Osniva se sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava, među njima i u Leskovcu i Nišu

Koliki je značaj dobrovoljnih vatrogasnih društava pokazuje podatak da je u Srbiji u planu osnivanje sedam novih ispostava – u Beogradu, Šapcu, Nišu, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, u opštinama Ražanj i Merošini. U našoj zemlji sada ima oko 350 ovih društava.

Dobrovoljna vatrogasna društva u Srbiji okupljaju ljude koji su iskreni poštovaoci vatrogastva i koji su uvek spremni da pomognu kada je reč o zaštiti od požara, odnosno drugih opasnosti.

“Prema zvaničnoj bazi podataka, imajući u vidu da dobrovoljna vatrogasna društva imaju formu udruženja građana, 350 registrovanih društava u Srbiji broji oko 3.000 operativaca. Novina na ovom polju je Zakon o dobrovoljnom vatrogastvu koji definiše obavezu dobrovoljnih vatrogasnih društava da poseduju dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu, opremljenu i obučenu za pružanje asistencije profesionalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama u slučaju potrebe. Nadamo se da će registrovana društva, uz osnivanje novih, uspeti da uz pomoć države i jedinica lokalnih samouprava ispune zakonske obaveze i da će se na taj način povećavati broj operativaca u ovim društvima”, kaže za Politiku Miloš Milenković, šef Odseka za dobrovoljna vatrogasna društva.

Dobrovoljna vatrogasna društva predstavljaju značajnu operativnu ispomoć profesionalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama i lokalnim štabovima za vanredne situacije.

Kroz tri javna konkursa sprovedena 2019, 2020. i 2021. godine MUP je pomogao ovim društvima u visini od 100.000.000 dinara za nabavku opreme i materijalno-tehničkih sredstava. Sredstva su dodeljivana ili Vatrogasnom savezu Srbije, kao krovnoj organizaciji koja kasnije ravnomerno distribuira opremu, ili direktno dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Na taj način, na osnovu konkursa od pre tri godine nabavljeno je 779 kompleta radnih uniformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *