Održana konferencija “Vazdušna opasnost: Leskovac u zoni zagađenja”

U subotu je u prostorijama Centra za stručno usavršavanje održan panel na temu zagađenja vazduha i uticaja na zdravlje u organizaciji Tima 42.

Uz veliku posetu građana, puno korisnih informacija i pitanja, nakon dva i po sata aktivnog razgovora zaključak panela je da je neophodno posvetiti se primeni javnih politika i konkretnijim merama za unapređenje kvaliteta vazduha.

Na panelu su govorili Dejan Lekić, nekadašnji načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije, međunarodni ekspert za ekologiju i autor aplikacije xEco, dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Leskovac, Vladimir Radosavljević, aktivista iRevolucija iz Valjeva i Nikola Mladenović, istraživač Tima 42.

Predstavljeni su i rezultati zvaničnog i građanskog monitoringa kvaliteta vazduha, najnovija istraživanja o uticaju PM čestica na zdravlje ljudi, analizirane su postojeće javne politike koje regulišu zaštitu životne sredine i dosadašnje aktivnosti na smanjenju aerozagađenja.

Prvi dan konferencije (petak) posvećen je edukativnim aktivnostima za mlade, jer kroz edukacije pojedinci postaju svesniji svog uticaja na životnu sredinu i motivisani da preduzmu korake ka očuvanju prirode, što je ključno za dugoročno održivu budućnost.

Treći dan konferencije (nedelja) bio je posvećen sastanku aktivista i aktivistkinja mreže Eko blok, koja okuplja organizacije ujedinjene u borbi za čistiji vazduh.

Konferencija je organizovana u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji sprovodi Beogradska otvorena. Projekat je podržan od strane Evropske unije i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare