Stanari tri zgrade u Nišu se udružili i instalirali solarne panele na krovovima zgrada

Ilustracija / Pixabay.com

Stanari tri zgrade u kompleksu Magdon u Nišu uskoro više neće plaćati struju za zajedničku potrošnju, već je dobijati iz solarnih panela instaliralnih na krovovima zgrada. Stambena zajednica projekat je sprovela u saradnji sa Centrom za održivi razvoj energetike, a u okviru projekta koji je podržala Vlada Japana.

.

Predviđeni rok za povraćaj investicije je nekih četiri do pet godina, i u tom periodu će stanari potpuno isplatiti ovu investiciju, a tokom dve godine, mesečno će plaćati po stanu 17 dolara, i tako će isplatiti investiciju, rekao je za Euronews Srbija Boban Starinac, direktor centra za održivi razvoj energetike.

„Pored donacije vlade Japana smo uspeli, kroz projekat ‘Zelena energetska tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji’ koji je sproveo UNDP Srbija, da obezbedimo donaciju od 40.000 dolara, a ostatak, oko 54.000 dolara, stanari će platiti na 24 rate“, rekao je Starinac.

On je dodao da će već početkom leta stanari osetiti dobrobiti te akcije, i da će im računi biti manji za par stotina, a možda i do hiljadu dinara, tako da će to permanentno otplaćivati.

„Od prvog dana rada elektrane će imati koristi u vidu smanjenja računa“, istakao je Starinac.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare