Nišlije protestovali zbog izgradnje dalekovoda na keju

Nekoliko desetina građana Niša okupilo se na nišavskom keju kod tržnog centra „Delta planet“ kako bi pokazali svoje protivljenje seči stabala i raskopavanju zelenih površina zbog izgradnje dalekovoda.

Petar Rakočević iz neformalne grupe „Sačuvajmo kej“ kazao je da su se građani okupili na keju da bi zaustavili narušavanje dela grada koji za njih predstavlja oazu mira i rekreacije.

„Od nadležnih tražimo garancije da će kej ostati kej, da će ostati parkovska površina i da neće doći do naknadnih preparcelacija, promene namene i pretvaranja u naselje sa zgradama i lokalima“, istakao je Rakočević.

On je kazao da grupa „Sačuvajmo kej“ ima najave da će samo kod pešačkog mosta na Nišavi biti posečeno 40 stabala, što, kako je ocenio, predstavlja ekološku katastrofu.

„Tražimo da se nezavisne komisije izjasne da li je ovde urađeno sve po zakonu i po stručnim standardima. Obratili smo se svim institucijama nadležnim za gradnju dalekovoda, ali nismo dobili još nikakav odgovor“, rekao je Rakočević.

Nišlijka Marija Peternel je kazala da je seča stabala i raskopavanje keja zaprepastilo građane i naglasila da je počelo bez najave i bilo kakve table o gradilištu.

„Pročitali smo planove o gradnji do kojih smo došli, a u njima su se nadležni obavezali prema Zavodu za zaštitu životne sredine da neće biti oštećeno ni jedno stablo“, rekla je Peternel.

Ona je kazala da su građani posebno zabrinuti za „njihovu“ Gabrovačku rečicu.

„Planskim dokumentima je predviđeno da dalekovod ide ispod njenog korita, ali se pitamo kako će to biti izvedeno, da li će biti sačuvana“, rekla je Peternel.

Nemanja Krstić iz neformalne grupe „Sačuvajmo kej“ rekao je da su se građani okupili da bi pokazali da je to njihov prostor i da su spremni da ga brane.

„Projekat izgradnje dalekovoda na papiru je u redu, ali kada je počela realizacija odmah su se pojavili problemi, najpre u Brzom Brodu, a onda ovde. Ovo je naš izvor slobode i protivimo se bilo kakvom narušavanju“, istakao je Krstić.

Preduzeće „Elektromreža Srbije“ (EMS) saopštilo je da ima dozvolu niškog Javnog komunalnog preduzeća „Mediana“ za seču rastinja i raskopavanje zelene površine na nišavskom keju.

Prema navodima nadležnih u tom preduzeću, radovi na iskopavanju javne površine i seči drveća izvode se u svemu „u skladu sa izdatom saglasnošću, u predvidjenom obimu, svedenom na najneophodniji minimum“.

Zbog izgradnje istog dalekovoda stanovnici Brzog Broda su u protekla dva meseca protestovali deset puta i za sada sprečili da u tom delu grada dalekovod bude izgradjen nadzemno.

Njihov zahtev je da provodnici budu ispod zemlje kako se građani ne bi izlagali štetnom zračenju.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *