Ekološka Živa biblioteka sutra u podne na šetalištu u Vranju

Na šetalištu u Vranju će sutra tačno u podne biti organizovana ekološka Živa biblioteka na kojoj će biti predstavljeno 10 knjiga ekoloških aktivista i aktivistkinja iz cele zemlje, od Beograda do Trgovišta, raznih profesija i generacija.

Performans će trajati 3 sata i zainteresovani građani i građanke Vranja, kao i drugi aktivisti, će biti u prilici da razgovaraju sa svakom knjigom posebno o stvarima kojima se „žive knjige“ bave.

Učesnici/e Žive biblioteke u Vranju su:

1. Olivera Milošević, Zeleni ključ, iz Niša,
2. dr. Dragana Đorđević, naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, iz Beograda,
3. Anika Živanović, novinarka, Udruženje Tvrđava, Smederevo,
4. Milenko Jovanović, Nacionalna ekološka asocijacija, Beograd,
5. Minja Nikolić, penzionerka iz Temske (Stara planina), nezavisna odbornica u SO Pirot, a uskoro i poslanica „Moramo“ u Narodnoj Skupštini,
6. Desimir Stojanov, bivši predsednik MZ Rakita i borac protiv MHE,
7. Marija Peternel, Udruženje Zeleni zid iz Niša (prvi durlanski parkić),
8. Branko Mitov, penzioner i borac protiv zagađenja reka u Bosilegradu,
9. Slađan Stojiljković, preduzetnik iz Vranja, porekolom iz Donjeg Stajevca, borac protiv MHE na rekama Pčinji i Tripušnici (Opština Trgovište), i
10. Dragana Đorđević, učiteljica i ekološka aktivistkinja iz Vranja.

Oni će u direktnom razogovru sa zainteresovanima, ali i prolaznicima na šetalištu pričati o svojim iskustvima i o onome čime se oni bave: zaštita reka Stare planine ili reke Pčinje, zagađenje vazduha u Smederevu ili Surdulici, zagađenje zemljišta i voda od rudarenja u Bosilegradu ili od strane Rio Tinta, zagađenje reka od strane rudnika na teritoriji opštine Bosilegrad, izgradnja prvog durlanskog parka u Nišu, mreža ekoloških organizacija Jugo-istočne Srbije, udruživanje eksperata u Nacionalnu ekološku asocijaciju, pritisci na ekološke aktiviste, političko angažovanje nekih od ekoloških pokreta.

Živa biblioteka u Vranju je prva od 8 koliko će ih biti organizovano u okviru malog međunarodnog projekta „Osnaživanje zajednice putem Živih bibloteka“.

Generator je partner, a vodeća organizacija je češka organizacija „Re-connect“. Finansira je Međunarodni Višegradski fond, koji podržava saradnju među zemljama Zapadnog Balkana i Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske.

Živa biblioteka, kao inovativna metoda rada sa ljudima na podizanju svesti o marginalizovanim grupama, stereotipima, diskriminaciji itd. je nastala u Danskoj početkom 2000-ih. U Srbiji su žive biblioteke bile popularne 2013., 2014. Organizacija „Hajde da…“ ih i danas organizuje.

U živoj biblioteci knjige su ljudi raznih profila koji razgovaraju sa posetiocima i pričaju im o sebi. Uglavnom su to roditelji dece sa invaliditetom, osove sa invaliditetom, migranti, Romi, žene, žrtve porodičnog nasilja, predstavnici/e LGBT populacije, ali i ekoloski aktivisti itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.