Grad Leskovac raskida ugovor sa firmom koja tri godine izvodi radove na „istorijskom“ trgu

Grad Leskovac raskinuće u najskorije moguće vreme ugovor sa firmom „Bauwezen“ koja i posle tri godine još uvek nije završila radove na centralnom gradskom trgu, saopštio je večeras gradonačelnik Goran Cvetanović.

Kako je rekao, od ove firme uspeli su da naplate penale u iznosu od 18,6 miliona dinara, te da pokreću raskid ugovora kako bi u nastavak radova uveli neke druge firme.

„Ta bankarska garancija je urađena i uzeli smo novac. Onda ćemo raspisati nekoliko tendera za sve ono što je potrebno da se završi, poput osvetljenja i klupa koje nedostaju. I to će sigurno biti manja sauma nego da smo ranije raskinuli ugovor sa ovom jako lošom firmom. Više nemamo šta sa njima da radimo. Oni su preko 500 miliona u blokadi“, kazao je Cvetanović, odgovarajući dodatno na pitanje novinara Rešetke šta je problem sa novom fontanom na trgu i zašto je on raskopan već danima ( očemu ćete čitati u posebnom tekstuprim.nov).

Kako smo već pisali, predstavnici vlasti u Leskovcu su saopštili da je na gradskom trgu izvedeno 95 posto radova bez ikakvog plaćanja unapred. Plaćalo se isključivo po ispostavljenim situacijama. Izvođaču radova će biti naplaćeni penali od 5 posto, a na osnovu preseka izvedenih i radova koji se očekuju, procena nadzornih organa je da će radovi na izgradnji trga po ugovoru sa Bauvezenom iznositi oko 203 miliona dinara sa PDV-om.

„Završeno je popločavanje Trga ugradnjom granitnih ploča i granitnih kocki, dok su na pešačkim površinama ugrađene behaton ploče. Od 223 miliona dinara sa PDV-om, koliko iznosi osnovni ugovor za izgradnju trga do sada su radovi izvedeni za oko 187 miliona dinara, od čega je plaćeno 170 miliona dinara. Na osnovu preseka izvedenih i radova koji se očekuju, procena nadzornih organa je da će radovi na izgradnji trga po ugovoru sa Bauvezenom iznositi oko 203 miliona dinara sa PDV-om“, rekao je Nikolić.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je istakao da je kazna za prekoračenje roka 5 posto od ugovorene vrednosti, odnosno oko 9,2 miliona dinara i da će to izvođaču radova biti naplaćeno.

„Niko nije imao hrabrosti da se upusti u jedan tako složen i značajan poduhvat do sada. Radi se o 11.300 metara kvadratnih centralnog gradskog jezgra. Sada nema svrhe vraćati se unazad, važno je da smo uspeli da radove privedemo kraju. Raskidanje ugovora i biranje novog izvođača radova, iako deluje suprotno, nije bila dobra solucija, jer stručnjaci sa sigurnošću tvrde da bi cena izvođenja ovih radova bila drastično veća, ako bismo sada počinjali izgradnju trga, zbog povećanja cene materijala, bila znatno viša od ugovorene koja iznosi 222.958.000 dinara“, rekao je Cvetanović.

Najveći problem na gradskom trgu je još uvek osvetljenje koje košta 180 hiljada evra.

Razlog svih kašnjenja je, kako već svi znamo, loša i nekvalitetna firma koja izvodi radove. Barem tako i dalje tvrdi Cvetanović, pokušavajući da sa sebe spere svaku moguću odgovornost.

Još uvek nezavršeni trg se prostire na 11.300 metara kvadratnih na kom je zasađeno 55 sadnica.

ISTORIJA IZGRADNJE

Još novembra 2019. godine krenula je rekonstukcija centralnog gradskog trga u Leskovcu.

Šta Leskovčani zapravo misle o izvođenju radova na gradskom trgu u centru grada možda najbolje oslikava to što je neko na tabli prepravio rok za završetak radova, te dopisao jedinicu ispred broja 360, tako da ispada da će ovaj leskovački “Skadar na Bojani” biti završen za 1.360 dana.

“Ukoliko izvođač radova ne bude ubrzao proces radova na novom leskovačkom trgu i on ne bude bio završen do maja, moraćemo da raskinemo ugovor”, saopštio je još početkom marta prošle godine gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i obmanuo građane.

A Leskovčani su izgubili svaku nadu i poverenje, te se boje da će na završetak trga bez raskida ugovora čekati ne kraj 2021-ve već 2024-te, s obzirom na trenutnu dinamiku izvođenja radova.

“Vi očigledno ne smete da raskinete ugovor sa izvođačem jer iza njega stoji neko mnogo veći u SNS-u od vas”, prokomentarisao je pre par meseci na sednici Skupštine grada opozicioni odbornik Nebojša Cakić.

„Ukoliko isti izvođač radova koji je na trgu dobije posao i na uređenju bolnice u Leskovcu ja ću podneti ostavku“, izjavio je u januaru gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Kako je objasnio, upravo ta firma je pokušala preko neke druge frime da uđe na tender za bolnicu.

„Ona je po običaju drastično jeftinija, ali nije samo cena ta koja treba da utiče da li će neko da dobije radove nego se pokazalo da upravo kvalitet, brzina, način su takođe važni u svemu ovome, ali morate da gledate papire. Ne želim da imamo sa takvom firmom posla. Sve ovo ne govorim zbog manjka odgovornosti ili bežanja od odgovornosti već radi istine. Uvek javno kažem kao što sam rekao ako oni dobiju posao da rade bolnicu ja ću dati ostavku“, najavio je Cvetanović i dodao da je još uvek tender u toku.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je početkom godine, na predstavljanju rezultata rada lokalne samouprave u prethodnoj godini, kazao da ne beži od odgovornosti u tome što su radovi na izgradnji centralnog trga premašili 800 dana, ali je kazao i to da u tome nikakvog udela, te za sve okrivio izvođača iako njegovu izgradnju finansiraju svi poreski obaveznici grada Leskovca u iznosu od preko 223 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

2 komentara na “Grad Leskovac raskida ugovor sa firmom koja tri godine izvodi radove na „istorijskom“ trgu

  1. Jedan trg vam košta koliko i cela deonica puta od hemijske škole do Vučja…
    Ovo je neverovatno, koliko bačenih para…
    Ranije je barem bilo koristi, koristio se parking kod robne kuće, sada ne služi ničemu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.