Nema takmičenja u poslednjoj deceniji sa koga su se učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu, vratili praznih ruku. Naprotiv, to su, kao po pravilu, bila najsjajnija odličja i pehari, pa se sličnom ishodu nadaju i na predstojećem Gastro kup-u u Novom Sadu, na koji četvoro đaka sa svojim mentorima, otputovalo je danas.
To je pozitivna posledica vrlo ozbiljnog i posvećenog rada, smatra direktorka Dragana Ivančević, zadovoljna što današnje generacije đaka teže da potvrde, pa i nadmaše uspehe prethodnih:
„Na Gastro kupu u Novom Sadu, takmičenju međunarodne kategorije, predstavićemo se ‘Srpskom trpezom’. Našu malu delegaciju čine četiri učenika i njihovi mentori, profesori kulinarstva, Ivica Zdravković i Jelena Krstić. Pripremali su se vredno i verujemo da će se pokazati u najboljem svetlu. Moram reći da je ovo jedno od retkih takmičenja sa koga nemamo nagrade. Vreme je da se to ispravi“.
I dok se jedni takmiče, drugi učenici i profesori su u grčkoj prestonici na stručnoj praksi u okviru Programa “Erazmus“. Trovinsko-ugostiteljska škola Leskovac je na projektu partner punih šest godina:
„U svakom ciklusu se fokusiramo na drugi obrazovni profil, a u Atini su trenutno kuvari i komercijalisti, koji obilaze agencije, Privrednu komoru Grčke i druge privredne subjekte, po ranije utvrđenom programu. Kuvari, opet, imaju svoje aktivnosti. Šaljemo najbolje, odnosno učenike koji su prošli zahtevne testove i govore engleski jezik, ali je u svakoj grupi po jedan đak iz kategorije socijalno ugroženih. Svojevrsnu stručnu praksu, u restoranu ‘Sparos’ na Glifadi, obavljaju i četiri profesora kuvarstva: Slaviša Milošević, Miloš Đorđević, Miljan Ilić i Dragoljub Pejčić. Oni će, tokom sedam dana, usavršavati svoje znanje i sticati nova iskustva u pripremi ribe i morskih plodova. Sutradan će novostečene veštine prenositi generacijama đaka, jer nam je ta oblast gastronomije, razumljivo, najmanje poznata. Rezultate ove edukacije ćemo, verujem, videti u godinama koje dolaze“.
Iskustva ove škole sa Erazmus programom su više nego dobra, ali će najveću korist imati učenici, zbog stečenog sertifikata, koji omogućava da u budućnosti posao potraže i u zemljama Evropske unije.
Jedan od najboljih primera je nekadašnji đak i učesnik u programu “Erazmus“, Veljko Milosavljević, koji, kao poslastičar, danas radi u “Hilton“ hotelu u Rijeci, ističe direktorka Ivančević, dodajući kako je njegovo angažovanje u čuvenom hotelijerskom lancu, najbolji dokaz da iz Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu izlaze izuzetno kvalitetni kadrovi.
S.Stojiljković