Registrovani socijalni slučajevi ljuti što pomoć od države dele radnicima propalih preduzeća

Radnici bivših kuršumlijskih preduzeća koji ni posle petnaest godina nisu uspeli da ostvare svoje pravosnažne presude, iako su najpre odbijali, na kraju su prihvatili jednokratnu pomoć Vlade Srbije od 50.000 dinara koja im se isplaćuje kao kompenzacija njihovih potraživanja na ime neisplaćenih zarada iz društvenih firmi još iz 2004. godine.

Po spisku, od ukupno 873 radnika prijavilo njih 825.

Sa druge strane, najavljena pomoć Vlade Republike Srbije, koja će se podeliti u devet sredina u Srbiji, potpuno je zbunila mnoge, a najviše što se unapred zna ko će je dobiti.

Naime, poslednjeg dana rada sada doskorašnje Vlade RS, odnosno 24.oktobra je doneta odluka da se „odobre sredstava za dodelu jednokratne pomoći građanima kojima je ugrožen životni standard, a koji žive na teritoriji Kuršumlije, Prokuplјa, Niša, Kragujevca, Beograda, Blaca, Gornjeg Milanovca, Srbobrana i Smedereva”.

U tu namenu odvojeno je 43,6 miliona dinara i kako piše na sajtu Vlade Republike Srbije, pomoć će primiti 873 građana koja su trenutno u stanju socijalne potrebe, a koja su prema podacima centara za socijalni rad na evidenciji Nacionalne službe za zapošlјavanje.

Najpe, u zabludi su i socijalno ugroženi građani u Kuršumliji, jer ni njih ne sleduje parče ovog kolača.

„Kada sam čuo za tu pomoć, pripremio sam sva dokumenta i odneo u Centar za socijalni rad da se prijavim za pomoć, jer tako piše u vesti. Rečeno mi je da to oni ne rade, već da odem u opštinsku salu, ali da se primaju samo zahtevi bivših radnika“, žali nam se Dragan Milentijević iz Kuršumlijske banje koji je nezaposleno lice i nema nikakvih primanja, te dodaje da je na kraju zahtev poslao poštom.

I mnogi drugi građani Kuršumlije probali su da ostvare pravo na ovu pomoć, ali im nije dozvoljeno da podnesu prijave. U kopirnici koja je kod opštinske zgrade i gde je moguće naći prijavu za ovu pomoć poslednja dva dana nisu dozvoljavali ljudima da ih uzimaju.

„Ovo je čista prevara. Poniženi smo i dovedeni u zabludu i od strane Vlade i od lokalnih moćnika. Zašto nisu lepo naglasili kome su namenili navodnu pomoć, a ne da nas ovako ignorišu“, komentariše još jedan Kuršumličanin koji je pokušao da preda zahtev, ali ne želi da mu se ime pominje u medijima.

Rešetki je još ranije u kuršumlijskoj opštini rečeno da je taj novac obezbeđen za bivše radnike propalih kuršumlijskih preduzeća koji ne mogu da naplate svoja potraživanja preko suda i da su već dobili spisak iz Vlade RS ko će je primiti.

Podsetimo, ti radnici su tokom ove godine u više navrata protestovali u sali opštine Kuršumlija i na kraju su dobili čvrsta obećanja da će im se ta dugovanja isplatiti. Prevareni su i oni, jer svako dobija po 50.000 dinara, a njihova potraživanja su po osobi oko million dinara,dakle, daleko manje od onoga što im pripada.

Ovo nije prvi put da Vlada RS deli novac, koji je navodno socijalna pomoć, bivšim radnicima kuršumlijskih preduzeća nakon protesta koje organizuju. Tako je prošli put nakon protesta bivših radnika kuršumlijskog “ŠIK Kopaonika” koji su održani 2019. godine, Vlada Srbije odlučila da podeli socijalnu pomoć u visini od 156 miliona dinara.

Tada su je dobili oni koji su nekog imali, pa je na primer 700.000 dinara dobio tada zamenik predsednika opštine Kuršumlija Nebojša Jović, a neki radnici i to baš oni koji su protestvovali ostali su bez dinara.

B.Roganović / D.Marinković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare