Opštinari nezakonito isplatili 3 miliona novčane pomoći zaposlenima

Uplatu sredstava Ministarstva finansija opštini Gadžin Han u iznosu od 20 miliona dinara, rukovodstvo ove jedne od najsiromašnijih u Srbiji su zloupotrebili i iznos od približno 3 miliona isplatili si su sami sebi donošenjem nezakonitih akata, tvrde opozicionari u ovoj varoši.

Naime, predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović potpisao je odluku o prevazilaženju posledica prouzrokovanih pandemijom Kovid -19 za kalendarsku 2021. godinu na osnovu koje je isplaćeno na 11 zaposlenih iznos od po 64. 000 dinara, dok je načelnica Opštinske uprave Ljiljana Petrović donela odluku na osnovu koje je isplaćeno na 30 zaposlenih i dva postavljena lica iznos od po 64 .000 dinara.

Navedena isplate je izvršena 31.12.2021. godine, a nezavisna revizijska kuća „FIN REVIZIJA „ Beograd koja je radila revizij Završnog računa opštine Gadžin Han za 2021, godinu dala je „MIŠLJENJE SA REZERVOM“ i u svom izveštaju o reviziji navela je da pojedinačne isplate zaposlenim, postavljenim i imenovanim licima nisu i uskladu sa normativnim delom Odluke o budžetu opštine Gadžin Han za 2021. godinu.

“Postoje osnovi sumnje da su navedeni pravilnici i odluke i akt opštinskog Veća doneti kako bi se izbegla zabrana isplate solidarne pomoći zaposlenima jer je ista Zakonom zabranjena u budžetskoj 2021 godini, (isplata solidarne pomoći je bila planirana odlukom o drugom rebalansu budžeta Opštine Gadžin Han ) te je na ovaj način donošonjem navedenih akata izvršena isplata u novcu u visini predviđene solidarne pomoći. Što predstavlja tešku zloupotrebu službenog položaja predsednika opštinskog Veća Milisava Filipovića jer je po Zakonu o lokalnoj samoupravi predsednik odgovoran za akt koji donosi Veće”, navodi se u izveštaju.

Nezakonita isplata je do skora držana u strogoj tajnosti , te se sada, po rečima opozicionara, očekuju reakcije nadležnih institucija.

“Po meni je predsednik opštine koji je ujedno i predsednik opštinskog veća zloupotrebio službeni položaj jer samim donošenjem rešenja o uvećanju aproprijacije omogućio ovaj vid nezakonite isplate. Na taj način je pogazio Zakone republike Srbije, i pokazao jedan neprimeran način bahatog upravljanja lokalnom samoupravom. Nadam se da će nadležni organi odraditi svoj deo posla u skladu sa Zakonom”, kaže za Rešetku opozicioni odbornik iz redova Jedinstvene Srbije Damir Stojanović.

Predsednik Opštine Milisav Filipović nije odgovarao na pozive naših novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.