Počinje Nedelje privatnosti: Zaštita podataka o ličnosti je tema koja se tiče svakog građanina

Video nadzor i korišćenje sistema za prepoznavanje lica, izveštavanje medija i zaštita privatnosti, procena uticaja na zaštitu podataka o ličnosti u zakonodavnim procesima, uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti, kontrola primene i etička upotrebe veštačke inteligencije, privatnost i blockchain tehnologija, pravo na privatnost i primena Digitalne agende na Zapadnom Balkanu neke su od tema u o kojima će se raspravljati u okviru ovogodišnje konferencije „Nedelja privatnosti“.

Povodom obeležavanja 28. januara, Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, organizacija Partneri Srbija od 23. do 26. januara 2023. organizuje godišnju konferenciju Nedelja privatnosti.

„S jedne strane su građani imaju nedovoljnu svest da bi trebalo da štite podatke, a s druge strane su institucije koje takođe nemaju dovoljno svesti. Tu je i pravni okvir koji institucije ili ne umeju da primenjuju ili je previše komplikovan da bi ga primenili“, ističe Kristina Kalajdžić, istraživač i projektni koordinator iz ove organizacije.

Nedelja privatnosti je prvi put organizovana 2021. godine, tačno deset godina nakon što su Partneri Srbija zajedno sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti po prvi put u Srbiji organizovali javni događaj u cilju obeležavanja Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti.

Nedelja privatnosti stavlja u fokus  pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora. Događaj se organizuje kako bi se unapredilo razumevanje javnosti o izazovima u oblasti zaštite prava na privatnost i stvorio prostor za diskusiju o unapređenju zaštite prava na privatnost građana.

Cilj Nedelje privatnosti je da pruži pregled dostignutih standarda u oblasti privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, problema u primeni postojećeg pravnog okvira, kao i da predloži rešenja koja mogu pomoći da se unapredi trenutno stanje u ovoj oblasti.

Važno je napomenuti da se događaj organizuje u trenutku kada se u Srbijia radi na razvoju niza pravnih akata koji utiču na nivo zaštite prava na privatnost građana, poput nove Strategije za zaštitu podataka o ličnosti, Zakona o unutrašnjim poslovima, Etičkih smernica za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije, i drugih sektorskih zakona.

Istovremeno, Izveštajem Evropske komisije za Srbiju iz 2022. godine mapirani su neki od problema i izazova, o kojima će biti više reči na događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala. Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *