Na Javnoj raspravi o budžetu Medijane za narednu godinu ni vlast ni građani, samo opozicija

Danas je u skupštinskoj sali Gradske opštine Medijana održana javna rasprava povodom izrade predloga budžeta za 2022. godinu na kojoj je trebalo da građani da iznesu predloge o tome kako bi trebalo da se troši budžet opštine, ali osim predsedevajućeg i  članova opozicije nije se pojavio gotovo niko – ni lokalna vlast, ni građani.

U niškim Dverima kažu da o tome o kakvoj se „javnoj raspravi„ radi svedoči i to da je sala Opštine Medijana u toku trajanja sednice bila zaključana, nakon što su malobrojni prisutni ušli u salu.

“Stav Dveri je da procedura nije sprovedena na zakonski i transparentan način jer zakazana sednica – medijski najavljena kao uvođenje modela participativnog budžetiranja i javne rasprave na tu temu –  nije to bila. Današnji sastanak bio je samo čitanje budžeta. Zato su Dveri zahtevale da se javno objave iznos i namena sredstava, da se unapred odredi koliko je novca namenjeno participativnom budžetiranju, da se nakon toga održi zakonska javna rasprava u kojoj bi se uključili civilni sektor, mediji, građani, političke organizacije i sve zainteresovane strane”, navodi se u saopštenju.

Takođe, Dveri traže standardizovanu proceduru kako raspored budžeta ne bi zavisio od milosti vlasti.

Iz stranke Slobode i pravde navode da vlast objavljuje šturo informacije o javnim raspravama i na taj način onemogućava građane da na vreme saznaju za javne rasprave i slične događaje.

“Neophodno je animirati građane da učestvuju i informisati ih na vreme, a za medije se izdvajaju značajna budžetska sredstva”, zaključuju.

Iz ove stranke u svom saopštenju iznose i tri zanimljiva podatka:

– Budžet GO Medijana je oko 180 miliona dinara, od čega 60 miliona ide na plate zaposlenih, 20 miliona na paušalne nadoknade, 10 miliona na troškove. Polovinu budžeta opštine “pojede” sama opština.

– Drugi zanimljiv podatak koji se čuo na javnoj raspravi je da JKP “Medijana” ima 1200 zaposlenih. Više nego kompletna Gradska uprava. Svedoci smo da je Niš prljaviji nego ikad, pa se postavlja pitanje čemu onda služi 1200 zaposlenih i šta tačno rade.

– Treća stvar je ono što svi znamo – Gradske opštine su jedači budžeta, apsolutno nikakvu nadležnost nemaju jer nisu jedinice lokalne samouprave, već direktno zavise od Grada. Opštinama se moraju dati šire nadležnosti, kako bi bile servis građana, a ne “jedači” novca i mesta za udomljavanje partijskih kadrova.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare