Advokat Nikola Jovanović: Ono za šta u nedelju glasamo neće umanjiti probleme pravosuđa, isti će nastaviti da egzistiraju u praksi

Pitaju me ovih dana prijatelji, poznanici i svi kojima nije najjasnije referendumsko pitanje o promeni Ustava Republike Srbije koje se odnosi na pravosuđe, šta je ispravno uraditi na referendumu, da li glasati ZA, PROTIV – odnosno zaokružiti DA ili NE, ili se jednostavno ne pojaviti.

Osećam obavezu da se povodom ovog pitanja i javno oglasim, bez zastupanja političkih stavova i opredeljenja, već isključivo iz ugla profesije kojoj pripadam, odnosno advokature.

Iz tog ugla, moj stav povodom ovog pitanja je da ću na referendumu zaokružiti NE, jer ne dopuštam sebi da verujem da će izmene načina izbora sudija i sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva i druge predložene promene bitno uticati na nezavisnost sudstva, čak sam ubeđen da neće uticati ni najmanje.

Ono što čini srž problema našeg pravosudnog sistema i njegove nezavisnosti nije način izbora sudija i tužilaca, već neprimeren i neustavan uticaj druge dve grane vlasti na sudsku. Taj uticaj neće prestati ni nakon Referenduma, kao što nije prestajao decenijama unazad. U prilog tome govori i promena stava Vrhovnog kasacionog suda u sporovima protiv banaka, i to nakon skoro četiri godine zastupanja suprotnog ubeđenja, odluka Višeg suda u Beogradu da stavi van snage odluku o obustavi rada advokata donete od strane Advokatske komore Beograda, iako isti nije uopšte nadležan da o tome odlučuje, odluke u drugim, bitnijim predmetima koji su poznati svima nama, a u kojima se presuđuje po pravilu jačeg,…

Nisu sudije zaboravile da sude, nisu ni aparat u rukama izvršne vlasti, ali ih samo treba podsetiti koja su im Ustavna ovlašćenja i da su u skladu sa njima nezavisna i slobodna grana vlasti, koja sudi u skladu sa istim tim Ustavom i drugim zakonima i podzakonskim aktima.

Ne verujem u Ustavne promene i u njihovu dobrobit, jer se na taj način neće umanjiti problemi pravosuđa, već će isti problemi nastaviti da egzistiraju u praksi.

Na kraju, najbitnije je izaći na referendum, odlučiti po sopstvenoj savesti i uverenju, i zaokružiti šta smatrate ispravnim, jer nas je nezainteresovanost za sve što se dešava u ovoj državi i dovela u poziciju da ne znamo o čemu odlučujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.