Ko je advokat Goran Petronijević, branitelj Milana Radoičića optuženog za napad na severu Kosova

.

Rođen 1960. u Prokuplju. Prvih deset godina proveo je podno Radana u selu Gajtan. Roditelji su bili učitelji u seoskoj školi, pored koje se nalazi crkva i živi jedna porodica poslužitelja u crkvi i školi.

Pamti da je 1966, kad je pošao u prvi razred, škola imala više od 100 učenika, a samo četiri godine nakon toga svega 28. Posle prva četiri razreda u selu Gornji Gajtan ispod Radana, školovanje je nastavio u rudničkom naselju Lece, sedištu osmogodišnje škole, prenosi Istinomer.

“Otac je već bio u Beogradu, napustio je prosvetu jer su učiteljske plate bile male pa je do penzije radio na carini i spoljnoj trgovini. Majka i ja smo dve godine proveli u Leci, onda sam ja prešao kod oca, a majka je ostala dole još dve godine. Kad je došla i ona, zaposlila se u OŠ ‘Ivan Goran Kovačić’ i tu je bila do penzije.“ (Alo, 13. 3. 2022. godine)

Upisao je Jedanaestu gimnaziju, prirodno-matematički smer.

„Fizika me je privlačila, možda je to bio podsvesni instikt onoga što mi se kasnije dešavalo. Sanjao sam da završim nuklearnu fiziku ubeđen da je u toj nauci budućnost moći malih naroda da očuvaju slobodu’. Nukleranu fiziku nije upisao, bila je to privilegija komunističke i ekonomske elite, već pravo.“ (Alo, 13. 3. 2022. godine)

Završio je Pravni fakultet u Beogradu.

„Na fakultetu je bio partijski sekretar, a u Savez komunista je primljen nakon trećeg razreda gimnazije i radne akcije na auto-putu ‘Bratstvo-jedinstvo’.“ (Alo, 13. 3. 2022. godine)

Ističe da je 17 godina bio sudija.

„U vreme režima bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Goran Petronijević je bio sudija Okružnog suda u Peći na Kosovu. Na toj poziciji je maja 2000. osudio skoro 150 Albanaca sa Kosova na ukupno 1.600 godina zatvora zbog navodnog krivičnog dela terorizma.“ (Slobodna Evropa, 29. 9. 2023. godine)

Pred Okružnim sudom u Beogradu 2000. godine organizovano je suđenje liderima NATO-a zbog bombardovanja SR Jugoslavije, a jedan od članova sudskog veća bio je Petronijević.

„Bili su optuženi: predsednik SAD Bil Klinton, državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, britanski premijer Toni Bler, francuski predsednik Žak Širak, nemački kancelar Gerhard Šreder i još devet čelnika NATO i zemalja koje su učestvovale u bombardovanju SRJ. Sudsko veće ih je sve osudilo na po 20 godina zatvora, ocenjujući da su počinili krivična dela podsticanja na agresivni rat, povrede teritorijalnog integriteta, pokušaj ubistva najviših državnih funkcionera, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe oni su u odsustvu osuđeni na po dvadeset godina zatvora.“ (Mondo.rs, 15. 5. 2020. godine)

Sa mesta sudije smenjen je posle Petog oktobra i nakon toga prelazi u advokaturu.

„Posle karijere sudije, prešao je u advokaturu, a spisak klijenata je vrlo zanimljiv – pred Haškim tribunalom je zastupao nekadašnjeg visokog oficira JNA Veselina Šljivančanina, zastupa i političkog lidera bosanskih Srba u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji Radovana Karadžića, ali zastupao je još neke poznate javne ličnosti, poput folk pevačice Svetlane-Cece Ražnatović, kao i bivšeg šefa Državne bezbednosti Radeta Markovića (za čiju se biografiju vezuju razne ‘prljave’ stvari), potom jednog od pripadnika ozloglašenog, kriminalnog ‘Zemunskog klana’ Sašu Pejakovića-Peleta, jednog od osuđenih u procesu za ubistvo predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića 2003. godine. U nekoliko parničnih postupaka Petronijević je zastupao i Milorada Ulemeka Legiju, nekadašnjeg komandanta ozloglašene Jedinice za specijalne operacije, čiji su pripadnici izvršili ubistvo Đinđića. Njega je zastupao u imovinsko-pravnim postupcima, ne u krivičnim.“ (Mondo.rs, 15. 5. 2020. godine)

U maju 2020. pretučen je u kafiću u centru Beograda, zajedno sa svojim kolegom Novicom Pekovićem.

„Dvojica sudija su pre 15 dana bila u bašti kafića kada ih je bez ikakvog povoda napala grupa huligana koja je prethodno pravila glamu i dobacivala prolaznicima. Ova grupa nalazila se u kafiću u neposrednoj blizini kafea u kome su sedeli Peković i Petronijević. Oni su napadnuti stolicama i stolovima, tučeni i šutirani. U napadu, Petronijević je zadobio teške telesne povrede, a Pekoviću je umalo izbijeno levo oko! ‘Nažalost, brutalno smo pretučeni. Sudski postupak ide svojim tokom, neki napadači su u pritvoru, neki su pušteni. Pravosuđe treba da radi svoj posao, ali moram da kažem da je te večeri podbacila policija. To veče je patrola od ukupno sedam pripadnika organa reda, među kojima su bili dva komunalna policajca i dva inspektora, bila brutalno izvređana i isterana iz lokala. Izgleda da su neki privilegovani, ali smatram da je to što se desilo nama, rezultat i takvog nemara policije. To je malo čudno, ja to ne mogu da objasnim’, rekao je Petronijević.“ (Kurir.rs, 30. 5. 2020. godine)

Pred međunarodnim sudom zastupao je više klijenata iz Srbije optuženih za ratne zločine.

„Najpoznatiji je Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, koji je osuđen na doživotni zatvor pred Haškim tribunalom za ratne zločine. Pred Tribunalom u Hagu branio je i nekadašnjeg oficira JNA Veselina Šljivančanina, osuđenog zbog ratnog zločina na Ovčari kod Vukovara.“ (Slobodna Evropa, 29. 9. 2023. godine)

Zamenik je predsednika Pokreta za Srbiju.

„Goran Petronijević, potpredsednik Pokreta za Srbiju i vrhunski advokat i šef odbrane predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića u Hagu, ekspert za dešavanja u Srebrenici i sve posledice koje nam kao državi donosi usvojena rezolucija i sve što se čini (ili ne čini) u pogledu te iskonstruisane međunarodne teme kojom zapad hoće danas da ugrozi na milione naših ljudi. Lični biograf generala Ratka Mladića i jedna od retkih intelektualaca danas, koja pokreće i neustrašivo se bori za istinu o događajima u Srebrenici i okolini od ’92 do danas.“ (pokretzasrbiju.org)

U septembru 2023. Ambasada Ukrajine u Srbiji oglasila se povodom njegovog učešća „u imitaciji regionalnih i opštinskih ‘izbora’ koje su ruske okupatorske vlasti organizovale na istoku Ukrajine i Krimu, saopštila je danas ukrajinska ambasada u Beogradu“.

„Delovanje Petronijevića, Šimprage i Perišića nije usmereno samo protiv Ukrajine, već i narušava međunarodno pravo, čime je usmereno i protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, tvrdi se u saopštenju. Lica umešana u sprovođenje lažnih izbora, uključujući rukovodstvo Rusije, predstavnike okupatorskih uprava i izbornih struktura, kao i njihove propagandiste, biće privedena pravdi. Ukrajina će inicirati uvođenje novih međunarodnih sankcija umešanima, saopštila je ambasada.“ (Fonet, 13. 9. 2023. godine)

U septembru 2023, kao advokat Milana Radoičića, pročitao je na konferenciji za medije pismo svog klijenta koji je na sebe preuzeo celokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *