Apatinci iz svog grada proterali fabriku koja je htela da prerađuje opasan otpad, u Leskovcu „tajno“ izdali lokacijsku dozvolu

Dok se javna rasprava o postupku procene uticaja na životnu sredinu za Projekat reciklaže i pirolize (termičke obrade) plastike u Leskovcu sprovodila prošle godine maltene tajno, pa je to dovelo do toga da firma “Chempro” iz Beograda pokrene postupak za izgradnju fabrike iza leskovačkog RUL-a za preradu ambalaže koja se sastoji od opasnog otpada, i to na lokaciji na kojoj se nalazi rezervni bunar za vodu u Leskovcu, građani Apatina su jednu sličnu kompaniju bukvalno početkom ove godine proterali iz svog grada.

Udruženje „Bez straha“ je 27. januara organizovalo peticiju „Stop spalionici“ koju je potpisalo preko 3.000 građana koji su time izrazili protivljenje preradi plastike u Apatinu, a na javnoj raspravi su jasno i glasno kazali nosiocu projekta, kompaniji „Bionex“, da ih ne žele u svom gradu.

Kako je to izgledalo 13. februara, pogledajte u snimku „Eko straže“, nakon čega je opština Apatin obustavila postupak jer je „Bionex“ dostavio saopštenje da odustaje od zahteva:

U Leskovcu, podsetimo, da firma “Chempro” iz Beograda želi da izgradi fabriku iza leskovačkog RUL-a za preradu ambalaže koja se sastoji od opasnog otpada, bukvalno se nije znalo dok to na sednici Skupštine grada nije otkrio opozicioni odbornik Nenad Zdravković.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Jovica Stanković postavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pitanje zašto je vlast izdala lokacijsku dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu ako su znali da je ona opasna po zdravlje ljudi .

Čak 45 primedbi je konstatovano u Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu projekta: Postrojenja za tretman opasnog ambalažnog otpada u Leskovcu, ali to nije sprečilo Minsitarstvo za zaštitu životne sredine da na nju da i saglasnost, saznaje Rešetka.

Odluka je, uvidom u rešenje, doneta u aprilu mesecu ove godine, bez obrzira na negativno mišljenje leskovačkog “Vodovoda” i gradskog Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Uvidom u ovaj dokument, firmi “Chempro” iz Beograda je između naloženo da ispoštuje uslove i saglasnosti druzgih nadležnih organa, koje zapravo nije dobilo.

Naime, negativno mišljenje o ovom projektu su nadležni u Leskovcu dali zbog opasnosti da ovaj projekat može da zagadi vodu u Leskovcu.

“Apelujemo na Ministarstvo životne sredine da preispita podneti zahtev sagledavajući sve navedene rizike. JKP Vodovod je u obavezi da maksimalno zaštiti rezervno izvorište vode za grad, te da vodu kao javno dobro zaštiti od potencijalne gradnje Postrojenja za tretman opasnog ambalažnog otpadaa, imajući u vidu lokaciju na kojoj se planira izgradnja. Naglašavamo da svaki akcident na predmetnoj lokaciji predstavlja opasnost po životnu sredinu ugrožavajući bogato i kvalitetno podzemno izvorište vode za piće”, navodi se na kraju dopisa stručnjaka iz gradskog “Vodovoda” upućenom nadležnom ministrastvu.

Nenad Zdravković se iskreno nada da se probudila građanska svest i da neslaganje sa ovim projektom treba da pokažu svi, bez obzira na stranačku pripadnost. On dodaje da je jedino loše to što su lokalni vlastodršci znali za ovu nameru punih godinu dana i sve vreme ćutali o tome, umesto da upozore javnost.

“Ne ćuti se samo o tome. Ćuti se o par nekih projekata, a leskovačka lokalna samouprava nema dovoljno političke samostalnosti, snahe, a bogami ni samosvesnosti da se odupre nekim zahtevima koji im dođu iz centzrale iz Beograda. Tu upravo mislim na situaciju sa deponijom u Željkovcu i da mi još uvek dobijamo negiranje od strane lokalne samouprave da se tamo odlaže opasan otpad, a pri tome imamo izveštaj Uprave za ekologiju u kome jasno piše da se takva vrsta otpada mimo dozvole odlaže”, tvrdi Zdravković.

Ova informacija se dobro skrivala od javnosti, a najverovatnije bi prošla nezapaženo da na opasnost nije upozorio Zdravković, što je priznao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

“Jedino mogu da vas podržim u tome. To je tačno i nije ni bezazleno, ni malo. Radi se o otrovnim materijama. Borićemo se, ako želite i vi sa nama, ali budite sigurni da ćemo maksimalno dati podršku da Leskovac ne bude centar za otpad”, kazao je juče Cvetanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 komentar na “Apatinci iz svog grada proterali fabriku koja je htela da prerađuje opasan otpad, u Leskovcu „tajno“ izdali lokacijsku dozvolu

  1. Ako je ovo istina gospodine cvetanovicu pod hitno da izadju leskovcani na ulicu a vas sram bilo da ste covek podneli bi neopozivu ostavku,odakle vam pravo da ugrozavate zivot nase dece

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.