Pokrenut projekat za ekonomsko osnaživanje žena u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Impact Hub pokrenuli su danas četvorogodišnji projekat za ekonomsko osnaživanje žena – „Ona zna“ koji radi na ekonomskom osnaživanju žena iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga – posebno mladih žena, nezaposlenih i žena sa nižom stručnom spremom.

Istraživanje koje je sprovela SeConS – Grupa za razvojnu inicijativu pokazuje da su u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu stope nezaposlenosti žena (starijih od 15 godina) visoke. Podaci iz 2022. godine pokazuju da je 29,6% žena u Jablaničkom okrugu i 35,3% u Pčinjskom okrugu nezaposleno, što ukazuje na potrebu za ciljanim intervencijama. Od ukupnog broja dugotrajno nezaposlenih lica u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, žene čine oko 53% u Jablaničkom okrugu i 58% u Pčinjskom okrugu.

„Tokom naredne četiri godine, USAID će finansirati ovaj projekat kako bi se žene osnažile da imaju veću ulogu u ekonomskom razvoju Srbije – posebno u krajevima izvan većih gradskih centara. Verujemo da žene u Srbiji imaju veliki potencijal da više doprinesu privredi. Ali ovaj potencijal se može u potpunosti ostvariti samo kada se uklone barijere koje sprečavaju mnoge žene da uđu i ostanu na tržištu radne snage“, rekla je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

„Nema sumnje da je Zakonom o rodnoj ravnopravnosti znatno unapređen nacionalni pravni osnov i usklađen sa pravnim tekovinama Evropske unije, a naročito u oblasti rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, čime su stvoreni normativni uslovi za ravnopravan tretman preduzetnica u našem društvu i za povećanje zapošljivosti žena. Sa druge strane, prema podacima Agencije za privredne registre (APR) za 2023. godinu, od ukupnog broja registrovanih privrednih društava među zastupnicima privrednih društava je 74,5 odsto muškaraca i samo 25,5 odsto žena. Prema podacima iz registara koje vodi APR, žene ni u jednom registru nisu brojnije od muškaraca, uključujući i registre udruženja, zadužbina i fondacija. Stoga je veoma važno današnje bavljenje ovom temom“, naglasio je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Projekat „Ona zna“ će takođe promovisati i unaprediti različitost, jednakost i inkluziju u poslovnoj zajednici. „Primarno istraživanje rodnih razlika u zapošljavanju širom zemlje koje smo sproveli, pokazuje da uprkos tome što kompanije promovišu rodnu ravnopravnost, izazovi i dalje postoje, a sprovođenje mera ne garantuje efikasnost. Da bi ove mere bile od koristi i ženama i poslodavcima, treba kontinuirano pratiti indikatore rodne ravnopravnosti i obezbediti uslove za bolju primenu inkluzije i različitosti u radnom okruženju i sprovoditi inicijative za balansiranje poslovnog i privatnog života“, rekao je Stefan Lazarević, predsednik AmCham-a.

„U Srbiji više od 51% stanovništva čine žene, ali mnoge od njih nisu ostvarile svoj puni potencijal. Statistike nigde nisu ohrabrujuće, ali to ne sme da nas zaustavi. Mere i propisi postoje, ali nisu dovoljni sami po sebi. Izuzetno je važno menjati poslovnu i korporativnu kulturu u pravcu veće rodne ravnopravnosti i stvarati inkluzivno radno okruženje, što je dugotrajan proces koji zavisi i od rada na razbijanju stereotipa i predrasuda“, izjavila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Učesnici su na skupu razgovarali o izazovima u zapošljavanju sa kojima se žene, posebno iz ruralnih sredina, suočavaju u pronalaženju posla, razvoju karijere, pokretanju biznisa i obezbeđivanju finansijskih sredstava. „Projekat će u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga razviti i sprovesti sveobuhvatan

program podrške zapošljivosti, koji se sastoji od usavršavanja, prekvalifikacije i pružanja usluga karijernog vođenja za žene. On će takođe uključiti podršku finansijskom opismenjavanju, preduzetničku obuku i mentorstvo. Program podrške će zatim biti repliciran u dodatna dva regiona Srbije u saradnji sa dve akreditovane regionalne razvojne agencije“, istakla je Gaja Montelatići, direktorka projekta „Ona zna“.

Projekat „Ona Zna“ finansira USAID a sprovodi Impact Hub. Ostali partneri na projektu su AmCham Srbija, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Erste banka.

Pratite REШETKU na Facebook, Instagram, X (Twitter) i TikTok mreži. Budite uvek u toku!

Pretplati se
Obavesti o

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije Rešetka portala.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Čisto zamajavanje. Kakva rodna ravnopravnost kad ne postoji ljudska ravnopravnost? U društvu gde su vozači gradski većnici za ekonomski razvoj i finansije a sekretarice glavnokomandujuće , u korimpiranom društvu nepismenih vladalaca tražiti rodnu ravnopravnost je van svake pameti. Pa nama ljudi s fakultetom ne mogu bez ucene i učlanjenja da se zaposle a vi pričate bajke o nezaposlenim i neškolovanim ženama? Gde vam je privreda i gde su vam dugoročni efekti? Projekte koje radi Centar su kratkog daha da bi se okrenule pare i stavile u džep a ne da bi se stvarno nešto pokrenulo. Centar radi sve projekte na isti šablon a efekti ne postoje.

Jablanički i Pčinjski okrug živi na ivici bede i siromaštva. Centar neće poboljšati to stanje jer sistem ne funkcioniše. Ni država ne funkcioniše. Centar je van sistema. Nikom ne odgovara za svoj rad, nadležnosti su preuzete iz gradskih službi koje treba da po zakonu obavljaju te poslove, a lepe sume se tu okreću. Milionske. Rezultati ih nigde nema. Jablanički i Pčinjski okrug i dalje tone. I tonuće sa ovakvom vlašću i ovakvim bezakonjem. Zaključak: ONA NE ZNA!

Koja zapošljivost? Da neće možda da konsultuju direktoricu NZS sa kupljenom instant diplomom kod programa zapošljavanja?

Program podrške zapošljivosti? Pa i vrapci na grani znaju kako se danas zapošljava u vremenu važenja zabrane zapošljavanja! Samo SNS članovi (i Belenzda je član SNSa i plaća članarinu) mogu da se zaposle i bez uslova konkursa jer najčešće ne ispunjavaju. Oni što su se školovali redovnim putem i što ispunjavaju uslove konkursa vise na tržištu rada godinama čekajući Godoa.