Zaštita mentalnog zdravlja: Mladi trenutno najugroženiji, podaci su i iz leskovačke Službe za psihijatriju

Sada, u vreme pandemije kovida-19, više je nego ikada važno ulaganje u prevenciju mentalnih poremećaja, pogotovo kod dece i mladih kao najosetljivije populacije, kojima usluge zaštite mentalnog zdravlja moraju biti jednako dostupne i kvalitetne, ukazao je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja.

.

On je u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture od početka 2021. godine posetio Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti „Kovin“, Službu za psihijatriju Opšte bolnice u Leskovcu, Kliniku za psihijatriju i Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Kliničkog centra u Nišu, navodi se u saopštenju.

U izveštajima iz poseta, Zaštitnik građana je, između ostalog, ukazao na potrebu da se intenziviraju aktivnosti na deinstitucionalizaciji u smislu napuštanja prakse dugoročnog smeštanja pacijenata u bolnicama, kao i potrebu uspostavljanja vaninstitucionalnog zbrinjavanja i podrške u zajednici osobama sa mentalnim smetnjama i njihovim porodicama u cilju omogućavanja života i lečenja u zajednici.

Takođe je ukazao na potrebu formiranja centara za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici, uz obezbeđivanje potrebnih resursa radi prevencije, unapređenja i posthospitalnog lečenja pacijenata u zajednici.

Zaštitnik građana podseća da je neophodno bez odlaganja razviti mrežu službi za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici koje će pružati sveobuhvatnu zaštitu mentalnog zdravlja, uz najmanje moguće restrikcije i što bliže porodici, kadrovski osnažiti postojeće specijalizovane službe pri zdravstvenim ustanovama, obezbediti kontinuiranu edukaciju zaposlenih u oblasti mentalnog zdravlja, preduzimati kontinuirano aktivnosti na podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja i dodatno ulagati u reforme u oblasti mentalnog zdravlja u pravcu poštovanja ljudskih prava i tretmana osoba sa mentalnim smetnjama u skladu sa principima savremene psihijatrije.

Zaštitnik građana ukazuje i na značaj saradnje i partnerstva vladinog i nevladinog sektora, povezivanje stručnjaka i institucija na lokalnom nivou na promociji mentalnog zdravlja i borbi protiv stigmatizacije.

Zaštitnik građana je pohvalio uspostavljanje Nacionalne telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške građanima kojima je potrebna. Broj telefona je 0800 309 309, kao i posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje: 063 7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina) i 063 1751150 (za osobe starije od 18 godina), dodaje se u saopštenju.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare