Jedinom preostalom žitelju mahale Ćuklinci kod Crne Trave svaki dan liči na najteže avanture Ber Grilsa

Sedamdesetogodišnji Dragiša Banković jedini je preostali meštanin mahale Ćuklinci sela Gornje Gare u opštini crna Trava, a kako bi došao do svoje kuće morao je da se potkove veštinama divokoze jer lokalna samouprava već 23 godine, pored njegovih mnogobrojnih apela, ne želi da popravi opštinski put.

Njegova svakodnevna putanja od prodavnice do doma je kroz guste šume u kojima, kako kaže često izbijaju požaru, loše putanje i drvenog mosta koji samo što se ne obruši.

“Goštački život, šta da vam kažem… Umesto da me lokalni vlastodršci stimulišu što sam ostao ovde, oni sapliću i mene i mog sina sa kojim smo odlučili da napravimo novu kuću na temeljima stare krčmare”, priča za Rešetku ovaj dekica.

Njegov sin Boban, koji inače živi u Vlasotincu, bio je i pored dobre volje da prekine sa radovima zbog nepostojeće infrastukture.

“Došli smo do krova i dalje ništa nismo uradili zbog nepristupačnog puta i mosta u Lešiju. Inače, svi se čude i krste kako smo to sve uspeli da uradimo u toj nedođiji. Jedan deo materijala smo ja, otac i još neki moji drugari gurali i iznosili ručno sa kote 452 metara nadmorske visine u Lešiju do 64O metara, gde je kuća”, komentariše Boban koji je ovog vikenda posetio oca.

Ćuklinci su jedina mahala u selu koja nije povezana opštinskim lokalnim putem od centra sela.

“Pre jedno dvadeset i pet godina krenuo je buldožer ka mahali Ćuklinci od škole i na pola puta stao. Nikada dalje više nije sišao do mahale. A otac je koristio opštinski lokalni put od mesta Lešija do kuće koji je već punih tri i po godine neprohodan. Posle mnogih pisanja i upozorenja opštini da put koji je u januaru ove godine bukvalno odnešen u dužini od oko 100 metara dužnih , pre par dana su došli sa bagerom i posuli put nekakvim nekvalitetnim materijalom, a u koritu reke se preprečilo stablo debele vrbe koja predstavlja opasnost da napravi branu i opet isti odnese. Radovi su toliko nekvalitetni, nestručno i bahato odrađeno da se tu ne može ni pešice proći. Na tom delu puta ostala je i stena koja je se svukla kada je put odnešen”, objašnjava Boban.

Inače, tim putem se ranije išlo od Lešija preko Ćuklinaca ,mahale Čokišini i centra sela Gornjeg Gara ka Dobrom polju i samom vrhu Ostrozuba, kada put nije postojao ka Crnoj Travi uzvodno od Lešija.

U Ćuklincima mesto stanovanja ima prijavljena samo još jedna starija žena koja tu ne živi preko zime. Dragiša je jedini originalni meštanin ove mahale kome svaki dan izgleda poput avantura Ber Grilsa.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 komentar na “Jedinom preostalom žitelju mahale Ćuklinci kod Crne Trave svaki dan liči na najteže avanture Ber Grilsa

  1. Ćaletov, imenjače, Dragiša. Da ste živi, i zdravi, sto godina, što se kaže.
    Dobro Polje je mesto gde je moj deda, ćaletov otac rođen.
    Divim se Vašim gotovo gorštačkim podvizima, kao i ekipi Rešetke, da sačini, životnu TV priču.
    Pozdrav i svako dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *