Istraživanje: Deca i civilno društvo nisu dovoljno uključeni u kreiranje lokalnih politika

Istraživanje nevladine organizacije Praksis (Praxis) pokazalo je da deca i civilno drušvo nisu u dovoljnoj meri uključeni u kreiranje lokalnih politika u Srbiji, saopšteno je danas.

Ta organizacija je u okviru projekta „Sutra počinje danas“, koji finansira Evropska unija, istraživala transparentnost odluka lokalnih samouprava u Bujanovcu, Leskovcu, Kraljevu, Surdulici i Zemunu.

Koordinatorka za javne politike i istraživanje Praksisa Marija Dražović je na konferenciji za novinare rekla da se pokazalo da lokalne samouprave objavljuju odluke o budžetu, ali da mnogi podaci nedostaju, kao i da se informacije o javnim nabavkama sporo ili uopšte ne objavljuju.

„Pozivima za javne rasprave se građani jedino uključuju u kreiranje lokalnih politika“, rekla je Dražovićeva.

Istakla je da je civilni sektor nezainteresovan za saradnju sa javnim vlastima u kreiranju lokalnih politika.

„Predstavnici civilnog društva su u intervjuima rekli da se javne rasprave u vezi sa planiranjem, izgradnjom i zaštitom životne sredine formalno sprovode zbog zakonske obaveze“, dodala je ona.

Ona je ukazala da se na javnim raspravama komentariše „praktično gotov dokument“ gde nema prostora za izmene.

„Često učešće u izradama lokalnih politika uzimaju različiti saveti čiji je uticaj ograničen, a sporadično i građanske inicijative. Mesne zajednice su najčešće spona između vlasti i građana“, dodala je Marija Dražović.

Kako je navela, jedini vid iskazivanja potreba i stavova dece je učenički parlament koji sarađuje sa Kancelarijom za mlade.

Koordinatorka Praksisa za prava deteta Nevena Marković je kazala da su organizovane obuke u cilju otklanjanja diskriminacije i jačanja dečje participacije u aktivnostima lokalnih vlasti.

„Sprovodili smo radionice sa decom da bi naučila kako mogu da učestvuju u kreiranju lokalnih politika. Sa njima se radilo na teme ljudskih prava i ciljeva održivog razvoja“, rekla je Markovićeva.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *