Opština Doljevac oglasila je javni uvid nacrta plana za tri nove male hidro-elektrane

Opština Doljevac oglasila je javni uvid nacrta plana detaljne regulacije za male hidro-elektrane Čečina, Orljane i Čapljinac, koje bi trebalo da budu izgrađene na Južnoj Moravi. Javni uvid će trajati do 7. jula 2021. godine, a primedbe na nacrte planova dostavljaće se lično na adresu Odeljenja za urbanizam Opštine Doljevac.

Na sajtu Opštine Doljevac navodi se da su sve tri mini-hidroelektrane pribranskog tipa snage oko 1.680 kilovata (Кw). Svaka planirana MHE će se sastojati od pregrade sa niskim protočnim poljima, ribljom stazom, slapištem, ulaznom i izlaznom građevinom, mašinskom zgradom, pristupnim platoom i krilnim zidovima. Nacrti planskih dokumenata biće izloženi svakog radnog dana, od 7.00 do 15.00 časova, u zgradi opštinske uprave Doljevac, i na internet stranici Opštine Doljevac. Zainteresovanim pravnim i fizičkim licima koja vrše uvid u izložene Nacrte planskih dokumenata, pružiće se sve potrebne informacije i stručna pomoć, u vezi sa pojedinim rešenjima i eventualnim davanjem primedbi i sugestija (u kancelariji 22), navodi opštinska uprava Doljevca.

U toku trajanja javnog uvida održaće se javna i prezentacija Nacrta planskih dokumenata za nove MHE 23. juna 2021. godine u 12 časova, u sali Skupštine opštine Doljevac. Javnom prezentacijom rukovodiće odgovorni urbanista  Miroljub R. Đorđević, ispred obrađivača plana za tri nove MHE, preduzeća ,,Ikoing” PR Marija Plavšić iz Beograda, saznaje Nova ekonomija.

Napominje se da će voda iz reke nakon prolaska kroz turbine MHE, neće menjati svoje fizičke i hemijske karakteristike.

MHE Čečina, kako se navodi u dokumentu gradiće se u nenaseljenom ataru mesta Čečina. Naglašava se da se korito reke nalazi na izrazito ravnom terenu, aluvijumu reke, pa su obale „delimično nestabilne i osetljive na eroziju“. Takože, kad Južnom Moravom dolaze velike vode dolazi i do manjih plavljenja. MHE Čapljinac gradiće se u ataru istoimenog sela, koji nije naseljen. MHE Orljane prema podacima koji su izloženi u zvaničnim dokumentima gradiće se u nenaseljenim delovima sva sela, Orljane i Кlisura

Sve tri MHE, kako je naglašeno u planovima, koristiće količinu rečne vode koja je u skladu sa uslovima Javnog vodo-privrednog preduzeća Srbijavode. U planovima se navodi da je izgradnja MHE na Južnoj Moravi dozvoljena ako se tim ne ugrožava vodosnabdevanje okolnih mesta.

Izgradnja takozvanih derivacionih MHE u Srbiji i nekim zemljama regiona izazvala je brojne kontroverze, proteste pa i sukobe sa investitorima, naročito zbog toga što se na taj način devastiraju korita malih planinskih vodotokova, čak i onih u zaštićenim područjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

 

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

sve tu lepo pise ali na zalost u realnosti je totalno drugacije…
zivi svet ce tu najvise da strada,narocito ribe ciji ce vekovni put biti prekinut u toku mresta….
te riblje staze odite pa gledajte svuda gde su napravljene da li uospte prolazi riba njima i ako prolazi u kojoj meri….
sramota je sta se radi zarad interesa pojednaca