Od 1. maja, pored goriva, ponovo poskupljuju kafa, cigarete i alkohol

Vlada Srbije donela je odluku da o usklađivanju akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini, što praktično znači da ovaj namet bi trebalo da se uveća od 1. maja i to na derivate nafte, duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu i tečnost za punjenje elektronskih cigareta.

Reč je o korekciji specifične akcize koja bi mogla da dovede da ovi proizvodi za petnaestak dana poskupe jer je jasno da će zahvatanje države biti veće, a odgovor proizvođača na ovakve izmene, uglavnom je skok cena naviše.

“Drugim rečima, realno je očekivati da benzin, cigarete, kafa, alkohol poskupe”, piše Blic biznis.

Po najavama stručnjaka to će se verovatno desiti i sada pa već postoje kalkulacije da bi cene ovih akciznih proizvoda mogle da skoče, bar za iznos uvećane specifične akcize. To uvećanje se, u zavisnosti od vrste, kreće od minimalno dva, koliko je predviđeno za tečnost za elektronske cigarete, pa do 10 dinara, koliko je uvećanje za prženu kafu.

Ipak, građane posebno brine uvećanje ovog nameta na gorivo, koje je za olovni benzin sa dosadašnjih 66,42 dinara po litru “otišao” na 71,47 dok je kod bezolovnog sa 62,47, tarifa od 1. maja, će otići na 67,22 dinara. To praktično znači da bi nova specifična akciza za bezolovni benzin bila viša za 4,75 dinara odnosno kod olovnog 5,05 dinara bez PDV. Ako se pri tom zna da država cenu goriva već menja na nedeljnom nivou, onda razloga za brigu ima zbog ove korekcije jer bi moglo da znači će vozači od 1. maja plaćati još skuplje gorivo. Ovo tim pre jer su trendovi na svetskom tržištu nepovoljni, odnosno cena sirove nafte skače.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije navode da će proizvođači i uvoznici derivata nafte od 1. maja biti u obavezi da obračunaju i plate nove, uvećane akcize.

“Ministarstvo energetike će u petak, 3. maja, utvrditi nove prosečne veleprodajne cene, sa povećanim akcizama, ali da li će se na kraju cena na benzinskim stanicama promeniti i koliko zavisi i od uticaja ostalih parametara u formuli za izračunavanje cena. Mogući su svi scenariji, ali pošto je povećanje akciza prilično veliko izvesno je da će se cena goriva povećati, ali se ne zna da li će to biti za manji, veći ili isti iznos”, navode u Udruženju.

Ni pušačima, zbog ovog državnog nameta, neće biti lakše jer će specifična akciza značajno skočiti. Naime, ona će po paklici do 30 juna biti 97,70 dinara što je značajan skok jer je po važećem akciznom kalendaru, 92,61 dinar. Nakon ovog datuma, njen iznos bi do 31. decembra trebalo da bude 99,41, što je uvećanje za 1,71 dinar po pakli, dok bi od 1. januara 2025. godine država u svoju kasu trebalo da ubaci čak 101,12 dinara. Sve to nagoveštava da je na pomolu novo poskupljenje cigareta od 10 dinara. Treba da se zna da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju i to od 0,72 dinara po milimetru.

Pri tom, uz uvećanje specifične, u paklu cene cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 posto koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog svih tih nameta proizvođači povećavaju cenu za 10 dinara što je realno očekivati da će primeniti i od 1. maja 2024. godine. Sve to u slučaju cigareta i duvana su novotarije kako bi se Srbija uskladila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih nešto više od 80, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

U istom paketu akcizne politike je i alkohol pa su i tu su definisane korekcije, pa će za kategoriju jakih alkoholnih pića, ovaj namet koji se plaćao 49.950 dinara na osnovicu, koju čini jedan hektolitar čistog alkohola meren na temperaturi od 20 °C, sada biti 53.746 dinara.

Taj obračun se obavlja tako što se osnovica množi brojem koji označava zapreminu alkohola izraženu u hektolitrima u gotovom proizvodu. Izmene se obavljaju i kod niskoalkoholnih pića i to sa sadašnjih 24,99 dinara po litru na 26,89 dok kod piva taj iznos sa 28,55 po litru “skače” na 30,72 dinara.

Ipak, čini se da će ljubiteljima kafe verovatno ovaj napitak zagorčati život jer tu se, u zavisnosti od vrste, uvećanje akcize kreće od osam pa do 10 dinara po kilogramu. Tako će država za neprženu kafu umesto sadašnjih 100,43 dinara po kilogramu uzimati 108,06 dok za onu prženu taj namet će skočiti za 9,60 dinara odnosno biće 135,07 dinara.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Veće lopovije nema nigdje na svetu

A plata gospodo?

Ma samo drpajte, kad glasaju za vas, ali ničija nije gorela do zore napredni lopovi

A kako drugacije da pune budzet kada je ekonomija nula, industrijska proizvodnha nula, poljoprivredu su unistili… Litar dizela u Republici Srpskoj je, verovali ili ne, za 60 dinara jeftiniji nego u ovome ekonomskom tigru.