Nikola tvrdi da ga je šef „po kazni“ držao samog u magacinu sa otrovnim hemikalijama puna tri meseca, sprema se da tuži stranog investitora

Nikola Aleksić iz Leskovca, koji je zaposlen u portugalskoj firmi „Riamolde – engenharia e sistemas ogranak Leskovac“, koja se bavi proizvodnjom instalacije za vozila “S” klase, a nalazi se u pogonu “Aptiva”, tvrdi da je po kazni nadređenog šefa tri meseca puno radno vreme potpuno sam proveo u magacinu sa opasnim hemikalijama iako mu to nije u opisu posla. Da je bio izložen opasnim  materijama ustanovila je i inspekcija rada, kao i da nije prošao obavezne lekarske preglede, te je podnela protiv firme prekršajni postupak.

Kako tvrdi Nikola za Rešetku, neviđeni mobing i zlostavljanje od strane nadređenog Dalibora Milosavljevića, za kojeg kaže da obavlja posao supervizora u leskovačkom pogonu ove kompanije, počeo je onog trenutka nakon što je firma prepolovila broj radnika, a zatim onima koji su ostali povećavala radnu normu i terala, preko Milosavljevića, da rade čak i na više pozicija.

“Pobunio sam se protiv svega ovoga. Najpre sam dobio otkaz, a kada sam po nalogu suda vraćen na posao, tek onda počinje prava tortura”, priča Aleksić.

Zlostavljanje se, kako tvrdi, ogleda u tome da je Dalibor Milosavljević, kao nadređeni, zabranio da ostali zaposleni kod poslodavca komuniciraju sa njim. Takođe, kako dodaje, isti ne komunicira sa njim, taka da Nikola ne dobija radne zadatke. Nikola je mesecima, kako tvrdi, bio izopšten od ostalih radnika tako što je smešten u magacin, iako to nije njegovo radno mesto.

“U tom magacinu, nalaze se opasne hemikalije kojima sam bio izložen, a koje su kancerogene i loše utiču na zdravlje. U njemu sam bio prinuđen da sedim potpuno sam, puno radno vreme”, naglašava.

Van radnog vremena je koristio priliku da izučava hemikalije kojima je bio izložen, pa je ustanovio da, sem što su kancerogene, u direktnom kontaktu sa njima mogu da izazovu otežano disanje, slepilo, iritaciju kože, pa čak i smrt.

Inspekcija rada, prema dokumentima u koja je naša redakcija imale uvid, utvrdila je  19. maja ove godine niz nepravilnosti u radnom pogonu, a na osnovu prijave radnika.

Naime, po pitanju bezbednosti i zdravlja na radu inspektor rada je utvrdio da nije izvršeno periodično ispitivanje uslova radne okoline (hemijske štetnosti) u magacinu u kome je zaposleni boravio.

Takođe, rok za periodičnu proveru osposobljensoti za bezbedan i zdrav rad Nikole Aleksića je istekao. Inače, on je zaposlen na mestu pur-operatera, što je radno mesto sa povećanim rizikom.

U izveštaju inspektora za rad, između ostalog, se navodi da je i rok za lekarski pregled Nikole Aleksića istekao.

Zbog učestalog verbalnog i psihičkog maaltretiraanja, Nikola Aleksić se javio i lekaru, te mu je izdata potvrda o nastupanju privremene sprečenosti za rad od 20. septembra ove godine, kada je poslednji put bio, kako tvrdi, psihički  i verbalno zlostavljan od strane nadređenog Milosavljevića.

Ali ja sad ne mogu da započnem postupak za zaštitu od zlostavljanja pred poslodavcem, budući da ne postoji mogućnost da poslodavac primi moj zahtev jer je registrovana adresa kompanije u APR-u pogrešna, a neposredno uručenje zahteva od strane podnosioca taj isti Milosavljević, kao nadređeni, odbija, dok sa druge strane se radnje zlostavljanja ponavljaju i nastavljaju dalje”, tvrdi Aleksić.

Dan nakon što je Nikola Aleksić razgovarao sa našim novinarima, kako nas je obavestio, stiglo mu je novo rešenje udaljenja sa posla, počev od 2. oktobra.

SLOGA TRAŽI ZAŠTITU ZA ZAPOSLENE

Ovim povodom oglasio se i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ koji sa zabrinutošću konstatuje da su “pored svih ponižnja sada su naši radnici postali i stranci u svojoj zemlji”.

“Uprkos našim nastojanjima da uspostavimo kontakt i predočimo probleme, predsednik našeg sindikata Nikola Aleksić do sada nije uspeo da stupi u komunikaciju s poslodavcem, jer se sva komunikacija svodi preko poslovođe koji kaže da ‘nema ovlašćenja da potpiše bilo kakav dokaz o prijemu već sve šalje mejlom i čeka odgovor iz Portugala’. Dakle, radnici rade, a menadžent u Srbiji ne postoji. Iako komunikacija ne postoji, napor i stalno insistiranje sindikata na dijalogu sa menadžmentom je rezultiralo disciplinskim postupkom i upozorenjem pred otkaz predsedniku sindikata Nikoli Aleksiću, što smatramo kršenjem Zakona o radu i gušenje prava na sindikalno organizovanje. Takođe, nakon prijave inspekciji rada, od iste smo dobili potpuno nezadovoljavajući odgovor koji ukazuje na niz neusaglašenosti, zbog čega ćemo im uputili pritužbu”, navode iz “Sloge”.

Dodaju da je nakon posete Inspekcije rada od predsednika sindikata traženo da sve dopise prevede na jezik poslodavca i pošalje mejlom, što isti nije uradio, jer je zvanični jezik kod nas srpski, a poslodavac je u obavezi da koristi naše zakone i da sa predstavnicima sindikata i radnicima razgovara na jeziku domaćina.

“Pitamo se, kakva je Srbija država u kojoj radnici predano rade, a menadžment nevidljiv? Koga štiti Inspekcija rada, ko je vlasnik firme i kako je uopšte omogućen rad u Srbiji u kojoj celu firmu predstavlja jedan poslovođa? Ovim putem pozivamo sve relevantne institucije da preduzmu hitne korake kako bi se osiguralo sprovođenje zakona, pravični i bezbedni uslovi rada za sve zaposlene u ‘Riamolde’”, zaključuje se u saopštenju..

“MODERNI ROBOVI”

Novinari Rešetke razgovarali su sa još nekoliko radnika vaše firme koji takođe tvrde da trpe neverovatne verbalne i psihičke pritiske od strane Milosavljevića te da ih, kako kažu, sam naziva “modernism robodima”.

“Teraju nas da radimo na više pozicija. Ukoliko to fizički ne možemo da postignemo, taj isti Milosavljević nam stane nad glavu i vice: Ajde, brže to malo moderni robovi! Ako vi ne možete i nećete, ima ko hoće. Kapija, znate gde je”, priča za Rešetku radnica ove firme Danijela Stanojković.

Ova samohrana majka dvoje dece kaže da se psihički razbolela zbog pritiska koji trpi.

Verujte, pre nego što odem na posao ja se nakljukam lekovima za smirenje jer ne znam šta će tog dana tamo da me sačeka”, zaključuje ona.

Kako dodaje, i sama je pritiske prijavljivala inspekciji radaa.

“Inspektor dođe, tada je sve u redu i poštuju se pravila, a čim pređe preko fabričke kapije, nastavlja se po starom”, tvrdi ova žena.

ČEKAMO ODGOVORE

Novinar Rešetke je juče razgovarao telefonom sa pomenutim Daliborom Milosavljevićem koji je zahtevao da se pitanja poslodavcu pošalju mejlom.

Takođe smo Inspekciji rada Jablaničkog okruga poslali zahtev za informacije od javnog značaja sa pitanjima koliko radnika je do sada prijavilo nepoštovanje Zakona o radu i radničkih prava u ovoj kompaniji, da li je i koliko bilo prijava o mobingu i zlostavljajnju radnika, kao i na koji način su nadležni po njima postupali ili još uvek postupaju.

Odgovore još uvek čekamo.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

27 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pa da,kad nase posusnjare postave za sefove,gori su od stranaca. Kao nekad poturice,da bi se dokazali,morali suda budu gori od turaka…

Partijski kadar.Ako hoćeš da vidiš ko je kakav čovek samo mu daj vlast.Način ophođenja proizilaze od vrha vladajuće stranke a to se preliva na niži kadar koji misli da je to pravi način pa tako i postupaju.Za sve što se dešava u državi kriv je Vučić i njegovi partijski drugovi koji sprovode neviđen teror nad svima koji misle svojom glavom.

Ko je Dalibor Milosavljevic?

Nebitno je ime, jer u pitanju je jedan od stotina takvih istih kapoa u mnogim fabričkim konclogorima po Srbiji. Treći svetski rat je odavno u toku, Srbija ima okupacionu, kvinslišku Vladu, a okupatorima se je ponizno ponudio neki mediokretitet „Nedić“ -Vučić. S obzirom da mi brzo zaboravljamo, nesmemo zaboraviti i „Nedić“ – Tomu Nikolića, jer je on bio jedan od glavnih, ako ne i glavni inicijator formiranja najkvinsliškije Vlade od 1945 godine do danas. Ne zaboravimi ni kompletnu sektu pod nazivom G17+, kasnije groteskno pretenciozno samonazvanih „Ujedinjeni regioni Srbije“. Ne zaboravimo i mnoge iz tih prethodnih vlada, iz DS, DSS-a, SPS pijavica Srbije se podrazumeva, kao i udbaš Šešelj i njegovi bašibozuci.
Važno je samo da svi logoraši zapamte svoje Dalibore, svoje „Marisave Petroviće“, jer sve ovo predugo traje, neће moći još dugo, i ja se radujem danu i živim za dan kada će se, ponoviti tzv „komunistički zločini u Srbiji“ iako nisam levičar. Odavno već, svakoga ko mi spomene tzv „komunističke zločine u Srbiji“ dođe mi da ga pljunem, da mu zalepim šlajmaru posred njegove lažljive izdajničke a često i lopovske face. Ja se izvinjavam na prostakluku, ali vreme je takvo, svi smo se promenili, nismo više isti kao pre 10, 20 godina. Nadam se da ćemo mi, kojima ne pada na pamet da budemo kvislinzi, zapamtiti svako ime, svaki nadimak, svako lice tih prodanih duša, i da im čvrsto obećamo i postaramo se da dobiju „fer“ suđenja.

Leskovcani moji, lepo se nadje pismen covek, sastavi vam mejl i poslaje centrali u Protigaliji i centrali u Aptivu. Takodje, obavezno i Mercedesu kao naruciocu posla uz naznaku advokata i medijske kuce. Tada za par dana taj Milosavljevic dobija otkaz, a ne moze mu pomoci ni hadzi Mesko Izraelac.

Pobuna miseva.

Izgleda da se poturici D.M smesi debela tuzba za mobing sto se po ovim dokaznim papirima pazljivo procitao morati debelo debelo da plati a najverovatnije i da leti iz firme . A onda hajduci da se lepo okupe pa jos jednom dobro da preispitaju D.M i pitaju dali ima jos miseva za za torturu .

Ma ljudi, kakav mobing. Radim pored tog procesa i vidim sta se desava, koriste pauze par puta dnevno, ali je coveku tesko udovoljiti. Neradniku je najlakse okriviti drugog za sve jer ne voli da radi.
I ovaj sto je napisao komentar je toliko ocigledno da koriscenjem tog imena zeli da napravi pobunu jos vecu…

Vi ocigledno Milice neznate sta je mobing.
Malo se edukujte pa onda pisite komentare , niko ovde nije spomenuo dali imate pauze jednu , dve ili tri i dali se radi ili se ne radi ,ovde se ocigledno radi o psihickoj torturi koju radnici trpe.

Hvala na savetu, edukovacu se, a Vama bih ja savetovala da se vratite u osnovnu skolu i naucite pravopis malo.
“Da li” se pise odvojeno, takodje odricna rečca Ne kada ide uz glagol, pise se odvojeno, znaci bilo bi “Ne znate”.

Neznanje je neznati, a ne – ne znati.

Sto se tice torture, moracu da se nadovezem i na to…Da li se pod “torturom” smatra kada se od zaposlenog trazi da obavlja svoj posao? Da li je tortura postovanje ustanovljenih pravila prilikom rada?
Ne, Vi ocigledno ne znate sta je tortura…
Vi ste daleko od “Istine” na zalost, a vidim da se ispira svakodnevno mozak pojedinim ljudima i da se iskoriscavaju kako bi pricali lazi zarad necijeg licnog interesa.
Samo jedno pitanje bih imala – Da li vam je savest mirna kada sirite lazi i krsite osnovna moralna nacela kako bi nekome napakostili? Zalosno…

Kada budete radili na tom istom procesu, i kada budete bili potpuno sigurni da se postuje svaka radna instrukcija, onda mozete bilo sta pricati. Ako je po radnoj instrukciji vreme hladjenja 15 minuta, onda niko, pa ni taj jadni Milosavljevic, manipulator i dvolicna osoba koja bi posvadjala.dva oka u glavi, NEMA NIKAKVO PRAVO DA TRAZI CISCENJE BAFERA BEZ POSTOVANJA RADNE INSTRUKCIJE, dalje, ako je vreme hladjenja 15 minuta, kako onda, taj isti Milosavljevic moze da trazi 10 spremnih instalacija za transport, po operateru… Dalje vreme hladjenja 15 min, gotovih instalacija za sat vremena 4, a ne 10…
Da ne zalzaimo vise, taj isti Milosavljevic sa svim potrcima kojima ne vire ni.pertle iz njegoe zadnjice, ne postuje radnu insteukciju, i TERA, MALTRETIRA OPERATERE DA RADE VAN RADNIH INSTRUKCIJ!!!!!
I NA KRAJU, NE, TO NIJE MOBING I PSIHICKO MALTRETIRANJE, VEROVATNO ZATO STO I VI.ISTO TAKO RADITE!!

Najbolje je dok cekate da se ohladi malo na kaficu i cigaretu da izadjete i tako na svakih 15 minuta 😄
Ma bre sve to neradnici koji bi samo da se bune a nista da ne rade.

A to sto mi izlazimo na cigaretu kad se nama.hoce, bas mi zao sto se nisi dublje uvukla nadredjenima, pa da mozes i ti tako.
Ko zna-zna
Ko ne zna- 🤷

Ma zato sto dozvoljavaju, inace ne bi smeli. Nije do znanja, nego vam popustaju ali dzabeeee, tesko je udovoljiti coveku.

Dok se jedna instalacija hladi, valjda se sprema druga a ne sedi se pored ove i ceka se da se ohladi 😃😃😃
Mnogo si smesan neradnice.

E, od takvih radnika, kao sto si ti, kojima ni pertle ne vire iz dupeta lidera, da se covek ispovraca… Za bolje niste. Kad budes stala da radis na taj proces, mozes da pricas nesto,a do tada…, preostaje ti samo sa lajes, kao i sad. A dok vi seljacke dzukele lajete, pametni polako presavijaju tabak, pa pustaju tuzbe, a hvala Bogu, do sad se svaka tuzba isplatila, na racun „NERADNIKA“.
TAKO DA, AV, AV, AV, LAJTE I DALJE 😉

Ako je tebi jedini cilj u zivotu tuzba, onda si mnogo uspeo u zivotu…a i ako jedino tako zaradjujes, svaka cast koliko si sposoban. Pokazuje koliki si “Radnik”

Sram vas bilo kolege ,može sutra i vama to da se desi,Milosavljevicu u vece poljski da skočiš i udavis se.

Taj isti Sef radi sa svima nama kada se kreira bafer, kada nemamo dovoljan broj ljudi, kada se desi neki problem i to mogu da potvrde svi zaposleni kojima nije nametnuto drugacije da pricaju. Naravno da ima dosta stvari koje je potrebno promeniti i unaprediti. Radi se, ali da trpimo mobing, zlostavljanje i vredjanje je cista laz.

Vi nikad nemate dovoljan broj ljudi, a ti licno radis ko potrcko u sve tri smene i tebi je nametnuto da ovo pises slusas slepo sta ti kaze covek sa dijagnozom.Jos si i svalerku naso na bafer sramota bolje cuti da ne bude i nastavak

To ko ima dijagnozu je utvrdio doktor…znaju to svi. Ja pisem ono sto mislim a ne ono sto mi je neko reko da moram ili jos gore napisao da slucajno ne bi doslo neke greska hahah.
Druga stvar ti ne znas ni ko sam a iznosis ovde neke optuzbe haha koliko ljudi mogu da budu glupi.

Ha ha ha ha, od radioaktivnog otpada i mobinga, dođosmo i do švaleracije. Lele, kakvi seljanii. Pa vi i niste za ništa bolje nego za tu ..ranu halu.

Radio sam u toj firmi dok nisam naso drugi poso sa vecom platom i slazem se da nije sve idealno, ali je ovo daleko od istine. niko tamo ne pije lekove zbog posla, niti trpi zlostavljanje. Uvek smo imali veci broj pauza u odnosu na dozvoljene, samo je trazeno od nas da se radi, kao sto se radi u svakoj firmi. Kome ne odgovara lepo nadje drugi poso kao sto sam ja i resen problem. Ko hoce da radi uvek moze da nadje poso a ko nece, nalazice uvek neke razloge i krivce.

I ja sam tamo radio, i slažem se da nije idealno, pa sam našao bolji posao sa većom platom. Od zarade u Aptivu sagradio sam stambeni objekat po sistemu kjuč u ruke, na četiri sprata, plus potkrovlje i kompletno ga opremio. Pored objekta je sagrađen i bazen, a plac sa egzotičnim drvećem i biljkama prostore se na 4 hektara, koji su, naravno u mom vlasništvu. Kupio sam šest apartmana na Tahitiju, pa i od izdavanja kapne koji dinar. Jedno dete mi se školuje na Hejstingsu, a drugi nije hteo a fakultet već je otvorio privatno preduzeće u Beogradu, sa nekih 250 upošljenika. Od žene sam se razveo jer me varala sa jednim milicajcem, običnim prašinarom, ali dušom od čoveka.
Stefane, ne jedi ono što se NE JEDE!

Svi znaju ko je N.A. i cela firma mu se smeje jer je poznato o kakvoj osobi se radi. Dokle su spremni neki ljudi da idu auuuuuu

N.A. sada mozes u Zadrugu.

Barabar sa ovima što mu daju na značaju ;)))))