Još jedna navedena saradnica SOS offisa demantuje da je deo te priče: „Osećam se obmanuto i iskorišćeno“

Psihiološkinja Katarina Bogdanović je druga osoba koja je na otvaranju SOS offisa navedena kao deo tima koji će pružati pomoć žrtvama nasilja, a da to demantuje i tvrdi da je njeno ime zloupotrebljeno. Prva je to juče učinila ugledna leskovačka socijalna radnica i psihoterapeutkinja Marina Stefanović Momčilović.

Bogdanovićeva, koja je prisustvovala otvaranju, tvrdi da nikada nije dala svoj pristanak da bude stručni saradnik SOS offis kancelarije.

„Niti sam pre petka ikada razgovarala sa gospodinom Miodragom Stankovićem ili bilo kim iz tog udruženja. Prvi put smo se upoznali na samom otvaranju, i to pred novinarima i drugim gostima, što mogu da potvrde oni koji su bili tada prisutni. Gospodin Miodrag Stanković je prijatelj mog oca i pisao je mom ocu da nas pozove da prisustvujemo otvaranju njegove SOS offis kancelarije. Smatram da je nasilje u porodici vrlo važna tema i da je dobro da postoji što više organizacija u Leskovcu koja se bave ovim ozbiljnim problemom, te nisam videla nikakav problem da prisustvujem sa svojim ocem kao gost. Naglašavam ponovo, pozvana sam da prisustvujem kao gost, zato što sam bila šokirana kada sam čula da sam predstavljena pred svima kao stručni saradnik SOS offis kancelarije, i, da stvar bude još gora, kada sam shvatila da sam ja jedini navodni stručni saradnik prisutan na samom otvaranju čime je stvorena lažna slika da ja nosim neku vrstu odgovornosti za ovu kancelariju“, navodi se u pismu psihološkinje koje je prosleđeno našoj redakciji.

Kako ističe, oseća se obmanuto i iskorišćeno.

„Nisam imala prilike da razjasnim šta je zapravo istina zato što sam sve ove informacije dobila iz razgovora gospodina Stankovića sa novinarima, i, iz poštovanja prema tome što je gospodin Stanković prijatelj mom ocu, nisam želela da ga stavim u neprijatnu situaciju pred svima i da ga prekinem, ispravim i napustim prostoriju, te sam samo prećutala. Kada neko govori neistinu, uvek se mora ispraviti, bez obzira na posledice. Uvidela sam da nisam donela ispravnu odluku, ali sada ne mogu to da promenim, jedino što mogu je da kažem kako zapravo stoje stvari. Bila sam još više šokirana i uznemirena kada sam čula odgovore gospodina Stankovića na postavljena pitanja o problemima sa samom organizacijom, nedostatku obuke osoba koje bi trebalo da dežuraju pored SOS telefona, izostanku saradnje sa drugim važnim ustanovama… Nisam znala ništa o njegovoj SOS offis kancelariji i ne bih se ovim ni bavila da nisam u situaciji da me povezuju sa time. Nasilje u porodici je vrlo delikatna tema i znam pomalo o tome kako bi organizacija koja želi da pomogne žrtvama porodičnog i partnerskog nasilja trebalo da funkcioniše s obzirom na to da sam dugogodišnja aktivistkinja udruženja “Žene za mir” (što gospodin Stanković nije znao, a nisam ni mogla da kažem s obzirom na to da smo se tek upoznali), što me takođe dovodi do još jednog problema koji imam sa ovom celom situacijom – kada sam došla na otvaranje nisam bila upoznata sa komentarima gospodina Stankovića u kojima se implicira da je udruženje “diskriminatorno”. Sa gospođom Ljiljanom Nešić sam imala prilike da sarađujem u okviru više projekata kao stručni saradnik, gde smo unapred sve dogovorile i gde sam jasno dala svoj pristanak da učestvujem. Nikada, nikada, ne bih podržala netačne negativne komentare upućene udruženju sa kojim sam do sada imala samo pozitivno iskustvo“, dodaje se u pismu.

Miodrag Stanković je na otvaranju nabrojao i druge navodne saradnike, poput psihologa Aleksandra Spasića, advokate Vladimira Stojanovića i Filipa Nešića, kao i lekara Slavišu Stojića.

Otvaranje SOS offisa u Leskovcu je najpre diglo veliku prašinu jerje bilo najavljeno u zvaničnom pozivu da će svečanosti prisustvovati ministarka Zorana Mihajlović. Međutim, ona se nije pojavila.

Takođe, sve relevantne institucije koje se bave problemom nasilja u porodici ogradile su se od formiranja ove kancelarije, a prvi Centar za socijalni rad.

Inače, na svečanom otvaranju SOS offisa, aktivisti Udruženja U-TiM su priznali da nemaju potrebne sertifikate za obavljanje stručne pomoći žrtvama nasilja.

Udruženje samohranih roditelja Leskovca Tate i Mame U-TiM dobilo je ove godine 250.000 dinara za projekat otvaranja SOS offisa.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare