Izborne liste naprednjaka i Jedinstvene Srbije iz Vlasotinca završile na sudu

O prigovorima na rešenja o proglašenju izbornih lista Jedinstvene Srbije i Srpske napredne stranke u Vlasotincu ipak će odlučivati nadležni Viši sud u Leskovcu, kome su predstavnici opozicije danas podneli žalbene predloge.

Prethodno je Opštinska izborna komisija (OIK) u Vlasotincu odbila podnete prigovore.

“Prevarili su se ako su pomislili da je većina u glasanju jača od zakona. I prevarili su se ako su pomislili da će da im prođe bez otpora kao i do sad. Vlasotinčanima je dosta burazerskih kombinacija, dogovora ‘dam ti, dođeš mi’. Ne može više. Čekamo odluku Višeg suda i iskreno verujem da će biti pravedna i zakonita, a ne politička. Jer kad nepravda postane zakon, otpor postaje obaveza”, kaže za Rešetku narodna poslanica iz Niša (SSP) Jelena Milošević.

Podsetimo, prigovor na rešenje Opštinske izborne komisije Vlasotinca o proglašenju Izborne liste „Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma-Lokalni razvoj“ podnete je, kako se navodi u obrazloženju, zbog sumnje u validnost prikupljenih potpisa, kao i verodostojnost zapisničara koji su zaposleni na privremeno poverenim poslovima u lokalnoj samoupravi, a nisu predstavnici matične službe, niti notari.

U obrazloženju  prigovorenog rešenja je između ostalog konstatovano da je nakon provere biračkog prava za birače koji su podržali izbornu listu  „Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma-Lokalni razvoj“, utvrđeno da ukupan broj prihvaćenih potpisa birača iznosi 300, da je ukupan broj odbijenih potpisa 10, od čega 7 birača imaju prebivalište na teritoriji drugih jedinica lokalne samouprave, da su tri birača podržala dva ili više puta izbornu listu i da je ostalo neobrađeno 36 lica.

“A u informaciji Opštinske izborne komisije Vlasotinca o broju overenih izjava birača koji su svojim potpisima podržali ovu izbornu listu  navedeno je  da je ukupno overenih izjava 346 i da je Opštinska uprava opštine Vlasotince overila svih 346 izjava”, napominje narodna poslanica Jelena Milošević.

Lokalni lider socijalista izjavio je pre par dana za Rešetku da su podnosiocu  zahteva za overu potpisa birača odobrena tri overitelja od strane rukovodioca opštinske uprave  Vlasotince za overu potpisa birača van službenih prostorija opštinske uprave, odnosno za overu u stranačkim prostorijama Jedinstvene Srbije u Vlasotincu.

“Jedan od tri overitelja bila Jelena Todorović, supruga  kandidata za odbornika na rednom broju 45 (Bojan Todorović)  i  tazbinski srodnik  kandidata za odbornika   na rednom broju 2. (Ivan Todorović), koja kao radnoangažovano lice u opštinskoj upravi Vlasotinca po osnovu ugovora o privremeno povremenim poslovima, nije mogla vršiti overu potpisa birača  jer nije službenik opštinske uprave i nema potrebno stručno znanje za vršenje poslova overe potpisa birača, kao i da je određen broj ili većina overa potpisa birača izvršena od strane Jelene Todorović na nepoznatom mestu i nepoznatog vremana”, kazao je Nebojša Stojanović.

Navedene činjenice, kako je istaknuto, osnovano ukazuju da je određen broj ili većina izjava birača koji podržavaju izbornu listu „Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma-Lokalni razvoj“, upitna.

Interesantno je da je Vlasotince jedna od retkih opština u kojoj Jedinstvena Srbija i SPS nisu na zajedničkoj listi na predstojećim izborima.

Podnet je bio i prigovor na rešenje Opštinske izborne komisije Vlasotinca o proglašenju Izborne liste “Aleksandar Vučić – Vlasotince ne sme da stane” zbog, kako tvrde u opoziciji, sukoba interesa.

Kako navode iz opozicije, načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković, koji je kandidat za odbornika i kandidat za narodnog poslanika, ujedno i određuje optštinske overitelje, pa time diskriminiše ostale liste, a pored toga može i da utiče na stastav biračkih odbora.

“Stanković je licu, koje je zaposlena na privredmnim i povremenim poslovima u Opštinskoj upravi opštine Vlasotince suprotno Zakono o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, dao ovlašćenje da vrši overe potpisa i to baš za stranku gde su njen suprug i njen svekar kandidati za odbornika”, tvrde opozicionari.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pa zar sudstvo uopšte postoji,bolje da ste se zalili zasto spaju doktorka i premijerka

Ovo su budalaštine.
Ta narodna poslanica nije dobila niti jedan jedini spor.
Evo u slučaju firme AB KOP IZ VLASOTINCA BAŠ
je ista narodna poslanica odustala od gonjenja posle par finansijskih infuzija.
Sto jasno govori gde gospodja narodna poslanica cilja. Ali vecini je to jasno te se i ne trudi ga ulazi u raspravu.