Ocu bebe koja je preminula dan nakon što je smeštena u hraniteljsku porodicu preti osam godina zatvora

Protiv oca jednogodišnje devojčice koja je preminula 4. septembra prošle godine, dan nakon što je smeštena kod hranitelja, pokrenut je postupak zbog krivičnog dela “kršenje porodične obaveze”, potvrđeno je Rešetki u Osnovnom javnom tužilaštvu Leskovac.

Kako saznajemo, prema članu 196. Krivičnog zakonika, njemu preti kazna zatvora od jedne do osam godina.

“Ko kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza ostavi u teškom položaju člana porodice koji nije u stanju da se sam o sebi stara, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila smrt člana porodice,učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina”, piše u zakonu.

U Osnovonom javnom tužilaštvu nam je potvrđeno da se “preduzimaju dokazne radnje” protiv oca nesrećne devojčice.

Podsetimo, jednogodišnja devojčica iz Pečenjevca kod Leskovca smeštena je u hraniteljsku porodicu u selu Šarlince 4. septembra popodne, da bi narednog jutra njenog oca obavestili da mu je ćerkica preminula.

Otac je tvrdio da mu je papir o pristanku da preda dete na hraniteljstvo bukvalno podmetnut, dok su u Centru za socijalni rad to negirali.

U obdukcionom nalazu tela devojčice je konstatovano da je uzrok smrti upala pluća.

Čekalo se da se urade i toksikološki nalazi i histopatološki nalaz.

“Ne postoje nikakvi tragovi nasilja nad detetom, što znači da nije smrt nastupila zbog greške hranitelja. U pitanju je hronična upala pluća koja je bila prisutna dok je dete još bilo u svojoj porodici.U elektronskom zdravstvenom kartonu deteta se vidi da je ono vođeno kod lekara zbog upale grla 19-tog avgusta”, kazao je za Rešetku direktor Centra za socijalni rad Leskovac Predrag  Momčilović.

DEVOJČICA BEZ PRETHODNOPG PREGLEDA SMEŠTENA KOD HRANITELJA

Otac, sa druge strane, tvrdi da je dete bilo u potpunosti zdravo kada ga je predao socijalnim radnicima.

“Tačno je da je imala temperaturu nedelju dana ranije. Vodio sam je kod lekara i 26, 27, 28. i 29. avgusta. Nakon toga je bila potpuno zdrava. Da li je lekar pogrešno lečio? Ali, ako je tako kako tvrde, zašto dete nisu pregledali lekari pre nego što su je odveli u hraniteljsku porodicu? Da li to znači da su socijalni radnici bili neodgovorni i nisu ispoštovali zakonske procedure?”, sumnja Demirović.

Direktor potvrđuje da je mala bez prethodnog lekarskog pregleda smeštena kod hranitelja.

“Dete se najpre smesti u harniteljsku porodicu, obezbede se njegove egzistencionalne potrebe, onda se zadovoljavaju i njegove zdravstvene potrebe. Trebalo je da se pregled obavi narednog dana”, navodi on.

D.Marinković

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

6 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

I niko nije kriv, a malo dete umrlo. Uobičajena priča u Srbiji, svi nevini i naivni.

Ili ste nepismeni ili mnogo glupi. Pa zar neumete da pročitate da je protiv oca deteta podignuta optužnica i da mu preti 8 godina robije. Kako mislite da niko nije kriv.

Ana, ti znaš nešto?

Socijalni radnici su morali da provere zdravstveno stanje deteta pre smeštaja kod hranitelja. To je obaveza koju većina ustanova poštuje, a Leskovac je napravio ozbiljan propust za koji niko ne odgovara.

Ostavke direktora , pomoćnika i socijalnog radnika zaduženog za dete.I krivična odgovornost !!!!

Tako je .