Jovanovićeva zatražila hitno otvaranje lokalnih centara za mentalno zdravlje nakon tragedija koje su nas zadesile

Nažalost, u danima koji su za nama na najteži način uvideli smo koliki je značaj mentalnog zdravlja, kako pojedinaca, tako i društva u celini. Tragedije koje su se desile teško su traumatizovale one koji su ih neposredno doživeli, ali intenzitet i karakter samih događaja imao je teške reperkusije na gotovo sve građane Srbije, proizvevši kolektivnu psihotraumu, kazala je juče u Skupštini Srbije narodna poslanica iz Leskovca Tatjana Jovanović (SPS), u nastavku zasedanja posebne sednice o Izveštaju Vlade o bezbednosnoj situaciji u zemlji, nakon masovnih ubistava na u školi na Vračaru i u Mladenovcu.

Ona je predložila ministru finansija Siniše Malog i ministarku zdravlja Danice Grujičić da se hitno izdvoje dodatna sredstva rebalansom budžeta ili iz budžetskih rezervi za tekuću godinu za formiranje centara za mentalno zdravlje u zajednici.

“I planirati sredstva za ovu namenu u narednim godinama, jer smatramo da bi implantacija ovog modela značila dostupnije i kvalitetnije usluge građanima i podizanje nivoa svesti o značaju mentalnog zdravlja. Benefiti ovakvog koncepta osim podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga i ekonomske isplativosti jesu i u širokom dijapazonu zdravstvenih usluga pruženih od strane multidisciplinarnih tima u saradnji sa lokalnom zajednicom i njenim institucijama radeći i na promociji, edukaciji i različitim oblicima psiho-socijalne podrške kako pojedincima tako i grupama i pored adekvatnog zakonskog okvira centri za mentalno zdravlje u zajednici formirani su u svega par lokalnih sredina”, kazala je ona.

Jovanovićeva je ukazala da je pokušaj jednog od lidera opozicije da ospori kredibilitet direktorke Instituta za mentalno zdravlje prof. dr Milice Pejović Milovančević tokom rasprave bez ikakvog utemeljenja.

“Činjenica je da je najhitnije reagovalo Udruženje psihologa Srbije, Instituta za mentalno zdrave u Beogradu, stavivši na raspolaganje državi sve svoje resurse. Kredibilitet eksperata ovih institucija se nipošto ne može osporiti, obzirom da se radi o stručnjacima, priznatim i cenjenim i van granica naše zemlje. Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih formirana odlukom Vlade reagovala je vrlo brzo nakon masakra sa ciljem koordinisanja kriznog odgovora na potrebe traumatizovanih lica na bazi iskustava zemalja koje su doživele slične tragedije. Pored usvojenih procedura desilo se da je jedna od lekarki odstupila od istih, sprovodeći nepriznate i neadekvatne forme psihološkog delovanja nepodobne situaciji i primeni kroz neposredno traumatizovanih sa simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja sa visokim rizikom retromautizacije dece izložene ovom tretmanu, o čemu se mora voditi računa u budućem radu.

Ona je apelovala na kolege narodne poslanike” da u stanju dubokog bola i tuge u kome se nalazimo i kao pojedinci i kao nacija, svojim ponašanjem u Skupštini, parlamentarnim govorom pokažemo građanima Srbije da smo dorasli ovoj situaciji i javnoj funkciji koju obavljamo. Na to nas obavezuje i kodeks ponašanja i zakletva koju smo položili u ovom Domu pred građanima Srbije”.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pod hitno otvoriti ustanovu za mentalno zdravlje ,više je potrebna nego Soc služba u Leskovcu .Polako pa se otkriva jedan po jedan bolesnik

Bravo za narodnu predstavnicu, da su nam svi predstavnici u parlamentu ovakvi ljudi od struke i znanja, Parlament i društvo bi bili u boljem stanju.

Slažem se sa dr Tatjanom Jovanović. Trebalo je u tekstu da napišete njeno stručno zvanje. Gospođa je psihijatar, ako ne i nešto više. Kada u parlamentu o ovakvom problemu govori narodna poslanica koja je i veoma stručna za datu temu, to ima još veći značaj. LOKALNI CENTRI ZA MENTALNO ZDRAVLJE, braćo i sestre , a ne ZVONA I PRAPORCI“

Naravno da je dr Tatjana u pravu!
Ali novinaru dobronamerno skrecem paznju, ne kaze se Jovanoviceva, vec je doktorkino devojacko prezime Cvetkovic, pa ona samo moze biti Cvetkoviceva, ili da se kaze dr Jovanovic, ali nikako ne moze Jovanoviceva..