Svetski dan deteta protiče u polemikama o tome koliko nam deca zapravo izmiču kontroli

U Srbiji se nedovoljno, ili gotovo ništa ne čini na unapređenju položaja dece i njihovih temeljnih prava, posebno dece iz osetljivih i diskriminisanih grupa koja žive u siromaštvu. Deca trpe nasilje u porodici, školi, ulici, ocenju iz Sindikata Sloga povodom Svetskog dana deteta.

Ovaj dan obeležava se 20. novembra širom sveta na osnovu Konvencije o pravima deteta koju je 1989. godine usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

„Skreće nam pažnju da kao država i društvo nismo u potpunosti shvatili svoju ulogu prema deci, na probleme sa kojima se ona suočavaju, kao i na značaj svih onih koji učestvuju u njihovom odrastanju, posebno obrazovanju“, navodi se u saopštenju Sloge.

Deca se, kako naglašava Sloga, sve češće radno angažuju na poslovima koji štete njihovom zdravlju i razvoju.

„Zbog ubrzanog socijalnog raslojavanja, deca iz siromašnih porodica se sve više isključuju iz obrazovnog sistema, posebno grupa sa hendikepom, a u porastu je i vršnjačko nasilje. Posebno smo zabrinuti zbog povećavanja njihove agresivnosti prema onima koji ih vaspitavaju, na šta upozorava i nedavni incident u Tehničkoj školi u Trsteniku kada su učenici ponižavali profesorku, snimali mobilnim telefonom i delili na društvenim mrežama“, navodi Sloga.

Takođe dodaju da je moral kod mladih ozbiljno urušen, te da nam „sve više izmiče kontroli i odvodi generacije u nepismenost, agresivnost i svodi na nivo prostakluka, otimačine i sile jačeg, čemu danas svi svedočimo, a poput nojeva zabijamo glave u pesak“.

„Zadatak svakog od nas je da shvatimo da su mladi pokretači i kreatori svih budućih promena, da njihove potrebe mora da se čuju, a mi treba da ih saslušamo i pružimo im realnu podršku u svakom pogledu, kroz porodicu, sistem i društvo u kojem živimo. Posebnu pažnju moramo da obratimo na prosvetne radnike i da ih ne doživljavamo kao „dadilje“ za čuvanje naše dece dok smo mi na poslu, a na državi, odnosno vlasti je da svima pruži adekvatnu podršku u kvalitetu života, što ona trenutno to ne čini, već nas sve zajedno gura u dublje siromaštvo i socijalno raslojavanje“, zaključuju u Sindikatu Sloga.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je danas, povodom 20. novembra – Međunarodnog dana deteta, da se prava svakog detata moraju štititi u svakoj prilici bez izuzetka, ali da isto tako prava deteta imaju i svoja ograničenja, a to su prava drugih – prava nastavnika, učitelja, roditelja i vršnjaka.

„Svako dete ima, između ostalog, pravo na obrazovanje, na druženje, na zdrav psiho-socijalni razvoj i bezbrižno detinjstvo. Međutim, prava deteta imaju i svoja ograničenja onda kada počinju da ograničavaju prava drugih, tačnije prava vršnjaka, roditelja, učitelja i nastavnika“, naveo je Pašalić.

U susret obeležavanju Međunarodnog dana deteta, Zaštitnik građana je u petak održao edukativnu radionicu o pravima deteta i njihovoj zaštiti sa učenicima šestog razreda OŠ „Ratko Mitrović“ iz Beograda koji su, između ostalog, kritikovali nasilno ponašanje učenika srednje Tehničke škole iz Trstenika prema nastavniku, sve to snimali i postavili na društvene mreže.

Učenici OŠ „Ratko Mitrović“ iz Beograda su zajednički zaključili da je u takvim situacijama neophodno raditi i sa decom i sa nastavnicima, uz angažovanje roditelja i šire zajednice, kako bi se više pažnje posvetilo prevenciji nasilja a ne samo reakciji na nasilje kada se ono već desi.

Podsetimo, oko 200 prosvetnih radnika okupilo se juče u centru Leskovca u znak protesta i podrške kolegenici iz Trstenika koja je bila žrtva nasilja od svojih učenika na svom radnom mestu.

Sa skupa, na kojem je izostala podrška Školske uprave ali i direktora obrazovnih ustanova, upućen je apel državnim organima da počnu da primenjuju zakone, da se prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica i zabrani upotreba mobilnih telefona u školama.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *