Tulumbe, baklave, princes krofne, krem pite, tatlije, indijane, šampite, orasnice, princeze, žito, bombice, grilijaši, korpice, minjoni, sutlijaši, burek, kiselo mleko, sladoled, boza, limunada …
U samom centru grada bilo ih je nekoliko.
UNION, nalazila se odmah preko puta današnje Šop-Djokićeve kuće, tu negde gde je nikao centar Bagat. Ovde je vrhunac specijaliteta bila krem pita, princes krofne, grilijaši, orasnice i tatlije.
KORZO, nalazila se neposredno na nekoliko koraka od Uniona, isto preko puta Šop-Djokićeve kuće. Za razliku od Uniona gde su dominirali kolači u izlogu ovde je vlasnik stavio u izlogu odmah pored ulaza aparate i mešalice za sladoled koji je bio izvrsnog kvaliteta i koji je sipao u rostfrej porcije – mala tri kugle – velika pet kugle kao i u malim i velikim kornetima. Nisu izostajali i vrhunske krem pite i bombice.
EGIPAT, pored današnje zlatare Cuka,suprotni ugao od Big Ben satova. Kad je igrala Zvezda svoje evropske utakmice uvek je do daske bio puštan radio prenos i poslastičara je bila puna gostiju. Ovde su orasnice bile vrhunske, deserti, korpice, šampite i naravno tulumbe.
BLED, preko puta bivše apoteke Prvi maj. Uvek puna u večernjim časovima omladinom.
Limunada u kriglama od pola litra, borovnica takodje i sladoled od čokolade i lešnika kao specijalitet i naravno neizostavna boza. Ovde se sutlija služila u porcijama prelivena sosom od tolumbi i zapraškana cimetom.
MEDIJANA, pored nekadašnjeg Ateksa i voskara, preko puta Madere. Ova poslastičara je radila do pre neke dve godine kada je vlasnik i naslednik posla Koča umro. Torte su bile specijalitet, limunada a u poslednjim godinama je radila kao poslastičara-kafić.
OPATIJA, neka vrsta montažnog objekta-barake gde se sa leve strane nalazila knjižara Duvana i foto Bagdala, a sa desne strane prodavnica šešira Begej. Svi su ovi objekti uklonjeni početkom 80-tih godina. Imala je nekoliko stočića ispred barake na trotoaru. Krem pite su bile em velike, em posebnog aromatičnog ukusa i limunada za koju je vlasnik tvrdio da je proizvodio od američkog ekstrakta.
SPORT, baraka na Niškoj ulici gde se sada nalazi Expert tehnika. Specifična poslastičara gde je glavni specijalitet izmedju ostalog bio burek i kiselo mleko. Vlasnik je imao još jedan objekat na zelenoj pijaci gde se sada nalazi velika rampa Lidla gde je vrhunac specijaliteta bio sladoled i kiselo mleko.
SLOGA, na Niškoj ulici, preko puta glavne pijačne kapije i danas postoji i radi.
Kao i danas i u prošlim vremenima uvek se stajalo u red za sladoled koji je bio i ostao vrhunski i verovatno sa najviše vrsta aroma i ukusa i dan danas a i indijane i bombice imaju specifičan ukus. Ovde se ispijala vrhunska crna kafa i boza kao i limunada.
Odmah pored SLOGE postojala je još jedna poslastičara, direktan konkurent istoj i samo ovde nisam siguran ali mislim da je vlasnik bio jedan od tri brata koja su držala i gore pomenuti EGIPAT.
MALINA, gde se danas nalazi kafana Radan na početku Niške ulice od nekadašnje glavne pošte. Uživali smo u čarobno hladnoj bozi i oranžadi koja se samo ovde pravila kao i sutlijašu u porciji sa cimetom odozgo i preko baklava ili tulumba.
VARDAR, preko puta nekadašnje glavne pošte, odmah pored današnje apoteke Benu, imala je i letnju baštu. Cela poslastičara je mirisala na morski oraščić i vanilu iz mlevenog žita koje su vrhunski pravili a i komadi torte su bili specijalitet kao i sladoled koji je ovde imao specifičnu aromu drugačiju od drugih poslastičara.
DVA FAZANA preko puta Crnog Marka u Povorcu gde su princes krofne bile elipsastog oblika sa svetlijim filom od drugih i imale su ukus šampita a i šampite su bile posebno velike i ukusne.
PELIVAN – DELIKATES nekoliko koraka na uglu od Dva fazana u Povorcu gde se limunada ispijala na eks a baklave bile pune seckanih oraha.
MINJON, pored reke sa velikom baštom koja i danas radi gde su rum-punč, bombice i deserti posebnog ukusa, sladoled, a ovde su se i najviše prodavale torte po narudžbini.
HISAR, čuvenog Miloša Grujevskog dijagonalno od Doma Zdravlja gde je sada trgovina. Princes krofne, bombice, princeze, orasnice, limunada, sladoled od čokolade a kao specifičnost je to da je poslastičar radio i sitne kolače, neuobičajeno manje veličine od ostalih.
JADRANKA, danas pored zanatskog centra Cvećar a do pre neku godinu se nalazila preko puta. Poslastičar je zadržao sve orijentalne specijalitete koje pravi decenijama.
Njegova vitrina u kojoj su izložene orijentalne poslastice mi je poslužila kao inspiracija za ovu priču. Ovde sam uživao u posebno velikim tulumbama koje je uvek izlagao u izlogu prema trotoaru i baklavama. Sladoled je i dan danas vrhunski a indijane imaju specifičan ukus sa aromom limuna.
U nekoj novoj priči o Balkanovoj Fontani i naravno čuvenom Dezertu.