Meštani Pečenjevca nadomak Leskovca, koji su sinoć poplavljeni, obratili su se našoj redakciji tvrdeći da su ogorčeni da niko nije došao do ih obiđe u toku celog dana od nadležnih.
Kako navode, šteta je ogromna, a niko i ne uklanja posledice nevremena.
“Oštećena su dva mosta, dvorišta puna blata, totalni je haos, a o d sinoć niko da nas obiđe”, navode meštani koji su mam prosledili fotografije uslikane tokom današnjeg dana.
Sa druge strane, danas popodne je hitno održana sednica Gradskog veća na kojoj je formirana komisija za porecnu štete na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivreednim kulturama, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi za rad, kao i na stočnom fondu i komisija za procenu štete na stambenim, pomoćnim i privremenim objektima.
“Na sednici Vlade Srbije i Leskovac će biti registrovan kao grad gde je zbog elementrarnih nepogoda proglašena vanredna situacija, pored 52 grada i opština u Srbiji”, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.
Podsetimo, vanredna situacja proglešena je danas u Pečenjevcu, Čekminu, Lipovici, Podrimcu, Dušanovu, Belanovcu i Karađorđevcu.
PREPORUKE ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE ZA MEŠTANE POGOĐENIM POPLAVAMA
Građani na svim ugroženim područjima gde je proglašena vanredna situacija i to u Pečenjevcu, Čekminu, Lipovici, Podrimcu, Dušanovu, Belanovcu i Karađorđevcu, trebalo bi da prate preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, saopšteno je iz ZZJZ Leskovac.
U cilju sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti u toku poplavnog talasa predlažu se sledeće
mere:
• U slučaju pojave zamućenja vode i promene boje vode za piće preporuka je da se takva
voda ne koristi za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji koriste
kontrolisani izvori vodosnabdevanja (cisterne i flaširana voda).
• U slučaju da se vodosnabdevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni
vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdevanjem) preporuka je da se ukoliko ne
postoji laboratorijska potvrda o higijenskoj ispravnosti vode za piće takva voda ne koristi
za piće, već da se u što kraćem roku izvrši lavboratorijsko ispitivanje.
• Ukoliko se voda skladišti u kućnim uslovima za piće i pripremu namirnica preporuka je
da se to čini u ambalažama manje zapremine (do 2l) i voda iskoristi u što kraćem roku uz
poštovanje mera higijene.
• Pojačati kontrolu sanitarno-higijenskih uslova prostorija, opreme, pribora i zdsravstvenog
stanja osoblja koje radi na pripremi hrane u restoranima društvene ishrane, obdaništima i
školama.
• Pojačati kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica.
• Aktivirati objekte koji su određeni za javnu ishranu u slučaju vanredne situacije i
evakuacije stanovništva iz svojih domova
• Ne koristiti lako kvarljive hranljive namirnice (meso, mleko i jaja, sveže voće i povrće),
već konzervirane namirnice, termički obrađeno povrće, suvo voće, konditorske proizvode.
• Sve namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom držati u staklenim i metalnim
dobro zatvorenim posudama.
• Sve namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa (poplavljeni frižideri,
zamrzivači, ostave) ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.
• Uz sve navedene mere neophodna je striktna higijena ruku posebno pri pripremi i
konzumiranju hrane
• U slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, proliv, povišena temperatura
obavezno se javiti lekaru.Institut za javno zdravlje Srbije daje preporuke i za postupanje nakon povlačenja vode:
• Nakon povlačenja vode potrebno je izvršiti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju na
području koje je bilo ugroženo poplavama (sve površine u domaćinstvima i prostorima od
javnog značaja koje su bile u kontaktu sa poplavnom vodom). Ove postupke poveriti
stručnom osoblju ili ukoliko okolnosti zahtevaju da se ovi postupci obave samostalno,
poštovati strogo uputstva za primenu hemijskih sredstava ili savet stručnog lica.
• Držati decu dalje od travnatih površina koje su bile poplavljene nedelju dana od dana
povlačenja vode.
• U slučaju pojave plesni u zatvorenom prostoru (stanovi, kuće i drugi objekti) zatražiti
stručnu pomoć.
• Prilikom čišćenja, potrebno je nositi nepromočive rukavice i gumene čizme i, ukoliko u
toku čišćenja dolazi do prskanja vodom, nositi i kecelju i zaštitne naočare i masku za lice,
ako je to moguće.
• U toku čišćenja, ne mešati izbeljivače i deterdžente, zbog rizika za nastanak opasnih
isparenja.
• Ne dozvoliti deci da se igraju sa zagađenim igračkama. Igračke bi trebalo oprati u toploj
vodi (60 °C) sa deterdžentom.
• Očistiti sve kuhinjske aparate i stvari iz kuhinjskih elemenata koje su došle u kontakt sa
poplavnom vodom.
• Oprati svu odeću kontaminiranu kanalizacionom (otpadnom) vodom, pojedinačno u toploj
vodi (60 °C) sa deterdžentom.
Hrana, priprema hrane i lična higijena
• Temeljno oprati ruke posle svakog čišćenja, i uvek pre jela ili pre pripreme hrane.
• Nakon kontakta sa zagađenom vodom ili zemljištem, okupati se ili istuširati, i, očistiti
eventualne rane, odeću i lične stvari.
• Ukoliko postoje zalihe pijaće vode ne upotrebljavati dok se voda predhodno ne prokuva u
trajanju od 15 minuta ili hlorisati na adekvatan način uz stručnu podršku.
• Ukoliko se vodosnabdevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni
vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdevanjem), gde je prisutno zamućenje vode
takvu vodu ne upotrebljavati za piće i pripremu namirnica do saniranja i potvrde da je
voda higijenski ispravna.
• Za saniranje indivividualnog vodnog objekta zatražiti stručnu pomoć u institutima i
zavodima za javno zdravlje.
• Ukoliko se vodosnabdevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni
vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdevanjem) gde nisu prisutne vidljive promene
vode (boja, ukus i miris) preporuka je da se voda dezinfikuje uz stručnu pomoć ili savet
instituta i zavoda za javno zdravlje.
• Sve namirnice koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa (poplavljeni frižideri,
zamrzivači, ostave) ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.• Preduzeti dodatne mere predostrožnosti pri pripremi namirnica što podrazumeva temeljnu
termičku obradu hranljivih namirnica životinjskog porekla (meso, jaja, mleko), a voće i
povrće koje se koristi u sirovom obliku oprati u mlakoj vodi, očistiti, ponovo oprati i
termiči obraditi.
U slučaju pojave bilo kog poremećaja zdravlja obratiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi.