Gradonačelnik optužio novinara RTS-a za nagovaranje radnika da radikalizuju proteste

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović

Zbog navodnog podstrekivanja na štrajk radnika Javno komunalnog preduzeća “Hammeum” u Prokuplju gradonačelnik Milan Aranđelović uputio je obaveštenje RTS-u u kojem piše da je njihov novinar- dopisnik iz Prokuplja Nebojša Đorđević podgovarao radnike da radikalizuju protest. Naveo je da je Đorđević, kako navodi UNS, pozivao radnike da podignu šatore i štrajkuju glađu ispred kuće u kojoj gradonačelnik Prokuplјa stanuje . U višednevnom isterivanju pravde, zaboravljeno je na objavljivanje izveštaja sa sastanka od 15.septembra ove godine, kojem su prisustvovali čelnici grada Prokuplja i radnici, a koji je bio deo protesta radnika zbog toga što ostaju bez posla.

Novinari koji su prisustvovali događaju našli su se u čudu, kao i sam Đorđević kada se saznalo da se gradonačelnik obratio RTS-u.

Kako prenosi UNS, gradonačelnik Prokuplјa Milan Aranđelović poslao je obaveštenje RTS-u u kome piše da će tužiti ovu medijsku kuću i dopisnika iz ovog grada Nebojšu Đorđevića ukoliko radnici komunalnog preduzeća Hameum radikalizuju protest i krenu sa štrajkom glađu ispred njegove kuće, sa obrazloženjem da ih je novinar podstakao na ovaj korak. Redakcija RTS-a je gradonačelniku odgovorila da „ne želi da se bavi pričama „rekla-kazala“ i da će nastaviti da izveštava u javnom interesu.

Đorđević je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) negirao da je tom prilikom pozvao radnike na radikalizaciju protesta i istakao da su novinari sačekali kraj sastanka, saznali od prisutnih o čemu je bilo reči na skupu i razišli se.  Gradonačelnik tog dana nije želeo da govori za medije, kaže ovaj novinar.

“Sve je izmišlјeno jer nisam bio u prilici da se bilo kome javno obraćam. Čekao sam u hodniku sa kolegama iz N1, Politike, Direktno i Rešetke. Nisam imao nameru da činim bilo šta slično, a to nije ni dozvolјeno po Kodeksu novinara ili pravilniku RTS-a”, rekao je Đorđević.

UNS dalje u tekstu koji je objavio navodi da gradonačelnik Aranđelović i pored negiranja mnogobrojnih svedoka i dalje tvrdi da je Đorđević podgovarao jednog od vođa štrajkača da razapnu šator ispred gradonačelnikove kuće.

“Dopis RTS-u je poslat isklјučivo sa cilјem da medijska kuća sa više desetina godina tradicije kakva su oni bude upoznata sa ponašanjem na terenu njihovih novinara – dopisnika, koji svakako na ovaj način krše novinarsku etiku u svakom mogućem smislu, a glavni je cilј da se ovakva vrsta ponašanja više ne dešava”. rekao je UNS gradonačelnik Prokuplјa.

Dodao je da je sastanak u glavnom delu bio zatvoren za javnost jer su radnici tražili sastanak sa gradonačelnikom, a ne sa medijima.

U odbranu Đorđevića uključili su se prisutni, pa između ostalih i Slaviša Momčilović, jedan od radnika JKP “Hammeum”. On je u pisanoj izjavio kazao da ni u jednom trenutku nije čuo Đorđevića da pominje gradonačelnika.

“Sve mogu da razumem ali da se gradonačelnik bavi ovakvim stvarima to ne mogu. Verujte mene je sramota sto imamo takvog gradonačelnika. Jedini cilj gradonačelnika je zaplašivanje i ubijanje slobodnih medija”, napisao je Momčilović u svojoj izjavi.

Slično tvrdi i Milomir Andrić, još jedan od zaposlenih u JKP “Hammeum”.

“Tokom dešavanja sa Đorđevićem sam  kurtoazno razmenio nekoliko reči. Želim da napomenem  iako ga veoma cenim kao novinara i pristojnog čoveka, da nas dvojica nemamo međusobni odnos koji bi uključivao deljenje ,,saveta”. Optužbe koje mu je uputio gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović nisu tačne, na žalost  građana Prokuplja samo u toku pet sati trajanja sastanka gradonačelnik je više puta bezočno lagao. Ukoliko ovo spletkarenje od strane Milana Aranđelovića dobije sudski epilog rado ću se odazvati i kao svedok u ovom slučaju”, naglasio je Andrić.

Da je gradonačelnik doveo javnost u zabludu i potpuno neosnovano optužio Đorđevića svedok je i novinar Rešetke, koji je kao i ostale kolege, zajedno sa Đorđevićem čekao da se sastanak završi, kako bismo dobili izjave obe strane. Dok su radnici želeli da kažu šta imaju, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je samo prošao, iako je pre sastanka rekao da će dati izjave za medije. Onako usput, pomenuo je da će uputiti saopštenje, ali ono nikada nije stiglo na mejlove novinara koji su prisustvovali.

B.Roganović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.