Kutije od sladoleda mnogima se čine kao zgodna opcija za pakovanje hrane u zamrzivač. Ipak, naučnici tvrde da to nije najbolja opcija.
Sabine Hulsman, specijalizirana savetnica za hranu i prehranu iz Potrošačke centrale Bavarske, savetuje da se kutije sladoleda ne koriste za hranu. Isto važi i za kutije od jogurta ili margarina. Zašto?
Iako se može činiti praktičnim i održivim, hrani nije mesto u kutijama u kojima je već bila zamrznuta hrana.
“Kutije sladoleda su jednokratna ambalaža, što znači da su namenjene samo za posebnu hranu i jednokratnu upotrebu. Zato nisu prikladne za dalju upotrebu, na primer za zamrzavanje ili grejanje u mikrotalasnoj”, kaže Hulsman.
Dalje navodi i vrlo konkretne rizike koje nosi nepravilna upotreba ove ambalaže.
“Kod plastične ambalaže hemikalije mogu da pređu iz ambalaže u hranu”, objašnjava Hulsman.
Proizvođači bi morali da poštuju zakonske odredbe o prelazu hemikalija, međutim, to se odnosi samo na izričitu namenu.
“Ako je, na primer, limenka namenjena prodaji voćnih sorbeta bez masti, može se desiti da granične vrednosti za prenos hemikalija koje su ispoštovane ne važe za masnu ili vruću hranu”, navodi.
Takođe treba izbegavati zamrzavanje ili odmrzavanje u mikrotalasnoj peći.
“Čak i kada je u pitanju zamrzavanje hrane poput kolača ili voća, preporučujemo izbegavanje dalje upotrebe iz predostrožnosti, čak i ako je verovatnoća hemijskog prelaza znatno niža nego kod vruće, masne supe”, kaže Hulsman.