Maksi od 1. januara obračunava plate kasirkama sa osnovnom školom: Sindikalci pozivali građane da bojkutuju kupovinu u svim prodavnicama Deleze Srbija

Foto: iStockphoto

Udruženi sindikati Srbije Sloga pozivali su građane Srbije na bojkot kupovine u prodavnicama Maksi, Tempo i Shop&Go „zbog sramne odluke da se kasirima od 1. januara ove godine obračunavaju zarade u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, osnovnom školom“.

„Zato pozivamo sve građane Srbije da u narednom periodu, posebno uoči božićnog praznika ne kupuju u prodavnicama sistema ‘Deleze Srbija’ i solidarišu se radnicima kojima se smanjilo pravo na uvećanje minimalne zarade koja je mala, mizerna i ponižavajuće bedna“. navodi se u saopštenju.

Istovremeno Sloga odbacuje tvrdnje belgijske kompanije da “promena stručne spreme ni na koji način neće uticati na promenu zarade”, jer i potpuni ekonomski laik vidi da će im sa novim obračunom zarada plata ostati u visini prošlogodišnjeg minimalca.

„Odgovorno tvrdimo da je ovo urađeno isključivo u interesu ‘profitne gladi’ove kompanije i zato je bojkot kupovine u tom lancu prodavnica najmanje što građani Srbije mogu učiniti, jer za naše ionako male plate i mizerne penzije možemo kupovati tamo gde mi hoćemo!

„Bojkotom će se pokazati i prkos prema onima koji srpske radnike doživljavaju kao jeftinu radnu snagu, a građane kao potrošače za stvaranje profita“, navodi se još i dodaje: „Ono šta još posebno zabrinjava je sve agresivniji odnos belgijskih kompanija prema radnicima u Srbiji, jer ne dozvoljavaju neometano osnivanje i rad sindikata, što je gotovo identično kao u slučaju belgijske kompanije Metesh iz Smedereva koja otpušta sindikalne aktiviste kada zatraže povećanje plata, bolje uslove rada i zaštitu.“

Radnicima za kasom u sistemu „Deleze Srbija“ uoči Nove godine ponuđen je aneks ugovora o radu kojim će im zarada biti obračunata sa prvim stepenom obrazovanja, odnosno samo sa osnovnom školom.

Kako je Danasu javljeno, u slučaju odbijanja potpisivanja aneksa automatski sledi otkaz, a rok za odluku je osam dana.

U prodavnicama Maksi, Tempo i Shop&Go zaposleni rade na najsavremenijim elektronskim kasama.

Prema dosadašnjim pravilima za rad na kasi bila je obavezna srednjoškolska diploma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.