Kada će i hoće li uopšte proraditi E-parlament u Leskovcu, instaliran još pre pet godina

Iako je leskovački parlament još 2018. godine uveo sistem E-parlamenta, on ne funkcioniše ni dan danas, tako da se za skupštinske sednice za 75 odbornika i dalje štampa gomila materijala koji dodatno koštaju poreske obaveznike.

Interresantno je da je ceo sistem funkcionisao polovično samo tokom jednog ili dva zasedanja lokalnog parlamenta u Leskovcu, a zatim je potpuno ugašen.

„E-sistem, koji je trebalo da pospeši rad odbornika u Skupšptini grada Leskovca je kompletno van upotrebe i mi za to do sada nismo dobili smisleno objašnjenje. Znamo samo da je projekta kompletno završen, ali i dalje nemamo nikakav odgovor zašto je on neispravan i van funkcije“, kaže za Rešetku opozicioni odbornik Nenad Zdravković.

U lokalnoj samoupravi nam je rečeno da će problem biti veoma brzo rešen, a da je do zastoja dfošlo zbog pandemije korona virusa.

„Tačno je da softver jedno vreme nije funkcionisao, jer firma koja je dobila taj posao, nije uspela da odgovori na sve naše zahteve. Upravo kada je započeto rešavanje tog problema došla je korona, zatim smo zbog zdravstvene sigurnosti sednice održavali u Sali pozorišta, a sada kada smo se vratili u skupštinsku salu, vratili smo se ozbiljnom rešavanju tog problema“, navodi zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca Oliver Antanasijević.

Kako dodaje, taj problem će rešavati UNDP, koji je i donirao ceo sistem gradu Leskovcu.

„To znači da ispravka softvera neće koštati građane Leskovca ni jednog dinara“, naglašava Antanasijević.

OPOZICIJI E-PARLAMENT SMETA?

Antanasijević dodaje da jedva čeka da proradi ceo sistem, te navodi da će e-parmalent najverovatnije smetati samo opoziciji.

„Oni su hteli i da ga pokvare par puta. Zamislite kada pet odbornika u isto vreme pritiska po hikljadu puta po tabletu… Oni su to radili namerno, kako bi zakočili sioftver. A zašto? Zato što e-parlament tačno pokazuje koliko jhe njihovo vreme oprilikom govora, kada ističe i zašto ističe. Više neće moći da zloupotrebljavaju govornicu“, zaključuje Antanasijević.

Zdravković je mišljenja da će softver, kada proradi, pospešiti rad odbornika, ali ostaje pri tome da bi odbornici trebalo da govore za govornicom.

„Jer su na taj način vidljiviji medijski i na tome ćemo i ubuduće insistirati“, zaključuje Zdravković.


Kroz projekat “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza”, koji sprovodi Program Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP), Švajcarska je podržala uvođenje digitalnih platformi kako bi modernizovala rad lokalnih parlamenata još pre pet godina.

Ukupna podrška Švajcarske vlade i UNDP-a za Skupštinu grada Leskovca obuhvatala je nabavku 85 tablet računara za odbornike, dva servera i softver, kao i ekspertsku podršku.

Sama vrednost sistema E-parlamenta u Leskovcu je bila 182.000 evra. Učešće grada vezano je za nabavku opreme za konferencijski sistem iznosio je 18% ukupne vrednostim, odnosno 34.000 evra.

Taj sistem ni dan danas ne radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bata
23.01.2023. 18:29

Pa i da proradi, oni su jadni toliko tehnicki nepismeni da ne mogu dalje od redjanja pasijansa na ipedovima i laptopovima.