Narodna banka Srbije ne očekuje drastične promene kod stambenih kredita

Dok su kamate niže od inflacije, možemo reći da su takvi krediti ekstremno povoljni, da se na njima čak i zarađuje. Do kada će to potrajati i da li je promena moguća preko noći, to najmanje zavisi od banke gde ih podižete. Ekonomisti savetuju da se krediti u narednom periodu uzimaju na kratak rok, a ako je neophodan dugoročni stambeni, da bude sa fiksnom kamatom, koja je i sada nešto veća.

Nikola Dragašević, generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS, rekao je za RTS da će se danas održati sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se, između ostalog, govoriti o referentnoj kamatnoj stopi. Naglasio je da ne očekuje drastične promene kada je reč o kreditima koji su od značaja građanima, a to su stambeni krediti, koji su evroindeksirani.

„Referentna kamatna stopa je osnovna kamatna stopa kojom se utiče na sve druge kamatne stope na novčanom tržištu, ali i u realnom sektoru – kamatne stope na kredite i na depozite“, objasnio je.

Prema njegovim rečima, NBS je u aprilu odlučila da promeni referentnu kamatnu stopu zbog inflatornih pritisaka, što je sada globalni fenomen.

Dragašević je istakao da je NBS u oktobru prošle godine počela da reaguje, izabrala postepeni pristup koji je u skladu sa karakterom inflatornih pritisaka.

„Procenjivalo se da će inflatorni pritisci biti kratkoročniji i da mogu biti manjeg intenziteta i zato smo odmah delovali“, napomenuo je.

Generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS rekao je da je u aprilu povećana referentna kamatna stopa i da je to početak zaoštravanja monetarne politike.

„Izvršni odbor NBS razmatra i domaću situaciju, ali i okruženje i celokupnu makroekonomsku situaciju, i sve na šta ta referentna kamatna stopa može da utiče“, rekao je.

O tome da li će referentna kamatna stopa biti veća, znaće se danas u podne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.