da ne źivite u Srbiji i Leskovcu.

Kao da ne znate ko je predsednik i osnivac tog udruzenja i da ga ne mozete kontaktirati. Smesno. Cak ste i snimali emisiju sa njim i jos jednim clanom udruzenja. Za neupucene samo neka potraze na internetu i otvorice im se ‘sezam’.
Ma,dajte,ne ponizavajte vise ovaj narod.

Sve to je način da hopštapleri dođu do budžetskog novca i napune svoje džepove jer prevaranti sede i razmišljaju kako da njima bude dobro dok pošten čovek razmišlja da svima bude bolje tako će biti i njemu.Cela ova koruptivne vlast i svi ovi koji vladaju su došli iz najnižih slojeva i većina nema škole a žele da budu neko a pri tome nemaju nikakve kvalitete pribegavaju prevarama jer drugo nez naju.Ako nemogu da dobiju to što žele pribegavaju sili tako da će se ovde tek dešavati stvari koje ne možete ni da zamislite i na kraju će dovesti do Srbije i Srba.

Ocekujte u Grad Jelici novu lepsu (pre)uredjenu teretanu :).

Neka pita neko stručnu komisiju koja je dodelila projekte kome ih je dodelila. A i Odeljenje za društvene delatnosti. Šta je radilo dok su ovi trošili pare?

I Odeljenje troši pare, al na druge stvari. Tehnička pomoć je čudo!

Mi smo gori od ,,bermudskog trougla,,kao država