Detonacije iz kamenoloma uznemirile ceo grad, nadležni ćute

Juče, tokom prepodneva, na brdu iznad Prokuplja, koje je bukvalno u gradu, čule su se detonacije iz kamenoloma koji je aktivan.

Eksplozije su čuli u gotovo svim prokupačkim naseljima, u centru grada, a posebno su se uznemirili stanovnici Pasjačke ulice, koji se sa jedne strane naslanjaju na taj kamenolom.

“U četvrtak 8. juna 2023. godine čule su se dve uzastopne detonacije u 13.45 i odmah zatim i druga u 13.46 časova. Ne samo da su se čule već smo osetili i potrese. Ceo moj komšiluk se uznemirio. Komšije su pomislile da je zemlјotres, a kako smo čuli i ceo grad je osetio potrese”, kazao nam je stanovnik Pasjačke ulice koji dodaje da su svi istrčali iz kuća.

Građani su uznemireni, u policiji, kažu da su oni uništavali minskoeksplozivna sredstva predata od strane građana.

“Oko 14 časova izvršeno je uništavanje minskoeksplozivnih sredstava predatih od strane građana Prokuplja u kamenolomu koji je u vlasništvu jednog privatnog preduzeća. Uništavanje je izvršio Tim za neeksplodirana ubojita sredstva Sektora za vanredne situacije MUP Srbije uz asistenciju nadležnih jedinica MUP i ekipe Hitne pomoći Doma zdravlja Prokuplje, po ustaljenoj procedure”, saopšteno nam je u Policijskoj upravi Prokuplje.

Ipak, građani nisu bili obavešteni o tome, a PU Prokuplje trebalo je nekolio sati da nam saopšti koje detonacije su u pitanju.

Važno je i napomenuti da niko ne pamti da su se ranije u bilo kom periodu na ovaj način u neobezbeđenom prostoru koji je iznad grada i jednim delom se naslanja na naselje Garić, a drugim delom je iznad takozvanog Grčkog mlina obavljala slična uništavanja.

Zanimljivo je da su tokom prošle nedelje stanovnici prostora ispod brda, koje je nedaleko od gradskog groblja, upozoravali da misle da se taj kamenolom nekontrolisano eksploatiše, te su se obratili nadležnim inspekcijama, ali za sada nadleži ćute.

Ove detonacije samo su potvrdile njihove prošlonedeljne sumnje.

Građani su tada primetili da na tom prostoru nekoliko dana dolaze džipovi, kako im je rečeno, aranđelovačke firme koja radi miniranje, te da su prolazile mašine koje buše arterisjke bunare, odnosno duboke rupe.

Oni su to i prijavili policiji, koja je izašla na teren i konstatovala, kako nam je u subotu i potvrđeno
u prokupačkoj policiji, da nema aktivnosti koje upućuju na nešto nezakonito.

Tada u policiji niko nije pomenuo da je u planu da se baš u tom privatnom kamenolomu vrši uništavanje minskoeksplozivnih sredstava.

“Brdo je već bukvalno pola odneto i to ozbiljno ugrožava ekosistem ovog kraja. Ako se uzme u obzir da su ispod tog brda reli bunari za vodosnabdevanje niske zone grada, postoji bojazan da bi nekontrolisano
pomeranje tla ugrozilo vodosnabdevanje. Mi smo prošle nedelje ukazali nadležnima na problem i opasnost, ali niko za sada nije reagovao”, kaže jedan od stanovnika ovog kraja.

Reč je o dva kamenoloma, a po dostupnim podacima pravo esksploatacije imaju dva privatna preduzeća i to od 2020. godine DOO „Vodogradnja“ Pukovac ima pravo na eksploataciju kamenoloma koji se zove Vodice, a koji je ranije pripadao istoimenom selu, a drugi kamenolom je dat na korišćenje prokupačkom preduzeću SZTR „Tasić kop“ 2022. godine i ta lokacija je obeležena kao Grabak. U oba se eksploatiše dolomitski mermer.

Zanimljivo je i da se pukovačko preduzeće „Vodogradnja“ dovodi u vezu sa predsednikom opštine Doljevac Goranom Ljubičićem, jer je preduzeće u vlasništvu njegove porodice.

“U celoj zemlji se dešavaju slične situacije, a građani nisu upoznati da li se radi u okviru izdatih dozvola i kakve posledice to ima po ekologiju i zdravlje ljudi. Povodom konkretno ovog slučaja, obratili su nam se građani i u toku su sve radnje koje možemo da preduzmemo, kako bi se utvrdilo da li se poštuju dozvole koje su izdate i da li to ne remeti ekologiju i normalan život”, kazala je Snežana Ilić, ekološki aktivista.

Ona se već obratila Ministarstvu rudarstva i energetike zahtevajući određene informacije, kao i ekološkim organizacijama, koje se bave ovom tematikom „Reri“ i „Ekološki ustanak“.

Kamenolom koji je nazvan Vodice je već sada prepolovio brdo, a građani sumnjaju da je plan da se čitavo brdo sruši.

B.Roganović

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Zbog ove pohlepne vlasti biće uništena sva prirodna dobra Srbije, sva voda, sve šume, sve planine, gradovi su postali kasabe bez stila, a o razmerama uništavanja ljudi i fizički i psihički nikad nećemo saznati, jer nas neće biti.