Njihova nepomična tela danas je zatekao unuk koji je odmah pozvao hitnu pomoć, ali su lekari na licu mesta mogli samo da konstatuju smrt, potvrđeno je Rešetki u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Leskovac.
Nesrećna žena je imala 76, a sin 56 godina.
„Naložena je obdukcija koja će i utvrditi šta je uzrok njihove smrti“, kaže direktor leskovačkog Doma zdravlja Slaviša Božić.
Po njegovim rečima, u pitanju je socijalno ugrožena porodica koja je živela u veoma nehumanim uslovima.
Iako se po selu priča da su se otrovali pečurkama, zdravstveni radnici tvrde da na licu mesta nisu zatekli ostatke bilo kakve hrane.
Vidljivih povreda na telima nije bilo.
Ljudi u ruralnim sredinama umislili da su doktori i neki vrhunski botanicari. Potrovali se sa pecurkama i drugima uvaljuju te iste.
Postovani, da bi jeli pecurke, takodje morate imati predznanje. Imam 60 godina, polozenu botaniku na fakultetu, diplomski iz pecuraka. Konkretno tartufi. Ali, moja saznanja o njihovoj jestivosti su daleko starija. Prvo pravilo je sve su jestive, ali neke se jedu samo jednom. Drugo, deca ih jedu 2 sata nakon starijih. Trece, kad nisi siguran, probaj komadic, jer od kolicine zavisi zatrovanost, i cekaj 2 sata. E sad, svaka ima dvojnika. Gajene, kao sampinjoni, na dzakovima u podrumima, su bezbednije. Zato sto vetar raznosi na otvorenom polju otrovne spore na jestive pecurke. E a zato je vazno dobro ih oprati, da se ne desi da je jestiva zatrovana. Nije tacno ta otrovna poplavi na preseku. Moze biti otrovna a da ne poplavi. I ima toga jos dosta. Gde i kod koga se kupuje i tako redom i tako dalje. Ali da se kupuje kod baba, da sedne citava porodiva i da se dobro najede, to je ravno samoubistvu. Mi pecurke koristimo ko dodatak mesu, testenini, sosu, nisu osnovno jelo pa ne ucestvuju znacajno kolicinski.