Frilenseri u Srbiji dobijaju pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje

Frilenseri u Srbiji će od 1. januara 2023. godine imati penzijsko i zdravstveno osiguranje jer u Skupštini na usvajanje čeka Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji reguliše prava i obaveze radnika na internetu.

Prema Predlogu frilenser može da izabere jedan od dva modela oporezivanja. Prvi obuhvata neoporezivi mesečni prihod od 19.300 dinara, normirane troškove koji su 34 odsto, porez 10 odsto, i doprinos za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto, dok je doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje 25 odsto.

Prema drugom modelu, neoporezivi mesečni iznos će biti 32.000 dinara.

Modeli se razlikuju tako što u drugom modelu nema normiranih troškova, a na osnovicu se obračunava porez od 20 odsto i podrazumeva se kvartalno oporezivanje na oba modela.

Tamara Petrović iz Udruženja radnika na internetu rekla je da Vlada Srbije nije donela poseban zakon o frilenserima.

„Što se tiče poreskog modela sada spadamo u zemlje sa povoljnijim poreskim modelom za frilensere, a ono što bi voleli da dobijemo je da dobijemo i neka prava. Nije sve u novcu ima mnogo toga u tome da budemo ravnopravni sa drugim zaposlenim ljudima u našoj zemlji”, rekla je Petrović.

Prvi model, kako kažu frilenseri, odgovara zaposlenima sa nižim prihodima, a drugi onima sa višim.

„Sada kada pogledate one koji zarađuju mesečno oko 1.000 evra oni će izdvojiti oko 22-23 odsto zarade ukupno i za porez i za doprinos za zdravstvo i za penzijsko. Mi dobijamo sada staž, uplaćujemo penzijsko i najnormalnije imaćemo overene knjžice i puno zdravstveno osiguranje kao bilo koji drugi građanin”, istakla je.

Prava i obaveze frilensera nisu do sada bila regulisana posebnim zakonom. Prošle godine je od njih traženo da za poreze i doprinose odvoje oko 50 odsto zarade, zbog čega su bili nezadovoljni i tražili da se donese novi zakon sa nižim porezima i doprinosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare