Jeziv prizor sa ulaza u selo Vinarce: Tone poljoprivrednog otpada se prostiru u dužini od dva kilometara pored reke

Na ulazu u leskovačko selo Vinarce, svega kilometar od samog grada, na prostoru od oko dva kilometra pored Jablanice prostire se ogromna deponija, pre svega poljoprivrednog otpada.

Na tone džakova za sada nepoznate sadržine, ali i kese od pesticida, kao i po koje brdo građevinskog otpada leži na smom ulazu u selo.

„Na tom prostoru ima dosta poljoprivrednih proizvođača čak i jedna velika poljoprivredna zadruga koja voli da se reklamira po medijima, ali i veliko romsko naselje. Najgore je što kad god se naprave ove deponije, neko dolazi i mašinama ih gura u reku. Pogledajte fotografije i slike – one su ’ponos’ ljudskog roda“, navodi uzbunjivač koji nam je prijavio problem preko projekta koji sprovodimo zajedno sa Udruženjem Tim 42 iz Leskovca.

Po nekim istraživanjima 90% poljoprivrednika ne odlaže ambalažu od iskorišćenih pesticida onako kako je to propisano. Otpad od pesticida spada u grupu opasnog otpada i podrazumeva: neutrošene pesticide, neutrošene rastvore pesticida, vodene rastvore pesticida poreklom iz procesa ispiranja ambalaže i uređaja za primenu kao i samu ambalažu od pesticida.

Kako da prijavite opasan otpad od pesticida?

Opasan otpad se posebno sakuplja, transportuje, odlaže itd. Zbog toga, ukoliko u svom neposrednom okruženju primetite neadekvatno odložen otpad od pesticida, obratite se Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca – Inspekciji za zaštitu životne sredine. Ovom organu prijavu možete uputiti:

– pisanim putem (preporučenom pošiljkom na adresu Trg revolucije 45/7 ili na pisarnici u zgradi Osmospratnice). Obrazac prijave možete pronaći na internet stranici Tima 42;
– elektronskim putem (na adresu inspekcija@gradleskovac.org)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

3 komentara na “Jeziv prizor sa ulaza u selo Vinarce: Tone poljoprivrednog otpada se prostiru u dužini od dva kilometara pored reke

  1. Gazdo slobodno napisi da je to Dikic……Svi mi to ovde znamo ali ima ko ne zna…nadamo se da ce gracki oci da se smiluju i da ga zatvore

    1. Dokle ce vise takvi „mocnici“ da se izivljavaju nad obicnim narodom??? Zagadjuje vodu da bi zaradio pare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.