Kubik ogrevnog drveta otišao na 60 evra,a tek je kraj maja

Leskovčani koji se tokom zime greju na čvrsto gorivo ovih dana su ozbiljno zabrinuti da li će i kako nabaviti ogrev za sledeću zimu. Cene su od početka godine neprekidno rasle i metar drva ovih dana staje oko 6.000, s tim što prodavci tvrde da to neće biti konačna cena i da će biti još poskupljenja.

Isti slučaj je i s peletom, koji je takođe poskupeo više od 50 odsto.

“Paleta od 1,05 tona je, naime, prošle sezone mogla da se nabavi za oko 22.000 dinara, a u ovom trenutku gotovo da je nemoguće kupiti je za manje od 37.000 dinara”, piše Politika.

Ohrabrujuće zvuči izjava vršioca dužnosti generalnog direktora „Srbijašuma” Igora Braunovića, koji je rekao da su cene ogrevnog drveta i peleta u Srbiji neopravdano visoke i da će prodavci morati da „prikoče” s poskupljenjem. On je, gostujući na RTS-u, rekao da je Vlada Srbije zbog svetske energetske krize „Srbijašume” proglasila energetskim preduzećem jer ono snabdeva sirovinom druga preduzeća koja proizvode energente. Braunović je rekao da „Srbijašume” spremno dočekuju ovu krizu i da su u stanju da podmire sve potrebe građana.

“Mi se krećemo u skladu s dozvoljenim sečivim etatom, kako bismo na pravi način gazdovali šumom, i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja”, napomenuo je Braunović i dodao da su za osam godina u „Srbijašumama” cene povećane za svega pet odsto.

Direktor „Srbijašume” je najavio sastanak sa svojim kupcima na kojem će im reći da moraju da „prikoče” s cenama ogreva.

“Jer će u suprotnom „Srbijašume” razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom njima”, rekao je Braunović i dodao da se hitno moraju ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je nerealna.

Prema podacima Potrošača, cena uglja se, recimo, na jednom stovarištu na smederevskom putu kreće od 17.000 do 21.000 dinara po toni, a ona zavisi od granulacije i potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.